Hilde Aegten
Schepen van Onthaal, Facilitair beheer en Strategisch management
Wie is Hilde
Ik ben Hilde Aegten, 51 jaar, geboren en getogen in Ham.
Mijn ouders zijn Jan Aegten (+) en Josée Reyners, beter bekend bij de oudere generatie als “Josée van Jaak van de slachter” 😉.
Sinds vijf jaar deel ik mijn leven met mijn partner Edwin. We wonen in Oostham, samen met onze hond, kat en kippen. Af en toe komt zijn 17-jarige dochter Faye langs.
Onlangs is ook mijn schoonmoeder Rita bij ons ingetrokken. Zij heeft Alzheimer, waardoor ouderenzorg en euthanasie me nauw aan het hart liggen. Dit zijn zeker onderwerpen die meer aandacht verdienen.
Wonen in de beste buurt “Maria en de Heilige Stokers” geeft me een heel warm gevoel. Weten wie je buren zijn, sociale samenhang, samen dingen organiseren, er is altijd iemand in de buurt bij wie je terecht kan….. zo’n buurt wens ik iedereen toe.
Wie me kent, weet dat ik graag ne babbel doe met mensen over van alles en nog wat. Iets gaan drinken, een hapje eten, een danske placeren, naar zee gaan,... dat is voor mij genieten van het leven!
Dit jaar vier ik mijn 40-jarig jubileum als diabeet onder het motto “ik ga nog zeker 30 jaar mee!” Diabetes is er wel, maar het bepaalt mijn leven niet. Ik blijf optimistisch en begin elke dag opnieuw met frisse moed.
Al meer dan 25 jaar werk ik bij een financiële instelling.
In 2012 begon ik als OCMW-raadslid, waar ik veel leerde over de noden van mensen. Die ervaringen draag ik elke dag met me mee.
Mijn werk als schepen in Ham
Inmiddels ben ik vijf jaar Schepen van Infrastructuur.
Mijn taken? Openbare werken, onderhoud gebouwen, het Technisch Centrum, groen aanleg en onderhoud, beheer van de begraafplaatsen en de manieren van begraven.
Wat mij drijft in mijn werk als Schepen is de overtuiging dat we vandaag keuzes moeten maken die de toekomst veiligstellen. Politieke moed is essentieel om beslissingen te nemen die niet altijd meteen populair zijn maar wel nodig voor het welzijn van onze gemeente op lange termijn.
Doorzettingsvermogen is daarbij een cruciale eigenschap. Elke dag opnieuw werk ik hard om dossiers vooruit te stuwen, zelfs als de weg lang en hobbelig is. Ik geef niet snel op en blijf zoeken naar oplossingen ook als er obstakels zijn. Projecten zoals de herinrichting van onze wegen en begraafplaatsen of het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen, zijn niet van vandaag op morgen gerealiseerd. Ze vragen tijd, overleg en vastberadenheid.
Samen met de gemeentelijke diensten blijven we strijden voor verbetering, innovatie en aanpassingen aan de veranderingen die op onze weg komen.
We moeten vooruitkijken en blijven bouwen aan een gemeente waar U, onze kinderen en kleinkinderen trots op kunnen zijn.
Er is al heel wat gerealiseerd, maar we zijn nog niet klaar. Samen met jullie, onze gemeentelijke diensten en CD&V Tessenderlo-Ham, wil ik voluit gaan voor een aangename en leefbare gemeente waar iedereen zich thuis voelt.
Een blik op de voorbije 5 jaar
Er zijn tal van projecten opgestart in de openbare werken, waarvan sommige al afgerond zijn en andere nog niet. Hierdoor hebben we een grote inhaalbeweging in gescheiden riolering gedaan. Het heeft ons veel subsidies opgeleverd maar ook veel gevraagd van het gemeentelijk budget en onze diensten. 29 miljoen euro investeren is niet niks!
Dankzij deze investeringen konden we in een versneld tempo wegen en fietspaden vernieuwen en de verkeersveiligheid verbeteren. Maar met het geweldige regenweer van het afgelopen jaar, was dit niet altijd makkelijk, zeker niet voor onze inwoners.
Klimaatverandering dwingt ons tot andere keuzes, zoals meer lokale wateropslag en het aanleggen van meer groen. Niet eenvoudig maar wel noodzakelijk voor toekomstige generaties.
Onze gebouwen worden grondig geëvalueerd om ze klaar te maken voor de toekomst. Waar mogelijk zijn nu al zonnepanelen en groendaken geplaatst.
Het Technisch Centrum staat in voor onderhoud en vernieuwing van wegen, gebouwen en groen. Wekelijks bespreken we meldingen en vragen van inwoners en diensten.
Tevens werd de dienst uitgerust met heel wat nieuw materiaal om hun taken zo goed mogelijk uit te voeren. Regelmatig wordt de manier van werken geëvalueerd en eventueel aangepast. Dit zal in de toekomst niet anders zijn want technieken en inzichten veranderen.
We hebben een nieuw funerair beleid gemaakt waarvoor politiek en gemeentelijke diensten van Ham en Tessenderlo hebben samengewerkt. Dit was zeker een positieve ervaring dat voor Ham direct resulteerde in
meer vrijheid voor nabestaanden bij het kiezen van steen en opschriften,
meer periodes bij een concessie (gekochte plaats) zodat je niet per 50 jaar moet kiezen en betalen,
meer mensen kunnen eventueel begraven worden in 1 graf als aan de voorwaarden voldaan is,
meer jaren gratis grafrust wat nu 20 jaar geworden is en geen 10j zoals voordien,
meer keuze van manieren van begraven zoals biologisch afbreekbare urnen,
meer aandacht aan jonge ouders om overleden kinderen een plaats te geven gaande van sterrenkindjes tot kinderen van 12 jaar.
Een deel van de begraafplaats van Kwaadmechelen werd ontgraven om zo plaats te maken voor een nieuwe inrichting en nieuwe begraafmogelijkheden zoals biologisch afbreekbare urnen. Een strooiweide voor huisdieren op het stukje juist naast de begraafplaats kan voor veel dierenliefhebbers een uitkomst bieden bij het overlijden van hun geliefde huisdier.
Ik liet een monument oprichten ter ere van iedereen die er begraven lag, zodat we hen nooit vergeten.
Op 15 september werd ook een monument onthuld ter nagedachtenis aan alle oud-strijders, weggevoerden en krijgsgevangenen van WOI en WOII. Laten we hopen op eeuwige vrede! Het is belangrijk om de geschiedenis niet te vergeten en tradities in ere te houden.