Pastorij naast Halle Luja nu ook afgewerkt

Publicatiedatum

Auteur

Gerlinde Hublin

Deel dit artikel

De nieuwe dorpszaal Halle Luja is ondertussen reeds een begrip in Halle en omstreken. “De nieuwe multifunctionele zaal, met semiprofessionele keuken en innovatieve verwarmingstechniek is echt op maat van Halle gebouwd. Het is een plek waar zowel activiteiten van verenigingen als van particulieren kunnen plaatsvinden”, vertelt schepen van cultuur Roel Van Elsacker, “Het terras in de zuidelijk georiënteerde tuin van de pastorij, die ook gerenoveerd werd, zorgt er mee voor dat het een heel mooie locatie is geworden. Dankzij een wegneembaar podium is de zaal bovendien groter dan de oude zaal Sint-Maarten.”

Ook de voormalige pastorij werd onder handen genomen. "Dit gebeurde dankzij een samenwerking tussen de parochie en de gemeente", vertelt schepen Katrien Schryvers, "De mensen van de dienst Openbare Werken hebben knap werk geleverd!" De pastorij wordt onder meer de vaste thuisbasis van de werkgroep Erfgoed Halle. Zondag ll. kwamen veel geïnteresseerden een kijkje nemen en konden zo zelf zien dat de pastorij mooi in ere is hersteld.

Onder de dakleien van de pastorij werden bij de bouw van de zaal thermische panelen aangebracht. Zo zijn ze niet zichtbaar op dit mooie stukje Zoersels erfgoed. De panelen staan in verbinding met een waterpomp die door middel van een ingenieus ijsbuffersysteem voor de verwarming van de zaal zorgt. “Deze innovatieve zonne-energieoplossing, mede mogelijk gemaakt door het Europese subsidieprogramma ‘Solarise’ van 'Interreg 2 Zeeën', leverde de afgelopen periode reeds een CO2-reductie van 83%”, zegt Roel, “De nieuwe zaal heeft geen fossiele brandstoffen nodig en geen gasaansluiting. In de praktijk zien we dat het energieverbruik slechts de helft is in vergelijking met de oude zaal Sint-Maarten. Hiermee hebben we dus een duurzame en financieel interessante oplossing gerealiseerd.”

Nieuws

Zoersel zet minder mobiele inwoners op de fiets

Tijdens de week van de vrijwilliger (2 tot 10 maart) wordt er in gemeente Zoersel een unieke samenwerking gelanceerd. Gemeente & ocmw Zoersel, drie zorgvoorzieningen, Fietsersbond Vlaanderen, Fietsersbond Voorkempen en AXI vzw, met de steun van Cera, slaan samen de handen in elkaar om minder mobiele inwoners meer beweging te geven … op de fiets!

Namen voor trage wegen definitief goedgekeurd

De namen die in oktober vorig jaar voorlopig werden toegekend aan vier trage wegen in onze gemeente, kregen vorige dinsdag, na het openbaar onderzoek daarover, de definitieve goedkeuring van de gemeenteraad. Zij het met een correctie in de spelling.

Eén duidelijk en vernieuwd reglement voor alle voordelen van de Z-pas

Sinds september 2014 hebben Zoerselaars met een beperkt inkomen recht op een Z-pas. Daarmee krijgen ze verschillende kortingen.