Temse geeft startschot van Reynaertjaar

Publicatiedatum

Auteur

Michelle Gils

Deel dit artikel

In 2024 kom je Reynaert de vos overal tegen in Temse. Onze gemeente nam afgelopen zaterdag
9 maart officieel het voorzitterschap van het intergemeentelijk project ‘Land van Reynaert’ over van Sint-Niklaas.

Afbeelding met Graphics, logo, ontwerp

Automatisch gegenereerde beschrijvingHet middeleeuwse dierenepos ‘Van den vos Reynaerde’ is onlosmakelijk verbonden met het Waasland. Onze streek vormt het decor van dit beroemde verhaal dat al eeuwenlang tot de verbeelding spreekt. Op zaterdag 9 maart nam Temse het voorzitterschap en het symbolische Reynaertbeeldje over van Sint-Niklaas. Het muziekgezelschap Taberna Balatronum bracht
3 Reynertliederen, speciaal gecomponeerd voor deze feestelijke start van het Reynaertjaar.

Ontdek onze activiteiten en gadgets
Als voorzitter van Het Land van Reynaert pakt Temse dit jaar uit met een divers en uitgebreid aanbod van Reynaertactiviteiten. Samen met Toerisme Temse en verschillende lokale verenigingen en partners zorgden we voor een gevarieerd programma: tentoonstellingen, zoektochten, workshops, een lezing en theatervoorstellingen voor jong en oud in combinatie met toeristische initiatieven die Reynaert en zijn kompanen in de kijker zetten.

Zo staat de 6de editie van de poëziewedstrijd Dichter bij de dijk volledig in het teken van Reynaert. Gedichten kan je indienen tot 15 april. De mooiste gedichten krijgen een plaats op de poëzieroute langs het dijkpad tussen Elversele en Steendorp. Wie goed oplet, zal de vos ook in het straatbeeld zien verschijnen. Het Reynaertbeeld op de Velle werd mooi opgekuist en tegen de zomer plaatsen we een Reynaertbank. Een jonge graffitikunstenaar die deelnam aan Tour Elentriek (waarbij elektriciteitskastjes in Temse werden beschilderd), zal binnenkort de openbare ruimte in Temse verrijken met zijn ‘vossenkunst’. 

Toerisme Temse ontwikkelde speciaal voor het Reynaertjaar o.a. een Reynaertzeep (te koop in het Toeristisch Infokantoor) en een placemat die je kan terugvinden in de lokale horecazaken. Verschillende van deze zaken zetten dit jaar ook een speciaal Reynaertgerecht op de kaart. Je herkent de zaken aan een speciale affiche. De jaarlijkse fotowedstrijd en paaszoektocht kregen ook een ‘vossen’jasje, net als nog heel wat andere activiteiten.

Een overzicht van het Reynaertjaar vind je terug op de Bellemankaart (zie bijlage) en kan je terugvinden op de website www.temse.be/reynaertjaar.

Nieuws

Temse pioniert met warmteplan

Onze gemeente is één van de vijf pioniers die met ondersteuning van Netwerk Klimaat een lokaal warmteplan opmaakten.

In juni 2022 werden door het VVSG Netwerk Klimaat 5 begeleidingstrajecten opgestart voor de opmaak van lokale warmteplannen. Temse was er één van. Het gaat om een intensief traject van meer dan een jaar. Eind februari 2024 werd het lokaal warmteplan van Temse goedgekeurd.

Rechtstreekse lijn met de burgemeester: Hugo Maes, 2 jaar burgemeester!

Temse lanceert campagne om onthaalouders te zoeken

Kinderopvang vinden blijft voor vele jonge ouders een grote uitdaging. De kinderopvang kampt met een personeelstekort. Dat is ook in Temse zo. Daarom lanceren we een campagne om extra onthaalouders aan te werven.