Proefproject extra openingsuren voor Gentse wijkbibliotheken

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

De wijkbibliotheken vaker én langer openstellen, dat is de doelstelling van de stad Gent. Vanaf begin november start een proefproject in de wijkbibliotheek van de Watersportbaan, waar Gentenaars tot 22.00 uur in de bibliotheek terecht zullen kunnen. Dat blijkt uit informatie die fractievoorzitter Stijn De Roo (cd&v) opvroeg in de gemeenteraad bij schepen Sami Souguir (Open VLD).

Recent reorganiseerde het stadsbestuur de openingsuren naar aanleiding van de besparingsoefening. Zo zijn alle wijkbibliotheken op dit moment negen uur per week open voor het grote publiek en zijn de sluitingsdagen op elkaar afgestemd. Tijdens de schooluren bieden de wijkbibliotheken ook momenten aan waar klassen op afspraak kunnen langskomen.

Het wijkfiliaal van de Watersportbaan is de eerste vestiging waar de "open bibliotheek" zal proefdraaien. Concreet krijgt de wijkbibliotheek vanaf 6 november “plusuren”. Het gaat om openingsuren bovenop de huidige bemande uren en onthaalmomenten voor klassen. Wie zich op voorhand registreert zal de wijkbibliotheek kunnen betreden tot 22.00 uur zonder aanwezigheid van het personeel. 

Op die momenten kan je er gebruikmaken van de normale dienstverlening: materiaal terugbrengen en uitlenen via de zelfuitleenbalie, de catalogus raadplegen, studeren, gebruikmaken van het internet, etc. Door deze plusuren komt de stad tegemoet aan de vraag van burgers om ook ‘s avonds en in het weekend de bib te kunnen gebruiken. 

Iedereen vanaf 12 jaar kan zich tijdens de bemande openingsuren gratis inschrijven als “plusbibgebruiker”. Na registratie krijg je een persoonlijke sleutelcode die je toegang geeft tot het gebouw. Als het project positief geëvalueerd wordt, zal het systeem van de plusuren later uitgebreid worden naar de andere wijkbibliotheken, te beginnen bij Drongen vanaf 2024.

Stijn De Roo: “Een nabije bibliotheekwerking is essentieel voor de inwoners van onze deelgemeenten. Dankzij het proefproject zullen Gentenaars een bezoek aan de bib flexibeler kunnen inplannen. Ik kijk hoopvol uit naar de resultaten van dit proefproject en reken op de verantwoordelijkheidszin bij wie zich inschrijft. Zo kan dit concept in alle wijkbibliotheken uitgerold worden.”

Nieuws

Christendemocratische tenoren steunen jonge lijst van cd&v Gent

Cd&v Gent stelt twaalf sterke kandidaten voor, leden spreken zich positief uit over programma

Cd&v Gent heeft 2024 vol ambitie ingezet. De traditionele nieuwjaarsreceptie werd gekoppeld aan een partijcongres. De leden spraken zich daar positief uit over het verkiezingsprogramma, dat daarmee in de finale fase terechtkomt. Daarnaast werden de eerste twaalf namen op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober bekendgemaakt.

Begroting 2024 - wijziging budget en meerjarenplan

Op de gemeenteraad vond een debat plaats over de wijziging van het budget en meerjarenplan. Fractievoorzitter Stijn De Roo deed een tussenkomst namen onze fractie.