Laakdal bestendigt verhuur eTuktuks

Publicatiedatum

Auteur

Stephanie Reymen

Deel dit artikel

De lente is in het land dus het toeristisch seizoen kan weer beginnen. In Laakdal betekent dit dat de eTuktuks weer in het straatbeeld verschijnen. De gemeente wil door het grote succes de werking van de eTuktuks bestendigen. Ze doet dat door de bestaande samenwerkingsovereenkomsten te vernieuwen. De gemeenteraad keurde dit tijdens de afgelopen gemeenteraad goed.

Gerenoveerde industriële houtzagerij als uitvalsbasis voor de eTuktuks

Sinds 2018 sieren de eTuktuks de Laakdalse straten. Ze hebben hun uitvalsbasis in de oude industriële houtzagerij in Vorst-Meerlaar. Deze werd opgericht in de 20e eeuw door Alfons Beyens. In de grote hallen werden boomstammen verwerkt tot timmerhout. Al die jaren werd de zagerij gerund door de familie Beyens. In 1993 werd het gebouw als beschermd monument aangeduid. De gemeente kocht het gebouw en het omliggende terrein in 2001.  

Ondertussen is de site en de opwaardering ervan mee opgenomen als landinrichtingsplek in het Merodegebied. Bij landinrichting gaat men het landelijk gebied verbeteren in overeenstemming met de aan de locatie toebedeelde functies. Tine Gielis, burgemeester en lid van het dagelijks bestuur van Landschapspark de Merode: “Het doet me deugd dat we na 18 jaar beleid voeren rond de renovatie van de zagerij een eindpunt en hoogtepunt bereiken. Het was een werk van lange adem, maar het resultaat mag meer dan gezien worden. We gingen hiervoor waardevolle samenwerkingen aan. Stichting Kempens Landschap speelde een cruciale rol in de verwezenlijking.”

De samenwerkingsovereenkomst met Stichting Kempens Landschap wordt verlengd. Stichting Kempens Landschap heeft al haar toeristische activiteiten ondergebracht in de vzw In De Ban Van Buiten. Zo dus ook het project van de eTuktuks. Hier werd een nieuwe samenwerkingsovereenkomst opgesteld van 1/04/2024 tot 30/11/2026.

Gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap: “Met veel ambitie en vastberadenheid zetten we ons partnerschap verder. Stichting Kempens Landschap en gemeente Laakdal bundelen hun krachten om ons historisch erfgoed en onze waardevolle natuur open te stellen en toegankelijk te maken voor iedereen. De nieuwe samenwerkingsovereenkomst stelt ons in staat om onze visie verder uit te bouwen en te zorgen voor een blijvende positieve impact op de regio en de lokale economie.”

Gedeputeerde Jan De Haes, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, voegt toe: “We zijn blij met de vernieuwing van dit partnerschap. Voor Stichting Kempens Landschap is dit een blijk van vertrouwen in onze werking en het bewijs dat de neuzen na al die jaren nog steeds in dezelfde richting staan.”

Werking van het verhuurpunt en museum wordt bestendigd

De oude stoomzagerij is na de renovatie ingericht als verhuurpunt voor eTuktuks en elektrische fietsen. Als ode aan de geschiedenis van het domein werd er ook een museum rond de werking van de zagerij ingericht. Voor de uitbating van het verhuurpunt en het museum heeft de gemeente een samenwerkingsovereenkomst met IN-Z. De medewerkers van deze organisatie bieden diensten aan huis of in lokale projecten in de domeinen zog, catering en onthaal. De medewerkers hebben een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.

Ook de samenwerkingsovereenkomst met IN-Z wordt verlengd. De gemeente kiest er bewust voor om met het lokale diensteneconomiebedrijf samen te werken. De medewerkers hebben er ondertussen hun plaats gevonden. Fabienne Cruysberghs is onthaalmedewerker in de zagerij: “Werken bij de eTuktuks, elke werkdag is een nieuwe uitdaging. Mensen ontmoeten van her en der. Zelfs onze noorderburen vinden de weg naar de Kempen om met de eTuktuks de mooiste plekjes van de Merode te ontdekken. Lachende gezichten en de leuke verhalen die de klanten vertellen aan het einde van de werkdag geeft mij voldoening en vreugde, elke keer opnieuw.

Hout als rode draad voor toerisme in Laakdal

Met de vernieuwing van de samenwerkingsovereenkomsten zet de gemeente verder in op het uitbouwen van het toerisme op haar grondgebied. Ze profileren zich hierin als hout-gemeente door de rijke geschiedenis die ze met het materiaal hebben. In Veerle is er het klompenmuseum en in Vorst-Meerlaar is er nu dus het museum in de zagerij. De naam van deelgemeente Eindhout spreekt voor zich.

Schepen van Toerisme, Gerda Broeckx: “Momenteel wordt de buitenomgeving van de zagerij aangelegd. Dit gebeurt in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij. Er komt een speeltuin die in het teken van hout staat. We willen een plek creëren waar de buurt en bezoekers kunnen rusten en in een aangename sfeer kunnen vertoeven. We zetten Laakdal toeristisch op de kaart. Een belangrijke mijlpaal hierin is de officiële opening van het museum in de stoomzagerij op 7 juni 2024.”

Nieuws uit Laakdal

Positieve evolutie voor Lokaal Energie- en klimaatpact

Ook in onze gemeente voelen we de gevolgen van de klimaatverandering. Met haar Lokaal Energie- en Klimaatplan zet Laakdal zich in om de uitdagingen die hiermee gepaard gaan aan te pakken. Jaarlijks wordt hierover gerapporteerd aan de gemeenteraad. Dit jaar kunnen er mooie resultaten voorgelegd worden.

land- en tuinbouwers op bezoek bij gemeentebestuur

Donderdag 18 april gingen de Laakdalse land- en tuinbouwers in gesprek met het gemeentebestuur. De vraag tot overleg kwam er naar aanleiding van de boerenprotesten in februari maar is ook het gevolg van een groeiende ontevredenheid en ongerustheid over een aantal pijnpunten.

De landbouwers legden 2 belangrijke zaken op tafel. Er wordt gevraagd om de landbouw als strategische partner te beschouwen in de rol als voedselvoorziener maar ook in het beheer van de open ruimte. Het tweede punt dat aangekaart wordt is het waterlopenbeheer in de gemeente.

Gemeente koopt de Valk

De gemeente Laakdal koopt het gebouw ‘de Valk’ in Eindhout om er een groene zone te creëren.