Lummenaren gratis uitgenodigd in het Openluchtmuseum Bokrijk om ons Lummens erfgoed te bezoeken

Publicatiedatum

Auteur

Chelsea Nshuti

Deel dit artikel

Bon voor gratis toegang in onze Lummenaar

Op zondag 5 september werd de gerestaureerde Wellenshoeve terug opengesteld voor het publiek. De Lummense hoeve was het allereerste gebouw dat naar Bokrijk verhuisde en is genoemd naar onze Lummense kunstschilder Charles Welles , tevens één van de stichters van het openluchtmuseum.

Deze hoeve, in Lummen bekend als hoeve Engelen,moest verdwijnen voor de aanleg van de huidige Oostereindestraat en werd door het gemeentebestuur van Lummen aan het Openluchtmuseum geschonken.

Het was onder het toeziend oog van Charles Wellens dat deze hoeve in 1952 werd gedemonteerd en heropgebouwd in Bokrijk op de meest schilderachtige plek van het domein , onder een prachtige eik.

Charles Wellens

 Charles werd in Lummen geboren op 6 februari 1889. Zijn vader was leerlooier, brouwer en gemeenteontvanger. Het gezin woonde pal in het centrum van Lummen, op de hoek van het Gemeenteplein en de Neerstraat.

 

Zijn vader hoopte dat zijn zonen de brouwerij zouden verder zetten. Charles had echter meer aanleg voor schilderkunst. Na zijn middelbare studies ging hij dan ook in Leuven studeren, aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Spijtig genoeg gingen heel wat van zijn kunstwerken in vlammen op, toen Lummen tijdens de eerste wereldoorlog platgebrand werd door Duitse troepen.

Later vestigde de schilder zich met zijn gezin in Hasselt. Van daar uit trok hij jarenlang met fiets en schildersmateriaal de Kempen in om landschappen, boerderijen, streekbewoners en interieurs te schilderen. Bij hem thuis in Hasselt richtte hij een schildersatelier in, in oude Kempische stijl. Hier gaf hij ook lessen schilderkunst aan beginnende amateur-kunstenaars. Zijn kunstwerken en kennis verspreidden zich over verschillende landen, Charles bleef hier. Hij stierf op 10 juli 1958. Zijn wens om in zijn geliefd geboortedorp begraven te worden, is in vervulling gegaan.

 Dat zijn talent alom geprezen werd, bewijst zeker wel het citaat uit de gemeenteraadsnotulen van 27 januari 1961: “Aangezien de gemeente Lummen en hare bevolking fier zijn op haar alom bekend schilder Charles Wellens die het meesterschap bezat om onze oude Kempen op doek weer te geven … Aangezien het de wens is van de bevolking uit Lummen aan het Koninklijk Echtpaar een geschenk aan te biede dat speciaal Lummen is …” Zo werd het doek genaamd ‘binnenzicht voor oude Kempische Hoeve’ aan het Koninklijk Hof overgemaakt ter gelegenheid van het huwelijk van koning Boudewijn en Koningin Fabiola.

Dat de Kempen hem nauw aan het hart lag, bewijzen niet alleen vele van zijn kunstwerken, maar ook het boekje ‘De ziel van mijn schoon Kempenland’, waarin hij zijn memoires neerschreef, en de filmfragmenten die hij maakte van Kempenaren in hun dagelijkse leven. Zo legde hij een wereld vast die snel zou verdwijnen.

In dat opzicht past ook zijn medewerking bij de oprichten van het ‘Openluchtmuseum Bokrijk’. De Kempische leefwereld moest bewaard blijven, in een museum. En zo gebeurde het ook. Dit openluchtmuseum is een uniek gegeven geworden, niet alleen in Limburg, maar tot ver buiten de provincie- en zelfs landsgrenzen.

 

Dat zowel Lummen als Bokrijk hem niet vergeten zijn, bewijzen zijn standbeeld op het Gemeenteplein en onze Lummense Eregalerij Charles Wellens. De nauwe samenwerking tussen Lummen en het Openluchtmuseum wordt bewezen door het afsluiten van een samenwerkingscharter met een tentoonstelling van uitzonderlijke houtskooltekeningen van Charles Wellens, en natuurlijk ook door de naam die de eerste hoeve in het openluchtmuseum gekregen heeft.

 Een schilderachtig Openluchtmuseum

Kunstschilder Charles Wellens was een van de grote bezielers van het Openluchtmuseum Bokrijk. Hij zag het domein als een verzameling van pittoreske hoeves uit de Kempen. De opstelling moest kunstenaars inspireren en wandelaars laten genieten van de sfeer van de Kempen van weleer. In de Wellenshoeve wilde Wellens aanvankelijk een schildersatelier oprichten. Hij voegde daarom pittoreske elementen toe aan de hoeve, zoals het hondenrad en de dakkapellen. Ook de plaats van de hoeve koos hij uit vanwege het schilderachtige decor, onder een oude eik. De originele hoeve paste er alleen wanneer ze in spiegelbeeld stond en werd dus omgekeerd heropgebouwd!

Een bedreigd landschap

Met zijn schilderijen wilde Charles Wellens het romantische landschap van de Kempen vastleggen. Dat landschap was in de eerste helft van de 20e eeuw aan het verdwijnen door het toedoen van de industrialisering. In Bokrijk zou een stukje van dat landschap bewaard blijven. Boerderijen en bedrijfsgebouwen die op het punt stonden voor altijd te verdwijnen, kregen onder Wellens’ opvolger, conservator Jozef Weyns, een nieuwe plaats.

Band tussen Bokrijk en Lummenaren versterken

Naar aanleiding van de restauratie van de Wellenshoeve maar ook de aanwezigheid van de watermolen uit Rekhoven en de Lummense veldkapel wil Bokrijk van de gelegenheid gebruik maken om de band met de Lummenaren te versterken. Vandaar dat u in de Lummenaar van september – oktober een bon voor gratis toegang voor het openluchtmusuem terug vinden. Met deze bon kan het hele gezin genieten van een gratis toegang en dit in de maanden september en oktober. Naast ons Lummens erfgoed kan u ook een bezoek brengen aan de andere 117 monumenten.

Zeker doen en u zal ontdekken hoe het verleden onze toekomst inspireert!

Luc Wouters

Uw Burgemeester

Nieuws

Week van de korte keten in Lummen: De kortste weg tussen boeren en burgers

Nieuwe jeugdlokalen KLJ Linkhout: werken gestart!

CD&V Lummen neemt deel aan Zwerfvuilactie 2024 van Straat.net