Jeugdboekenmaand: jouw speelse work-out in de Bib van Temse

Publicatiedatum

Auteur

Michelle Gils

Deel dit artikel

Vier de Jeugdboekenmaand in de Bibliotheek van Temse en duik een hele maand maart in de wereld van sport, spel en leesplezier. Het thema van dit jaar, ‘Sport & Spel’, brengt kinderen via beweging en speelpret in contact met boeken en leuke verhalen.

Lezen doet bewegen
Op zondag 3 maart gaat de Jeugdboekenmaand van start. Om dat te vieren, kunnen kinderen zich in de Bib laten omtoveren tot hun favoriete personage en zich helemaal klaarstomen voor de carnavalstoet. Wie niet graag stil zit in de schminkstoel kan zich wagen aan de Bibliofit Boekenbingo. “Het thema ‘Sport & Spel’ leidde tot een fijne samenwerking met team Sport,” vertelt bibliothecaris Jeroen De Lathouwer. “Samen boksten we een actieve Boekenbingo in elkaar waarbij kinderen op zoek gaan naar boeken die gekoppeld zijn aan een fysieke uitdaging. Wie het spel helemaal uitspeelt, wint een tattoo van de Jeugdboekenmaand. Ook tijdens de sportkampen in de krokusvakantie ging er aandacht naar boeken en werd er elke dag voorgelezen.”

In de Bib zelf slaan de Voorleeshelden opnieuw leuke boeken open. Benieuwd naar de favoriete spelletjes van Geronimo Stilton of neem je graag deel aan de Olympische Stippelspelen? Dan moet je op woensdag 13 en zondag 24 maart bij de Voorleeshelden zijn.

Digiwijs spelen
De Bibliotheek van Temse is niet alleen een (t)huis voor boekenliefhebbers maar biedt ook een veilige en ondersteunende omgeving voor kinderen om te proeven van de digitale wereld. Spelen in het Gamelab op zondag 17 maart is een aanrader voor iedereen die houdt van gamen of de wereld van het gamen wil ontdekken. Wie liever thuis speelt, kan gratis spelletjes lenen uit de uitgebreide collectie Switch- en PlayStation-games van de Bib.

Digitaal maken en ontwerpen kan in de Maakbib! In de erkende STEM-academie van de Bibliotheek maken kinderen spelenderwijs kennis met wetenschap en technologie. Op woensdag 20 maart leren jonge makers bij over een elektrisch circuit, gaan ze aan het werk met een soldeerbout en bouwen ze hun eigen bibberspel.

Op zondag 24 maart kan je tijdens de openingsuren een knikkerzak personaliseren met de snijplotter. Liever spelen dan maken? Waag je aan een wedstrijdje knikkeren, speel een potje sjoelen of ontdek een ander volksspel uit de oude doos.

Ontdek alles over de Jeugdboekenmaand in Temse op temse.bibliotheek.be/jeugdboekenmaand

Nieuws

Première film Lucky Lady II

Première film Lucky Lady II
Amerikaanse bommenwerper stortte op 30 juli 1943 neer in Tielrode
Vrijdag 7 juni, 20 u., Sint-Pieterskerk Tielrode

De neerstorting van de Amerikaanse bommenwerper Lucky Lady II op 30 juli 1943 leeft voort in het collectieve geheugen van Tielrode. Na meerdere herdenkingen, publicaties (boek, brochures…), expo’s e.a. is nu ook een film gerealiseerd. Rudy Bredael (Waaslandse Videoclub Temse) is de cineast van de 48' durende prent, die de geschiedenis van het toestel omvat: van bij zijn opstijgen in Norfolk (Engeland) tot en met de meest recente herdenking op 30 juli 2023. De film gaat in première op vrijdag 7 juni20 u., in de Sint-Pieterskerk van Tielrode. De vertoning wordt voorafgegaan door een selectie filmpjes (20') uit de Oude Doos m.b.t. Tielrode. Ter plekke kan ingeschreven worden voor de usb-stick die de film én de digitale versie van het boek omvat. Kostprijs: 20 euro.

Iedereen is welkom! De toegang is gratis.

Rechtstreekse lijn met de burgemeester: In memoriam Cyriel De Beule, Tielrodes laatste dorpsfiguur

Temse pioniert met warmteplan

Onze gemeente is één van de vijf pioniers die met ondersteuning van Netwerk Klimaat een lokaal warmteplan opmaakten.

In juni 2022 werden door het VVSG Netwerk Klimaat 5 begeleidingstrajecten opgestart voor de opmaak van lokale warmteplannen. Temse was er één van. Het gaat om een intensief traject van meer dan een jaar. Eind februari 2024 werd het lokaal warmteplan van Temse goedgekeurd.