Meer vrije tijd voor...

In onze buurthuizen streven we naar een gemeenschap waarin iedereen zich thuis voelt en waar er volop ruimte is voor ontmoeting, cultuur en sport. We zetten in op een sterke infrastructuur en een rijk aanbod voor jong en oud, met aandacht voor de noden van elke inwoner. We zorgen voor gratis wifi zodat iedereen altijd en overal verbonden kan zijn. Dit versterkt de communicatie en maakt buurthuizen klaar voor de toekomst. 

Zowel in Ham als in Tessenderlo hebben we het verenigingsleven altijd ondersteund en dit willen we zeker blijven doen. Verenigingen zijn het hart van onze gemeenschap. Daarom bieden we hen voordeeltarieven voor het gebruik van gemeentelijke infrastructuur. We investeren waar nodig om ervoor te zorgen dat elke vereniging kan floreren. 

Onze vrijetijdspunten zijn veel meer dan bibliotheken. Het zijn bruisende plekken waar je niet alleen boeken kunt lenen, maar ook kunt genieten van activiteiten zoals de voorleeshond, Kiekeboek, de Leesjury en de spelletjesbib. Daarnaast kun je er terecht voor informatie over het sport- en cultuuraanbod. Je kan er dan meteen je tickets kopen voor evenementen, want we vinden het belangrijk om dit toegankelijk te houden voor iederen. Deze vrijetijdspunten worden dé plekken voor ontspanning en ontmoeting in zowel Ham als Tessenderlo.

We willen ook graag een officieel mountainbikeparcours door de hele gemeente, dat bovendien aansluit op de routes in onze buurgemeenten. Omdat onze skateparken een groot succes zijn, onderzoeken we de mogelijkheden voor een pumptrack, een mix tussen een BMX-parcours en een skatepark. Dit zou een mooie aanvulling zijn voor onze jeugdhuizen, speelpleinen, tienerwerking en jeugd- en sportverenigingen. Samen creëren we een veilige en inspirerende omgeving voor onze jongeren.

Muziek- en kunstonderwijs willen we toegankelijk en bereikbaar maken voor iedereen, ongeacht leeftijd of achtergrond. Cultuur is voor iedereen! 

Daarnaast zetten we onze toeristische troeven in de kijker door ze actief te promoten. Zo trekken we meer bezoekers aan en versterken we de lokale economie. Wie regelmatig een bezoekje brengt aan Gerhagen of ’t Vlietje zal al wel gemerkt hebben dat er regelmatig iets te beleven valt. 

En dat we een levendige gemeente zijn staat als een paal boven water.  We willen echter ook dat er in elk deeldorp een evenement kan plaatsvinden.  Enkel op deze manier zorgen we er voor dat elke inwoner zich betrokken voelt in de nieuwe grote fusiegemeente.  Zo kan iedereen genieten van cultuur en samenzijn, dicht bij huis. 

Voor toekomstige en jonge ouders is het vaak een uitdaging om de juiste vorm van kinderopvang te kiezen/vinden en zeker tijdens vakantieperiodes is het vaak een uitdaging om de opvang van de kinderen georganiseerd te krijgen. Daarom gaan we voor een uitgebreid aanbod van kinderopvang en naschoolse activiteiten. Naast de gemeentelijke buitenschoolse kinderopvang is er het aanbod van de privésector. Hier bestaat er al een goede samenwerking voor de uitbouw van het "Buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) decreet" waar we opvang en activiteiten ruim bekijken zodat kinderen alle kansen krijgen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod en ouders zeker zijn van een kwaliteitsvolle opvang.

Omdat opvoeden vaak met vragen en onzekerheden gepaard gaat zullen we de werking van het fysieke Huis van het Kind versterken. We breiden het aanbod uit zodat gezinnen altijd terechtkunnen voor ondersteuning en advies. Ook zetten we in op ontmoetingsmomenten en infosessies waarbij we zo laagdrempelig mogelijk werken om zoveel mogelijk ouders te bereiken. 

Samenwerking staat centraal in onze aanpak. Alleen kom je ver, maar samen kom je verder. Daarom werken we samen met scholen en andere instellingen om lokalen en sporthallen multifunctioneel te gebruiken, zoals in de Zevensprong en Campus Max. Dit zorgt voor optimaal gebruik van de beschikbare ruimte en biedt meer mogelijkheden voor sport en cultuur.

Samen maken we van Tessenderlo-Ham een bruisende, verbindende en leefbare gemeente voor iedereen.