CD&V2024 Huldenberg
Welzijn – Veiligheid – Welvaart
Programma gemeenteraadsverkiezingen 2024.
Het programma van cd&v afdeling Huldenberg steunt op 3 pijlers: welzijn, veiligheid en welvaart. Deze pijlers kunnen op zich staan, maar overlappen en versterken elkaar. Zo zal bijvoorbeeld het verbeteren van de veiligheid en de welvaart van mensen ook heel vaak hun welzijn verhogen. De opdeling helpt ons wel de acties concreet te maken.
Welzijn.
Het begrip ‘welzijn’ is zeer breed. Het gaat over een algeheel gevoel van geluk, tevredenheid en gezondheid van een persoon. Het is een combinatie van emotioneel, mentaal, fysiek en sociaal welbevinden.
Voor cd&v moet het bestuur van onze gemeente een beleid ontwikkelen, waarin dat het welzijn van elke persoon centraal staat. Dat is een hele uitdaging. De verwachtingen, ervaringen en noden van mensen kunnen heel verschillend zijn.
Gezondheid van mensen, mentaal en fysiek, is de hoeksteen van het zich goed voelen en gelukkig zijn. Een sterke gezondheidsraad is voor het bestuur een belangrijk instrument ter ondersteuning van het beleid. Wetenschappelijk en professioneel advies naar het beleid, is van zeer grote waarde. Het bestuur moet voldoende ondersteuning en begeleiding voorzien om deze adviesraad alle kansen te geven.
Sport en beweging is voor elke inwoner belangrijk. Dit kan op ieders niveau, gaande van heel basis tot topsport. Sporten draagt bij tot het algemeen geluksgevoel en heeft een ontegensprekelijke invloed op de fysieke en mentale gezondheid. Het bestuur moet verder inzetten op informatieverstrekking, maar ook op intensieve ondersteuning van de clubs die een aanbod verzorgen. Deze ondersteuning kan door subsidies, maar ook door geschikte en voldoende sportinfrastructuur. Zo zou er naast de sporthal ‘De Kronkel’ en de sportzaal aan de school van St-Agatha-Rode, ook in Ottenburg een sportzaal voorzien moeten worden. Het aanleggen van nieuwe buitensportvelden in onze gemeente is noodzakelijk. De huidige locatie voldoet niet meer. De 3 voetbalclubs in onze gemeente kwamen tot een fusie, die moest leiden tot meer efficiëntie. Centralisatie en aangepaste infrastructuur is onontbeerlijk. Hier is wel het participatietraject met alle betrokkenen zeer belangrijk. Het complex kan zich beperken tot 2 voetbalvelden, kleedkamers en een cafetaria. De buffering die overlast voor de omwonenden moet beperken is fundamenteel. Er is ook nood aan een zaal voor gevechtssporten of tenminste een ruimte waar de matten die worden gebruikt, kunnen blijven liggen. De samenwerking met de buurgemeenten moet behouden worden en liefst nog verstrekt. Het zwembad van Overijse is daar een goed voorbeeld.
Een momenteel nog te weinig belichte component van welzijn is het mentaal welbevinden. Het bestuur kan acties ondernemen om het onderwerp op de kaart te zetten en taboes te doorbreken. Dat kan bijvoorbeeld in nauwe samenwerking met de jeugdraad. Daarnaast wil cd&v werken aan een laagdrempelig therapeutisch aanbod voor iedereen, maar voor jongeren in het bijzonder. Onze gemeente ligt tussen Brussel en Leuven en valt op dit vlak wat uit de boot. Daar willen we stappen in zetten en een aanbod voorzien en ondersteunen dat erg toegankelijk en betaalbaar is. In onze gemeente zijn specialisten in dit domein actief. Ze kunnen betrokken worden bij de uitwerking van dit initiatief.
