Lancering sterrenregister en Lichtjeswandeling

Publicatiedatum

Auteur

Michelle Gils

Deel dit artikel

Temse is een Koestergemeente en zet dit kracht bij met de lancering van een digitaal sterrenregister en de organisatie van een Lichtjeswandeling. Zo steken we gezinnen die een kindje verloren hebben een hart onder de riem en tonen we dat hun verdriet niet vergeten wordt.

De Koesterweek, georganiseerd van 8 tot 15 december, is een hartverwarmend initiatief van Berrefonds vzw. Elk jaar roept deze organisatie iedereen op om zijn of haar hart te tonen voor gezinnen met verdriet voor een kind* dat niet meer is.

Digitaal sterrenregister

Een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap is voor velen een pijnlijke realiteit. Het feit dat je wettelijk gezien geen geboorteaangifte kan doen, en je kindje officieel geen naam en voornaam kan geven, maakt het verlies des te zwaarder.

Temse opent daarom een digitaal sterrenregister voor stilgeboren kindjes, ongeacht de zwangerschapsduur. Ook Temsenaren die ooit een kind(je) verloren, kunnen daar een symbolische registratie doen. De registratieprocedure is eenvoudig en kan ofwel online gebeuren via www.opgroeienintemse.be/sterrenregister ofwel fysiek na afspraak bij Huis van het Kind. Je kan een afspraak maken via 03 710 12 34.

Lichtjeswandeling op zondag 10 december
Zondag 10 december is het Wereldlichtjesdag. Wereldwijd komen mensen dan bij elkaar om overleden kinderen te herdenken en om 19 u. een kaarsje te branden. In Temse organiseert Huis van het Kind een lichtjeswandeling tussen 15.30 en 20 u. De wandeling is ongeveer 2 kilometer en brengt je langs verschillende activiteiten. Deelnemers kiezen zelf of ze bij alle of slechts enkele activiteiten aansluiten. Deelname is gratis, inschrijven doe je voor 4 december via [email protected], vermeld welke activiteiten je wil doen + aantal personen. Alle info vind je via www.opgroeienintemse.be/activiteiten/lichtjeswandeling

Nieuws

Rechtstreekse lijn met de burgemeester: In memoriam Cyriel De Beule, Tielrodes laatste dorpsfiguur

Temse pioniert met warmteplan

Onze gemeente is één van de vijf pioniers die met ondersteuning van Netwerk Klimaat een lokaal warmteplan opmaakten.

In juni 2022 werden door het VVSG Netwerk Klimaat 5 begeleidingstrajecten opgestart voor de opmaak van lokale warmteplannen. Temse was er één van. Het gaat om een intensief traject van meer dan een jaar. Eind februari 2024 werd het lokaal warmteplan van Temse goedgekeurd.

Rechtstreekse lijn met de burgemeester: Hugo Maes, 2 jaar burgemeester!