Dehullu Architecten en Studiobont zijn uitgekozen als ontwerpers voor de herbestemming van het Goed te Beaulieu, gelegen aan de Sint-Jansstraat in Beveren-Leie. Zij kwamen als winnaars uit de ontwerpprocedure waarvoor de stad samenwerkte met de Vlaams Bouwmeester. Hun ontwerp voor de grondige restauratie wordt nu verder uitgewerkt. Ze houden daarbij rekening met de uitzonderlijke erfgoedwaarde van de site en de bijzondere nieuwe bestemming als zorghoeve.
Aanvankelijk waren er 60 kandidaten om de herbestemming van het Goed te Beaulieu te ontwerpen. Daaruit werden eerder dit jaar vier ontwerpbureaus geselecteerd die tegen 29 maart hun definitieve kandidatuur moesten indienen. In mei werden de kandidaturen gepresenteerd in de kantoren van de Vlaams Bouwmeester. De gunningscommissie koos voor het ontwerp van Dehullu Architecten uit Harelbeke en het Gentse Studiobont. Zij gaan samenwerken met Erik De Waele voor landschap, Bressers Architecten voor erfgoed en Istema voor technieken. Het ontwerp wordt nu verder uitgewerkt met aandacht voor de uitzonderlijke erfgoedwaarde en de functionaliteit van de nieuwe bestemming.
Zorg, recreatie en toerisme zullen er hand in hand gaan
Alle hoevegebouwen zullen de komende jaren grondig worden gerestaureerd. Het is de bedoeling dat de hoeve opnieuw een belangrijke rol krijgt binnen de lokale gemeenschap en dat het een ontmoetingsplek wordt om aangenaam te vertoeven, te proeven en te beleven. Samen met Groep WAAK wil de stad de site herbestemmen tot een zorghoeve, waar mensen met een beperking permanent en onder begeleiding kunnen wonen en werken. De oogst uit de omliggende tuinprojecten zal er dagelijks worden verwerkt en verkocht in een uniek ‘traag café’, waar wandelaars en fietsers genieten in een uniek erfgoedkader. Goed te Beaulieu wordt een plaats waar zorg, recreatie en toerisme hand in hand gaan en elkaar versterken.
Centrale ontmoetingsplek in groenzone van 20 hectare
De stad wil ook de omgeving verder ontwikkelen met het Goed te Beaulieu als centraal punt. Zo werden rondom de site gronden aangekocht die worden ontwikkeld tot een toegankelijk bos. In april 2023 werd ook de nieuwe Vlasbrug voor fietsers en voetgangers nabij de site geopend. Die verbindt het natuurgebied aan de overzijde van de Leie met de site van het Goed te Beaulieu. Zo wordt een grote groenzone van meer dan 20 hectare gecreëerd.
Streven naar eerste steen op 1 januari 2026
In 2025 worden de concepten en bestekken verder uitgewerkt, wordt de bouwvergunning opgemaakt en wordt de opdracht toegewezen aan een projectontwikkelaar. In de voorlopige timing staat 1 januari 2026 aangestipt als streefdatum om de werken aan te vatten. Het vooropgestelde budget bedraagt vijf miljoen euro, exclusief btw en erelonen.