Introductie
KMO’s en zelfstandigen zijn de ruggengraat van onze economie en verdienen dan ook ten volle onze steun en respect. Een sterk lokaal economisch beleid moet vertrekken uit de bestaande lokale en regionale economische sterktes, moet de handelskernen en het lokale economische weefsel ondersteunen en moet trachten nieuwe zelfstandigen en KMO’s aan te trekken door gebruik te maken van alle bestaande maatregelen van de verschillende niveaus.
Lokaal kunnen we actieve stappen ondernemen door bijvoorbeeld een Ondernemersloket op te richten en wij pleiten dan ook voor een betere uitwisseling van best practices. Kortom wij pleiten voor een politiek waarbij de economie niet betutteld wordt, maar het vrije initiatief steunt en kansen geeft om onze gemeenschap te versterken.
De feiten op tafel
Momenteel is er geen Ondernemersloket, en onze starters, onze ondernemers worden aan hun lot overgelaten. Ze moeten kostbare tijd besteden aan het uitzoeken van de steunmaatregelen die beschikbaar zijn, en hun weg zoeken binnen de administratie
Voorstellen Ondernemersloket
- Aanspreekpunt voor zowel nieuwe als bestaande KMO’s in hun vraag naar informatie betreffende subsidies, belastingstechnische vragen, mogelijkheden m.b.t. ruimtelijke ordening en vergunningen, vestigings- en uitbreidingsmogelijkheden, …
- Activeren publiciteitsplan om nieuwe KMO’s aan te trekken door o.a. promoten Pop-up winkels.
- Ter beschikking stellen promotiemateriaal stad aan eigenaars leegstaande panden.
- Behoeftestudie bestaande KMO’s
- Nauwe samenwerking met Dienst Ruimtelijke Ordening m.b.t. vestigings- en uitbreidingsmogelijkheden; en begeleiding vergunningsaanvragen.
- Nauwe samenwerking met werkgeversorganisatie Unizo en VOKA
- Meermaals per jaar (eventueel 6x) lezingen en opleidingen aanbieden uitgaande van de stad Maaseik in samenwerking met Unizo en Voka.
- Actief lobbyen om ondernemers aan te trekken naar Maaseik, Neeroeteren of Opoeteren.
Voorstel Bedrijfscoach
Het subsidiëren van een bedrijfscoach. Verschillende organisaties (VDAB, Unizo, VOKA, enz.) bieden dit aan. Vanuit het gemeentebestuur kunnen we hier ondersteunen en op inzetten
Aangepast parkeerbeleid en circulatieplan
- Op korte termijn extra parkeerplaatsen voorzien op het Muntplein en aan de voorzijde van Kloosterbempden
- Opwaardering parkeergarages: Ga het gesprek aan met de Vereniging van MedeEigenaars om op basis van zonnepanelen (een investering gedaan door de inwoners tezamen met de stad) elektriciteit te genereren. De opgewekte energie kan in eerste instantie door de inwoners en handelaars van de site gebruikt worden. Voorzie laadpalen in de ondergrondse garages, opdat mensen hun wagen kunnen laden tijdens het winkelen. Colruyt heeft hier reeds initiatieven rond bij hun bestaande winkels. De opbrengst van het laden kan verdeelt worden tussen inwoners, handelaars en de stad. Maak het ondergronds parkeren gratis.
Woensdagmarkt
Onderzoek of het mogelijk is om de woensdagmarkt op te splitsen tussen het Marktplein en Kolonel Aertsplein. Hierdoor creëren we een verbinding via de Bosstraat, waardoor de Middenstand een meer actieve rol kan spelen in de wekelijks woensdagmarkt. De markt wordt hierdoor zichtbaar naar het verkeer aan de Bospoort, waardoor de woensdagmarkt meer bezoekers zal aantrekken
Een bankautomaat in iedere gemeente (lees meer).
Stimuleren van lokale arbeid
- Samen met lokale ondernemers en industrie jaarlijkse jobbeurs organiseren met uitnodigingen naar VDAB en laatste jaarstudenten middelbare scholen.
- Online platform creeëren met vacatures onder “werken in Maaseik/Neeroeteren/opoeteren”
- Publiciteitacties opzetten om lokaal werken te stimuleren.