Regenboogbrug en middenplein zorgen voor metamorfose Regenboogpark

Publicatiedatum

Auteur

Margot Desmet

Deel dit artikel

Op vrijdag 21 juni werden de nieuwe Regenboogbrug en het middenplein aan de Zuiderlaan feestelijk geopend. De nieuwe Regenboogbrug doet haar oorsprong alle eer aan en werd gerenoveerd met een flinke knipoog naar het WK wielrennen van 1957. De vernieuwde brug en middenplein maken deel uit van de metamorfose van het Regenboogpark dat een groene verbinding vormt van de Zuiderlaan tot aan Het Pand.

De brug bestaat uit een nieuwe metalen constructie met zitbanken en een uitzichtpunt op het Regenboogpark. De brug is nog steeds voorbehouden voor fietsers en wandelaars. Ze werd gerenoveerd met een flinke knipoog naar het WK wielrennen van 1957, toen Waregem gaststad was. De Regenboogbrug werd toen immers speciaal aangelegd, zodat de renners zouden kunnen arriveren in het Regenboogstadion. De brug moest de aankomstzone verlengen tot 400 meter, want de piste in het stadion was te kort om te sprinten. Om het wielerverleden duidelijk zichtbaar te maken op de nieuwe brug werden de namen van de top drie van het WK 1957 op het wegdek geschilderd. Zo werden de namen van Rik Van Steenbergen, Louison Bobet en André Darrigade vereeuwigd.

Bootjes en kraan op de stadionvijvers

De vernieuwing van de brug was een huzarenstukje. Net voor de zomer van 2023 werd de brug weggehaald, terwijl op de parking van het Jeugdcentrum de voorbereidende werken begonnen voor de opbouw van de nieuwe brug. In november 2023 werd het eerste deel van de brug met bootjes en een kraan op de oude steunpilaren teruggeplaatst. Het ontwerp van de nieuwe brug is van Maarten Van De Voorde van MMXV-architecture. De renovatie kostte in totaal ongeveer 1,4 miljoen euro.  

Groen middenplein tussen woontorens, hotel en commercieel gebouw

De zone tussen de Zuiderlaan en het voetbalstadion werd aangelegd als autoluwe zone met groen en ruimte voor ontspanning. Rond het voetbalstadion werden eerder al de twee woontorens van Waterfront, een hotel en een commercieel gebouw opgetrokken én aan de overzijde van de Zuiderlaan is de afwerking van een parkeergebouw in volle gang. Daarmee naderen we stilaan de laatste fase van de metamorfose van het Regenboogpark. Een studiebureau is nu bezig met het ontwerp om de esplanade aan Het Pand te verbinden met de stadionvijvers in het Regenboogpark. Dat is na de afwerking van de Regenboogbrug en het middenplein als het ware de enige ontbrekende schakel om alle elementen in het Regenboogpark met elkaar te verbinden.

Nieuws

Alle Groene Plekjes in Waregem op één kaart

Zes jaar na de eerste editie van de stadskaart Groene Plekjes is er nu een geactualiseerde versie. Deze week belandt de kaart in alle Waregemse brievenbussen. Meteen een ideale houvast om er deze zomer op uit te trekken in eigen stad.

Mural en groengevel aan stationsgebouw zorgen voor oase van kleur

Op zaterdag 6 juli werden de mural en groengevel aan het stationsgebouw van Waregem officieel ingehuldigd. Voortaan zullen zowel treinreizigers als passanten het station herkennen als een oase van kleur in plaats van een grijze plek. Met een totaalsom van 37 000 euro investeerde de stad stevig in de verfraaiing van de stationsomgeving.

Vernieuwde visvijvers helemaal klaar

In Desselgem zijn de vernieuwde Visvijvers officieel geopend. De Visvijvers vormden altijd al een uniek stukje natuur maar werden door ingrijpende werken nieuw leven ingeblazen. Dankzij nieuwe paden, boomgaarden, een mountainbikeroute en horecazaak Tegare vormen de Visvijvers nu een prachtige ontmoetingsplek voor jong en oud. De totale vernieuwing kostte ruim 800 000 euro.