Naam van fusiegemeente is bekend: Nazareth-De Pinte

Publicatiedatum

Auteur

Sebastian Vyaene

Deel dit artikel

De naam voor de toekomstige fusiegemeente van De Pinte en Nazareth wordt Nazareth-De Pinte.

5.499 inwoners van beide gemeenten namen deel aan een stemming om een nieuwe naam voor de fusie te vinden.

Deze gemeentenaam wordt mee opgenomen in de definitieve fusiebeslissing die op 18 december voorligt bij beide gemeenteraden. Begin 2024 buigt het Vlaams Parlement zich vervolgens over de namen van alle nieuwe Vlaamse fusiegemeenten. Op dat moment wordt de naam van de nieuwe gemeente definitief.

Vanaf 1 januari 2025 is de fusie van kracht. Nazareth-De Pinte zal 23.000 inwoners tellen, waarvan 12.000 uit Nazareth en 11.000 uit De Pinte.

 

Verplichte stap

De keuze voor één overkoepelende naam wordt verplicht door de Vlaamse overheid. De namen van de deelgemeenten blijven uiteraard gewoon bestaan. De fusienaam is nodig om over het geheel te kunnen spreken. De Pinte, Eke, Nazareth en Zevergem zijn vier sterke dorpskernen met een eigen identiteit en die willen we behouden.

Keuze van de inwoners

De zoektocht naar de naam verliep in verschillende fasen. Tot september konden alle inwoners naamvoorstellen indienen. Een onafhankelijk comité selecteerde daaruit een verkorte lijst. De twee gemeentebesturen stelden de zes namen in de eerste stemronde voor aan de inwoners. In de tweede stemronde konden de inwoners opnieuw kiezen, maar ditmaal uit de drie populairste namen. Die stemronde is intussen afgelopen.

De participatie was een groot succes. In elke stemronde zijn meer dan 5000 stemmen uitgebracht. Dat gebeurde via de fusiewebsite of in een van de zes gebouwen in De Pinte en Nazareth waar een stemcomputer stond.
 
Ook al blijven de namen en identiteit van De Pinte, Eke, Nazareth en Zevergem behouden, toch is het belangrijk dat onze inwoners de kans hebben om hun mening te geven over de nieuwe identiteit en naam van de fusiegemeente.
 
Dat vele duizenden inwoners ook effectief hun stem hebben uitgebracht, toont een nauwe betrokkenheid en de goesting om samen te bouwen aan die nieuwe gemeente.

De drie andere potentiële namen hadden eerder onvoldoende steun gekregen en waren geschrapt: Scheldegem, Scheldeleiedal en Eikenmeers.

Na hun samengaan zullen Nazareth en De Pinte o.a. een schuldverlichting van 4,6 miljoen euro krijgen. Met zo’n financiële bonus moedigt de Vlaamse regering gemeenten aan te fusioneren, ten minste als ze dat dit jaar rond krijgen.

 

Nieuws uit Nazareth - Eke

Thomas voor Vlaanderen

100 dagen, en dan trekken we met 'n allen naar de stembus voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen.

Verslag valentijnsreceptie 2024

Op zondag 11 februari hadden we opnieuw een geslaagde valentijnsreceptie!

Valentijnsreceptie

Op zondag 11 februari 2024, heten wij u vanaf 10u30 welkom, in cc Nova, Steenweg 92, Nazareth (Eke).