Kwaliteitsvol onderwijs is een absolute prioriteit voor cd&v. Zo is het tijdig en intensief aanbieden van de 2de landstaal belangrijk. Leerlingen goed voorbereiden op de middelbare school, betekent onder andere er voor zorgen dat ze ‘leren leren’. Het kunnen verwerken van een groot aanbod van kennis en de essentie uit een inhoudelijk verhaal halen, is een vaardigheid die zeker extra aan bod moet komen. Onze scholen moeten er ook kunnen voor zorgen dat de kinderen in schoolverband leren zwemmen. Het kan niet dat hier kinderen uit de boot vallen omdat ouders geen privé zwemlessen kunnen betalen.
Er zijn heel wat elementen die het welzijn en welbevinden van kinderen bepalen. Een heel schadelijk element is het pestgedrag. Dat gaat van pesten op school, vooral tijdens speeltijden, en pesten op activiteiten van sport- en jeugdverenigingen. Er is reeds aandacht voor dit item. cd&v wil echter nog een versnelling hoger schakelen. Op onze scholen blijven vooral de speeltijden voor sommige leerlingen een moeilijk moment. We geloven in de inhoudelijke aanpak en willen die steunen en versterken, maar we geloven ook in voldoende toezicht op de speelplaats en een kordate aanpak. Nultolerantie is de boodschap voor ons. Pesten kan onder geen enkel beding.
In jeugd- en sportverenigingen willen we verder inzetten op bewustwording en vorming rond het thema pesten. Deze moet gratis, laagdrempelig en zeer praktisch toepasselijk zijn.
Een heel belangrijk aandachtspunt voor cd&v is participatie van de burger. Het huidig participatiebeleid bulkt van de goede bedoelingen, maar is aan herwerking en verbetering toe. Er is niet één vorm van participatie. Verschillende methodieken moeten elkaar aanvullen en versterken. Een sterke participatie begint bij een sterke gemeenteraad. De gemeenteraadsleden worden rechtstreeks door de burgers verkozen om hen te vertegenwoordigen binnen het beleid. Mensen verwachten dat ze participeren aan het beleid via de gemeenteraadsleden die zij verkozen hebben. cd&v wil over grenzen van meerderheid en oppositie samenwerken en dossiers op die manier beter onderbouwd en doorgesproken op de gemeenteraad brengen. Elke mening is belangrijk. Voor het huidige bestuur is participatie topsport. Eenvoudig gezegd, betekent dit dat je als burger het hele traject moet volgen om recht tot spreken te hebben. Dat klopt niet voor cd&v. Elke mening telt, op elk moment. Niet iedereen kan het hele traject volgen. Toch is belangrijk dat iedereen die op één of andere manier een mening wil geven, dit ook moet kunnen. Inspraak moet ook ‘echte’ inspraak zijn. Indien de mening van de burger gevraagd wordt, dan moet er ook rekening mee gehouden worden. Zo niet ontstaat het gevoel van schijninspraak. De contacten tussen de adviesraden en de gemeenteraadsleden moeten worden versterkt. Gemeenteraadsleden staan vaak buitenspel. De administratie moet tijd en ruimte krijgen om deze participatie te organiseren en vooral van nabij te volgen, te ondersteunen, te motiveren en te begeleiden.
Een sterk verenigingsleven is een belangrijke hoeksteen voor het algemeen welzijn van mensen. Ook wijkfeesten zijn zeer bevorderlijk voor de samenhorigheid en het welbevinden in buurten en straten. Het bestuur moet dergelijke initiatieven stimuleren en ook financieel en materieel ondersteunen. Dit vraagt heel wat inspanningen van de diensten, maar het bestuur moet hier ruimte voor creëren. In het bestrijden van eenzaamheid en het buurtgericht uitbouwen van het beleid (buurtgericht werken) zijn deze initiatieven zeer goed investeringen in mensen en in hun welzijn. Iedereen betrekken en iedereen meenemen is een prioriteit voor cd&v.
Versterken van de buurtgerichte zorg realiseren we ook door de dienstverlening dichter bij de mensen te brengen. We hebben het voorstel om antennes in te richten van het lokaal dienstencentrum in de verschillende deelgemeenten. Van daaruit kunnen ook de noden gedetecteerd worden en de nodige ondersteuning en dienstverlening gedecentraliseerd worden. Dit gaat in tegen de trend om alles te centraliseren in de hoofdgemeente. Voor ouderen of mensen die minder mobiel zijn, is dienstverlening in de nabijheid geen luxe, maar een absolute noodzaak. Het aanbod van het centrale dienstencentrum moet ook verder worden uitgebreid en ook breder professioneel omkaderd.
