Mural en groengevel aan stationsgebouw zorgen voor oase van kleur

Publicatiedatum

Auteur

Margot Desmet

Deel dit artikel

Op zaterdag 6 juli werden de mural en groengevel aan het stationsgebouw van Waregem officieel ingehuldigd. Voortaan zullen zowel treinreizigers als passanten het station herkennen als een oase van kleur in plaats van een grijze plek. Met een totaalsom van 37 000 euro investeerde de stad stevig in de verfraaiing van de stationsomgeving.

Wie de voorbije weken de trein nam of in de Noorderlaan passeerde, kon er niet naast kijken: de Argentijnse street artist Francisco Diaz, alias Pastel, toverde de lange betonnen muur boven de fietsenstalling vastberaden om naar een kleurrijk kunstwerk. Voor deze indrukwekkende mural werd samengewerkt met All About Things dat optrad als curator. Eerder werkte de stad ook al samen met All About Things voor de geslaagde mural in de Olmstraat.

Vlas en papaver

In twee weken tijd werd het betonoppervlak van ongeveer 425 m² grondig schoongemaakt en werd een primer aangebracht waarna de kunstenaar de eindlaag kon aanbrengen met betonverf. De stad stelde voor deze mural de thema’s groen en flora voorop en curator All About Things koos een artiest die daar helemaal bij aansluit. Voor een architect van opleiding heeft de Argentijn Pastel verdacht veel met bloemen. Zoals het een goede architect en street artist betaamt, kijkt hij heel erg naar de omgeving alvorens hij een muur onder handen neemt.

Zo ook in Waregem, waar hij de muur boven de fietsenstalling bedekte met vlas en papaver, lokale flora dus. Pastel wou iets maken dat door iedereen en aan eender welke snelheid kan worden gelezen, van treinreizigers tot voetgangers en automobilisten. Hij slaagde er wonderwel in om de grijs betonnen plek om te toveren tot een fraaie oase van kleur.

Een verticale tuin met alleen maar voordelen

Naast de kleurenoase van de mural kwam er met de groengevel ook een heuse prikkel van groen. De vzw Groene Gevels zorgde voor een mix van beplanting die de komende maanden zal floreren. Er werd gekozen voor een plantenmix die de rust en schoonheid van de vlasbloem uitstraalt. Daarom werd gekozen voor een rustgevend kleurenpalet van wit, blauw en lichtpaars.

Ook de groengevel neemt een flinke betonoppervlakte in beslag: 2x15 meter met een hoogte van 3,5 meter. Naast de esthetische aantrekkingskracht biedt een groengevel nog tal van andere voordelen: groene gevels helpen om de temperatuur in een dichtbebouwde omgeving te verminderen op warme dagen, ze verbeteren de luchtkwaliteit, fungeren als natuurlijke geluidsbarrière en verhogen de biodiversiteit met de aantrek van insecten en vogels. De verticale tuinen verhogen op die manier het welzijn van de bewoners en de aantrekkelijkheid van de omgeving op zich.

Investering in verfraaiing stationsomgeving

De stad investeerde met 27 000 euro voor de mural en 10 000 euro voor de groengevel een aanzienlijke som in de verfraaiing van de stationsomgeving. Spoorwegbeheerder Infrabel toonde zich akkoord met de initiatieven op voorwaarde dat de stabiliteit van de structuren niet in gevaar zouden komen en de stad zal instaan voor het onderhoud van het groen. Ze keurden ook het finale ontwerp van de mural mee goed.

Nieuws

Alle Groene Plekjes in Waregem op één kaart

Zes jaar na de eerste editie van de stadskaart Groene Plekjes is er nu een geactualiseerde versie. Deze week belandt de kaart in alle Waregemse brievenbussen. Meteen een ideale houvast om er deze zomer op uit te trekken in eigen stad.

Vernieuwde visvijvers helemaal klaar

In Desselgem zijn de vernieuwde Visvijvers officieel geopend. De Visvijvers vormden altijd al een uniek stukje natuur maar werden door ingrijpende werken nieuw leven ingeblazen. Dankzij nieuwe paden, boomgaarden, een mountainbikeroute en horecazaak Tegare vormen de Visvijvers nu een prachtige ontmoetingsplek voor jong en oud. De totale vernieuwing kostte ruim 800 000 euro.

Nieuwe all-weatherpiste en longeerpiste op site van Sport Vlaanderen Waregem

Op de site van Sport Vlaanderen Waregem werd de nieuwe all-weatherpiste en longeerpiste officieel ingehuldigd. Het gesubsidieerde project kwam tot stand dankzij de goede samenwerking tussen de stad Waregem en vzw De Gaverbeek en is de eerste stap om de hele site klaar te stomen voor de toekomst.