Hoppinpunt aan carpoolparking Geel-Oost

Publicatiedatum

Auteur

Stein Voet

Deel dit artikel

Je hebt het misschien al gezien, het Hoppin-punt aan de carpoolparking van de oprit van Geel-Oost. Maar wat is een Hoppin-punt eigenlijk?  We leggen het je graag uit.

Wat is Hoppin?

De Vlaamse regering kwam in 2019 met een vernieuwde mobiliteitsvisie, Hoppin. Hoppin zet in op combimobiliteit: verschillende vervoermiddelen combineren om je bestemming te bereiken. Denk hierbij aan de trein, tram, bus, een (deel)fiets of (deel)wagen. Een Hoppinpunt is een punt waar verschillende vervoermiddelen samenkomen en op elkaar zijn afgestemd. Je start er je reis of stapt er vlot over van het ene naar het andere vervoermiddel.

Vervoerregio

Om dit te verwezenlijken werd Vlaanderen verdeeld in 15 vervoerregio’s. Deze vervoerregio’s werken samen met de gemeenten om tot een regionaal mobiliteitsplan te komen. De mobiliteitsnoden voor een centrumstad zijn nu eenmaal anders dan die van een landelijke gemeente.

Openbaar vervoer

Met Hoppin zet Vlaanderen in op efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer voor iedereen. Dat doen ze door de vraag en het aanbod van openbaar vervoer beter op elkaar af te stemmen. De trein, tram en bus blijven vaste waarden. Op plaatsen waar meer reizigers vertrekken of aankomen ze De Lijn in op snellere en frequentere bus- en tramverbindingen.

Van Belbus naar Flexbus

Op minder drukke plaatsen komt er flexvervoer. Je reserveert dan vooraf een rit met de flexbus van De Lijn. Dit zal de huidige belbus vervangen. Ook deelsystemen vormen een aanvulling op de bus- en tramverbindingen van De Lijn. Denk hierbij aan een deelauto of een deelfiets.

Openbaar vervoer voor personen met een beperking

Hoppin staat ook voor toegankelijk vervoer. Ze introduceren Flex+ voor mensen met een mobiliteitsbeperking die geen toegankelijke halte in de buurt hebben. Deze bussen en taxi’s komen aan huis en brengen mensen naar hun bestemming. Deze microbussen of andere voertuigen die ze hiervoor gebruiken zijn uitgerust met een lagere vloerhoogte of met een lift.

Start Hoppin

Hoppin gaat vanaf januari 2024 van start. De Hoppinreisplanner wordt in december 2023 gelanceerd. De Hoppinreisplanner raadplegen doe je via de app, de website en via een callcenter. Je kan met de planner je reis plannen, flexvervoer van De Lijn boeken, tickets van De Lijn kopen en opzoeken welke deelsystemen er beschikbaar zijn aan de Hoppinpunten.

Wat betekent de Vervoerregio voor Laakdal?

Laakdal maakt deel uit van de vervoersregio Kempen. Het is een uitgebreide regio waar men nog veel open ruimte en groen kan vinden, en waar steden naast kleinere woonkernen liggen. Er wordt binnen de Kempen vaak gebruik gemaakt van de auto, ook voor kleine verplaatsingen. De Vervoersregio wilt zich toespitsen op het verhogen van verplaatsingen met de fiets en met het openbaar vervoer. Hiervoor doen ze aanpassingen aan de huidige infrastructuur.

Hoe zet Laakdal in op meer gebruik van fiets en openbaar vervoer?

  •  In Laakdal creëren we meer en meer fietsstraten, worden gevaarlijke verkeerspunten aangepakt, wordt er in de scholen op verkeersveiligheid ingezet en maken we werk van de fietssnelweg langs E313.
  •  Bushaltes worden toegankelijker gemaakt. Zo wordt er in elke deelgemeente een toegankelijke bushalte voorzien. Dit is een halte die een verhoogd, hellend vlak heeft die, minstens met assistentie, te betreden is met een rolstoel.
  • De nieuwe carpoolparking aan de oprit van Geel-Oost maakt deel uit van ons regionaal mobiliteitsplan. Op dit Hoppinpunt kan je je auto kwijt, is een bushalte en zal een overdekte fietsstalling voorzien worden. Er komen Hoppinpunten aan volgende bushaltes:
    • Eindhout Dorp
    • Vorst Markt
    • Veerle Dorp
    • Klein-Vorst kerk
  • Gemeente Laakdal start kortelings een project met elektrische deelwagens.

Meer informatie

Ben je op zoek naar nog meer informatie, kijk dan zeker eens op onderstaande websites.

https://hoppin.be/nl/

https://www.vlaanderen.be/basisbereikbaarheid/vervoerregios/vervoerregio-kempen

https://www.vlaanderen.be/basisbereikbaarheid

https://www.laakdal.be/mobiliteit-overzicht

 

 

 

Nieuws uit Laakdal

Overhandiging klompenkast Louis Peeters

Het klompenmuseum in Laakdal heeft er officieel een nieuw pronkstuk bij. De klompenkast van wijlen Louis Peeters werd door zijn familie geschonken aan het museum.

Nostalgische dansnamiddag

Vandaag vond de derde editie van de nostalgische dansnamiddag plaats in de sporthal. Het feest wordt georganiseerd door de werkgroep Dementievriendelijke gemeente.