Mensen voelen zich beter en kunnen beter voor zichtzelf zorgen als ze aan het werk zijn. Ook mensen met een leefloon moeten zo snel mogelijk naar werk geleid worden. Om dat te realiseren is er een sociale dienst nodig die voldoende breed omkaderd is. Arbeidstrajectbegeleiding uitbreiden als dienst is één optie, maar daarnaast is werken met ‘artikel 60’ (mensen via het OCMW aan het werk zetten en daarna laten integreren) een belangrijk instrument. In 2023 werd het voorziene budget niet ingezet. Hier willen we zorgen dat alle mogelijke middelen kunnen aangewend worden. Daarom is een grondige evaluatie samen met de betrokken diensten belangrijk.
Mantelzorgers zijn bijzonder belangrijk. Mensen willen graag zo lang mogelijk thuis wonen. De mantelzorger speelt ook daar een cruciale rol. De mantelzorgpremie is een kleine tegemoetkoming voor de mantelzorger. Het huidig reglement van de mantelzorgpremie beperkt het bereiken van mantelzorgers zeer sterk. cd&v wil het reglement openbreken en aanpassen, zodat alle mantelzorgers worden bereikt. Om mantelzorgers te steunen is het belangrijk dat we ze kennen en ze dus te kunnen bereiken.
Na de verhuis van het OCMW van Loonbeek naar het centrum van Huldenberg is het aanbod van de ‘doorgangswoningen’ weggevallen. Dit aanbod zorgde ervoor dat mensen die het tijdelijk wat moeilijk hadden, even konden uitstappen en onder de vleugels van de sociale dienst een doorstart konden maken. cd&v wil graag een oplossing zoeken om opnieuw doorgangswoningen te voorzien.
Netwerken is belangrijk. Niet alleen voor de lokale economie zijn netwerkevenementen een bron van inspiratie en een meerwaarde. Daarom wil cd&v het zorgforum terug in het leven roepen. Contacten met alle zorgverstrekkers die in onze gemeente actief zijn, zorgen voor een verstrekking en verbetering van het zorgaanbod. Contacten versterken en optimaliseren de multidisciplinaire samenwerking. Inhoudelijke studiemomenten inspireren de zorgaanbieders.
Onze mooie gemeente heeft een bruisende jeugdwerking. De infrastructuur voor een veilige en kwalitatief sterke jeugdwerking is echter aan een dringende opwaardering toe. Voor Scouts en Gidsen Loonbeek is het herstellen, isoleren en zo mogelijk uitbreiden van hun lokalen belangrijk. Ook is de buitenspeelweide aan verbetering toe en gaan we onderzoeken of er bruikbare alternatieven zijn in de deelgemeente Loonbeek. In Ottenburg wordt er al gewerkt aan nieuwe locaties voor de Chiro Ottenburg. We steunen dit initiatief, maar willen het masterplan Ottenburg stap voor stap herbekijken om de integratie van deze werking te optimaliseren. Ook de Jeugdkring in Huldenberg heeft nood aan veilige en nieuwe infrastructuur. We denken dat in overleg met leiding de locatie van de huidige voetbalsite kan bekeken worden, na de verhuis van OHR naar een nieuwe bestemming. Voor alle jeugdorganisaties willen we de subsidiering herbekijken. Vooral de kosten voor vervoer van materiaal naar en van de kampplaatsen vallen momenteel zwaar. Extra steun is daar op haar plaats.
Het is belangrijk dat onze jeugd dicht bij huis een fijne en veilige tijd kan beleven. Jeugdclubs zijn bijzonder belangrijk en verdienen extra aandacht en steun. We kunnen in overleg bekijken hoe fuiven en ontspannende jeugdactiviteiten met een minimale overlast voor de omgeving kunnen worden georganiseerd.
