Het Waregemse stadsbestuur ontving opnieuw het ISO 45001 certificaat. Daarmee is het nog steeds de enige stad in België. Dit veiligheidscertificaat, specifiek voor de stedelijke werkplaats van de stad, focust onder andere op arbeidsveiligheid, gezondheid, psychosociale belasting, arbeidshygiëne…
Deze internationale standaard voor arbeidsveiligheid en welzijn op het werk werd in 2018 ingevoerd. Bij elke herevaluatie slaagde de Waregemse stedelijke werkplaats erin om het certificaat te behouden. Tussen 2011 en 2018 was de stad bovendien al zeven jaar in het bezit van de voorganger van de ISO-norm. De huidige evaluatie levert voor de komende drie jaar de officiële certificering voor de ISO 45001-norm op.
Focus op stedelijke werkplaats
In de privésector vindt dit certificaat steeds meer ingang, bij de lokale besturen is het Waregemse stadsbestuur op heden nog altijd de enige in België die ISO 45001-gecertificeerd is. De toekenning is het werk van jarenlange geleverde inspanningen. Het zorgt steeds opnieuw voor een extra stimulans om dag in, dag uit te blijven verbeteren binnen de stedelijke werkplaats.
Dat de focus op de stedelijke werkplaats ligt, is een gevolg van het feit dat de risico’s op arbeidsongevallen daar het grootst zijn. Anders dan in gespecialiseerde privébedrijven lopen er binnen een stedelijke werkplaats heel veel verschillende productieprocessen. Dat gaat van schrijnwerk en magazijnbeheer over groendienst en openbare werken tot elektriciteits- en schilderwerken.
Levende materie en een groot nut
Naast externe auditeurs waken leidinggevenden én werknemers dagdagelijks over de behaalde norm. Intern houdt het managementteam van de stad een vinger aan de pols en zijn er veiligheidsvergaderingen, incidentmeldingen en werfcontroles voor verbeterpunten. Ook de medewerkers van de stedelijke werkplaats zelf hebben een niet te onderschatten belang: zij worden aangemoedigd om actief mee te denken over de werking van de dienst.