Masterplan voor de steenbakkerij in Steendorp naar Gemeenteraad

Publicatiedatum

Auteur

Michelle Gils

Deel dit artikel

Op donderdagavond 22 augustus komt de Commissie Ruimte samen. Op de agenda staat het masterplan voor de site van de steenbakkerij in Steendorp. Het dossier gaat nadien naar de Gemeenteraad.

Wat ging vooraf?
Eerder werd er een brownfieldconvenant afgesloten voor de site van de vroegere steenbakkerij in Steendorp. Deze site staat sinds 2010 leeg. Eind 2023 besliste Lokaal Bestuur Temse, samen met de eigenaars, om een masterplan te laten opmaken voor een herbestemming van het terrein. De opdracht werd gegund aan de studiebureaus MIDI, Lokus Landscape, Idea Consult en Witteveen & Bos. Er volgde een intensief traject dat in de tijdspanne van een half jaar, met onder meer drie participatiemomenten met inwoners, ideeën opleverde die passen in de brownfieldconvenant.

Hoe gaat het nu verder?
Dit masterplan wordt in september voorgelegd aan de Gemeenteraad. Uitgangspunten zijn een uitbreiding van de groene omgeving rond de Scheldevallei, de Roomkouter, het Gelaagpark en de site van het Fort van Steendorp met als extra aandachtspunt een toeristisch-recreatieve insteek die ook de dorpsgemeenschap ten goede komt.

Via een grondverzet van ongeveer 765 000 m³, nodig om het economische plaatje rond te krijgen, komen er twee groene heuvels op de plaats waar nu hangars staan en een grote betonnen vlakte ligt. Deze heuvels bieden enerzijds plaats aan natuur en anderzijds aan extra wandel- en fietspaden die aansluiten op het aanwezige net.

Dichter bij de dorpskern komt er een evenementenplein met opties voor horeca. Ook het behoud van een typische schouw en (een deel van) een hangar als getuige van het steenbakkersverleden van het dorp zijn in het masterplan opgenomen.

De gemeenteraadsleden van Temse krijgen tijdens de zitting van september het laatste woord over de goedkeuring van dit plan. Het College van Burgemeester en Schepenen is opgetogen dat nu een oplossing op tafel ligt voor een dossier dat al een tiental jaar loopt. Hierbij worden zowel de noden van de gemeenschap vorm gegeven als de financiële knoop om dit te kunnen realiseren ontward.

Het masterplan wordt in fases uitgevoerd. Dit betekent dat tijdens de werken, die gemakkelijk tot tien jaar in beslag kunnen nemen, al delen van het nieuwe domein voor publiek toegankelijk gemaakt kunnen worden.

Nieuws

Chris Vervaet - 7e plaats voor de provincieraadsverkiezingen

Rechtstreekse Lijn met de burgemeester: kartel cd&v - open vld ziet gemeenteraadsverkiezingen met vertrouwen tegemoet

Jongeren gaan in gesprek met politici in Temse

Op vrijdag 27 september gaan Temsese jongeren en lokale politici in JOC De Nartist met elkaar in gesprek over thema’s waarvan jongeren wakker liggen.