Een interessant project dat al overwogen werd, maar voorlopig niet weerhouden, willen we graag een nieuwe kans geven. De solidaire kruidenier maakt deel uit van de sociale kruidenier Vlaams-Brabant. Samen met lokale partners willen we zorgen voor een aanbod met een betaalbare prijs voor gezonde voeding en basisproducten voor mensen die het financieel moeilijk hebben. De werking is gebaseerd op 2 prijzensysteem. Er is een lage prijs voor mensen met een beperkt budget. Er is een marktconforme ‘solidaire’ prijs voor andere klanten. Overleg met de lokale handelaars in belangrijk om dit aanbod uit te werken.
Om misverstanden en overlappingen in gebruik van de gemeentezalen te voorkomen, willen we investeren in extra steun en begeleiding in het plannen van activiteiten van onze verenigingen. Een goed beheer van de activiteitenagenda en de huur van onze zalen kan ervoor zorgen dat concurrentie tussen de verenigingen te vermijden.
Veiligheid.
Zorgen voor veiligheid is een basisopdracht voor het lokaal bestuur. Je mag dit begrip heel breed interpreteren. Hier een overzicht van de items en acties die voor cd&v Huldenberg belangrijk zijn.
In een landelijke gemeente als de onze is het gevoel van veiligheid in onze buurten afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijk element is de aanwezigheid van politie op regelmatige basis. Regelmatige patrouilles moeten er mee voor zorgen dat vandalisme preventief wordt aangepakt. Ook het strategisch en verantwoord plaatsen van camera’s op openbare plaatsen is een optie voor cd&v. Controles, vooral in afgelegen buurten en openbare plaatsen, zijn belangrijk. Er leeft al geruime tijd het idee voor de oprichting van een BIN (buurt informatienetwerk). Dit initiatief heeft tot doel de communicatie en de samenwerking tussen bewoners van een wijk en de politie, te optimaliseren. cd&v wil dit idee ondersteunen en kansen geven.
Heel belangrijk voor cd&v is natuurlijk de veiligheid van de schoolomgeving. Onze schoolkinderen moeten op een veilige manier hun school kunnen bereiken en dan nog liefst met de fiets of te voet als het kan. De ligging van de scholen in onze dorpscentra maakt dit niet altijd eenvoudig. Cd&v vraagt meer politiebegeleiding aan de scholen in onze gemeente. Momenteel is dat moeilijk door de beperkte omkadering van de wijkpost in Huldenberg. Het is voor cd&v duidelijk dat de prioriteiten van politiewerking per gemeente worden besproken en vastgelegd. Voor onze gemeente is de veiligheid in de omgeving van de scholen een topprioriteit. Vooral het ochtendmoment, bij de start van de schooldag, vraagt extra ondersteunen en begeleiding door de politie. Aanpassing van de omgeving en goede afspraken zijn belangrijk, maar regels moet ook gehandhaafd worden. Dat kan best door politiemensen gebeuren. Verkeersopvoeding in onze scholen is opgenomen in de programma’s van de scholen. cd&v wil ook hier extra in investeren. Een nauwe samenwerking met de politiediensten en ook met de ouders is hier belangrijk om onze kinderen op een meer veilige manier de verplaatsingen te laten maken.
Er werd al geïnvesteerd in fietspaden en voetpaden, maar er is nog veel werk aan de winkel. Er zijn nog verschillende straten die een gevaar zijn voor de voetgangers. cd&v wil hierop inzetten. Nieuwe voetpaden aanleggen waar nodig en verbeteren van voetpaden die in slechte staat zijn. Er moet ook aandacht zijn voor rolstoelgebruikers, kinderwagens en mensen die loophulpen nodig hebben om zich te verplaatsen.
Sluikstorters zorgen niet alleen voor vervuiling, ze zorgen ook voor een onaangename sfeer in een straat of buurt. Momenteel is het heel moeilijk om sluikstorters te vatten en te beboeten. cd&v wil inzetten op meer controle op en bestraffen van sluikstorters.
Het gevoel van veiligheid wordt ook versterkt door nette, goed onderhouden straten en buurten. Ook het onderhoud van de kerkhoven verdient meer aandacht. We beseffen dat het niet eenvoudig is om hier kort op de bal te spelen, maar cd&v wil van netheid een prioriteit maken. Dat zal een extra investering vragen, maar het zal bijdragen tot het veiligheidsgevoel en het welbevinden van de mensen.
