Laakdal introduceert speeltuinkaarten

Publicatiedatum

Tags

Raf Moons

Auteur

Stephanie Reymen

Deel dit artikel

Om voor inclusie in haar grote speeltuinen te zorgen, liet de gemeente Laakdal een speeltuinkaart ontwikkelen. Met zo’n kaart kunnen kinderen met en zonder een (communicatieve) beperking en anderstalige kinderen met elkaar in interactie gaan.

Een speeltuinkaart is een groot bord met pictogrammen om communicatie laagdrempelig te maken. Met de pictogrammen kunnen de kinderen bijvoorbeeld aanduiden wat ze willen doen, hoe ze zich voelen, naar welk speeltuig ze willen gaan. De ontwikkeling gebeurde door vzw Gezin en handicap en Modem, een bedrijf dat hulpmiddelen ontwikkelt die communicatie ondersteunen.

Het initiatief voor het plaatsen van de borden komt van forum On!beperkt. Zij zetten zich in Laakdal in voor mensen met een beperking. Raf Moons, schepen van Welzijn, licht toe: “Het plaatsen van deze borden zorgt ervoor dat kinderen die communicatief minder sterk staan, om welke reden dan ook, makkelijker contacten kunnen leggen. De essentie voor forum On!beperkt is dat iedereen, met of zonder beperking, jong en oud, zich goed kan voelen.”

Er zullen borden geplaatst worden aan speeltuin Dennenoord in Eindhout en aan de speeltuin aan de sporthal in Veerle.

Nieuws uit Laakdal

Sanering van de Grote Laak

In september 2023 startten de saneringswerken aan de Grote Laak op Laakdals grondgebied. Er gaat een hele geschiedenis aan deze sanering vooraf. De vervuiling van de Laak gaat immers terug tot de jaren ’60 van de vorige eeuw. We leggen je in dit artikel uit hoe het zo lang heeft kunnen duren vooraleer er iets aan de vervuiling gedaan werd. De meerderheid van de Laakdalse inwoners heeft de Grote Laak immers nooit gekend als zuivere rivier. We gingen op gesprek bij Ludo Helsen, die zich, vanuit zijn functie als eerste burgemeester van Laakdal en later vanuit zijn functie bij Pidpa, inzette om iets aan deze vervuiling te doen.

Verkiezingsuitslag

Als cd&v Laakdal kenden we enkele spannende maanden. Maar liefst twee van onze Laakdalse cd&v-ers kwam op tijdens de afgelopen verkiezing. Tine stond op de derde plaats voor de federale lijst voor de Kamer en Chiel was de zesde opvolger voor het Vlaams Parlement. Dat ze beide een sterke campagne gevoerd hebben, staat buiten kijf. De resultaten spreken dan ook voor zich.

Trouwen in Laakdal

Misschien ging je onlangs naar een trouwfeest en heb je er binnenkort een op de planning staan. De kans is groot, want het trouwseizoen is volop bezig. Ook in Laakdal wordt er nog volop getrouwd. Het gemeentebestuur is daar uiteraard heel blij mee en zorgt er dan ook voor dat trouwen in Laakdal in stijl gebeurt en met oog voor detail.