Ook het doven van de straatlichten verhoogt bij sommigen het onveiligheidsgevoel. Daarom willen we de straatverlichting tijdens het weekend aanlaten. Vooral jongeren die laat naar huis terugkeren, worden zo beter beschermd.
Personen met een beperking zijn extra kwetsbaar in het verkeer en hebben het vaak moeilijk bij toegang tot gebouwen. cd&v wil de infrastructuur verder aanpassen zodat de mobiliteit van personen met een beperking sterk verbetert. Dat gebeurt best in overleg met ervaringsdeskundigen en aan de hand van praktijktoetsen. Ook handelaars en voorzieningen die willen investeren in betere toegankelijkheid willen we ondersteunen.
Welvaart.
Het is voor cd&v bijzonder belangrijk dat we onze gemeente financieel gezond houden en beheren. Daarom moet het belastinggeld van onze inwoners verstandig en verantwoord worden ingezet. De investeringen moeten rechtvaardig worden gespreid over thema’s en over de deelgemeenten.
De lokale economie verdient alle aandacht. De lokale handelaars zorgen niet alleen voor een belangrijk aanbod, ze geven mee vorm aan een sociaal, gezellig en bruisend gemeenschapsleven. Het lokaal bestuur moet lokale handel promoten. De acties die daarvoor worden ondernomen moeten regelmatig geëvalueerd en bijgestuurd indien nodig. De lokale handelaars, waaronder ook de lokale horeca, moeten actief worden ingebed in het toerismebeleid van onze gemeente. Handelaars die extra inspanningen leveren in dit dossier, kunnen wat cd&v betreft op extra steun rekenen. De concrete uitwerking van ideeën en mogelijkheden wordt met de betrokkenen besproken en gerealiseerd.
Het opgestarte toerismeplan moet verder worden uitgerold en vooral geëvalueerd. Er wordt momenteel geïnvesteerd in grote evenementen, waaronder vaak wielerwedstrijden met nationale en internationale uitstraling. Voor cd&v kan dat, maar de effecten op onze gemeente en op onze lokale economie en verenigingsleven moeten geëvalueerd en geobjectiveerd worden. Op die manier kan er gerichter worden gewerkt en kunnen lokale verenigingen en handelszaken nog beter betrokken worden.
Mobiliteit in onze landelijke gemeente is een belangrijk hoofdstuk voor cd&v. De hervorming van het aanbod van de lijn is geen vooruitgang voor onze gemeente. Er werden door het lokale bestuur te weinig inspanningen gedaan om dit duidelijk te maken binnen het regionaal overleg rond dit thema. Alle voorstellen werden door de delegatie van het bestuur zonder protest goedgekeurd. De alternatieven die worden voorgesteld zijn onvoldoende en vaak vrij naïef. Mensen mogen niet geïsoleerd geraken. Dat gevaar is momenteel wel reëel. Het verbeteren van de ontsluiting van de deelgemeenten is één zaak, het decentraliseren van het aanbod van de gemeentelijke diensten is een andere. Digitaliseren van het aanbod is een meerwaarde, maar niet iedereen kan hiermee aan de slag. Ook voor tewerkstelling in onze gemeente is een vlotte mobiliteit een belangrijke ondersteuning. De grote werkgevers van onze gemeente kampen met problemen. Potentiële medewerkers haken af door het gebrekkig openbaar vervoer. De Lijn belooft verbetering, maar dat vraag verdere opvolging door de lokale overheid. De beloofde nieuwe lijn langs Ganspoel moet er komen, maar moet er vooral blijven. De afschaffing van de verbinding langs Ter Meeren is onverstandig en vraagt een oplossing.
Armoedebestrijding klinkt zwaar als thema in een welvarende gemeente als de onze. Toch is dit item belangrijker dan ooit. De kansarmoede-index is laag in Huldenberg. Toch zien we dat 15% van de Huldenbergenaren het moeilijk hebben om hun facturen te betalen op het einde van de maand. Op basis van de cijfers van de sociale dienst van het OCMW kunnen we een analyse maken van de situatie. Budgetbeheer en budgetbegeleiding zijn belangrijke instrumenten om mensen opnieuw op weg te helpen. Het versterken van de omkadering van de sociale dienst moet ernstig overwogen worden. Dat zal blijken uit de onderstaande items rond dit thema. Om ondersteuning heel gericht te kunnen voorzien, zijn er grote inspanningen nodig van onze sociale dienst. Momenteel hebben de sociaalassistenten al de handen meer dan vol.
Cultuur-, sport en vrijetijdsbesteding moeten laagdrempelig en betaalbaar zijn voor iedereen. Ook het gebruiken van de gemeentelijke infrastructuur moet betaalbaar zijn en blijven. Het beheer van de gemeentezalen is bijzonder belangrijk. Goede inrichting van de zalen en beheer van de materialen is belangrijk voor een goede samenwerking met de verenigingen. cd&v wil een goed uitgeruste zaal in elke deelgemeente behouden.
De inspanningen voor het verbeteren van het wegennetwerk en de rioleringswerken verder uitrollen is vanzelfsprekend erg belangrijk. Goede afspraken en vlotte communicatie met de burger is hier voor ons erg belangrijk.
Huldenberg kent verscheidene familiale landbouwbedrijven. Cd&v wil hier blijven op inzetten. Behoud van landbouwgrond is hierbij cruciaal. Het dossier van de ‘Brabantse Wouden’ zal van heel nabij worden opgevolgd om de leefbaarheid van de landbouw in onze gemeente te vrijwaren voor de toekomstige generaties. Het plattelandsfonds kan aangesproken worden om de leefbaarheid op het platteland te ondersteunen.
cd&v vindt het beschermen van de open ruimte in onze gemeente erg belangrijk. Het buiten sporten en spelen moet extra gestimuleerd worden. Daarom is het ook belangrijk dat onze jeugdverenigingen voldoende en aangepaste infrastructuur en ruimte ter beschikking hebben. Aanleg van extra buitenspeelterreinen in alle deelgemeenten is een doel. Ook het voorzien van zitbanken op strategische plaatsen kan ervoor zorgen dat mensen makkelijker een wandeling kunnen maken en van de mooie landelijke omgeving kunnen genieten.
De herinrichting van de dorpskern van Huldenberg doet terecht de wenkbrauwen fronsen. Ook al zijn er argumenten die de aanpassingen gedeeltelijk rechtvaardigen, de her aanleg van de dorpskernen van de deelgemeenten is echt wel dringend. Er is het masterplan voor het centrum van Ottenburg. De verdere uitvoering ervan willen we met cd&v stap voor stap opvolgen en kritisch evalueren. De dorpskern van St-Agatha-Rode is een onderwerp voor verder overleg met de dorpsraad. Laat ons daar vooral leren uit het traject dat in Ottenburg werd afgelegd. Een ernstige evaluatie is daar zeker aan de orde. Ook in Neerijse en Loonbeek is er verder werk aan het participatietraject dat werd opgestart.
Als we de dienstverlening dicht bij de mensen willen brengen, is het voorzien van geldautomaten in de deelgemeenten een belangrijk punt.
Tot slot, maar zeker niet minder belangrijk is verzoenen van lokaal ondernemen met veiligheid en milieu. Tewerkstelling in de streek is en blijft belangrijk, ook al werken veel Huldenbergenaren in Brussel of het Leuvense. Firma’s die in onze gemeente sinds jaren een stevige reputatie hebben opgebouwd, moeten de kans krijgen zich aan te passen aan de regelgeving, met respect voor de omwonenden.
cd&v Huldenberg vindt het belangrijk dat er verder gewerkt wordt aan een eerlijke spreiding van de vluchten vanuit Zaventem. We blijven inzetten op de voorziene overlegorganen. Voor cd&v is het geen optie om de nachtvluchten vanuit onze nationale luchthaven te verbieden. Ook hier is het behoud van werkgelegenheid een belangrijke factor.
cd&v Huldenberg
13 oktober 2024