Gemeenteraad keurt intentieovereenkomst voor jaagpadverbinding eiland D'Hooie goed

Publicatiedatum

Auteur

Margot Desmet

Deel dit artikel

De gemeenteraad keurde op dinsdag 7 mei de intentieovereenkomst goed voor de toekomstige aanleg van een nieuwe jaagpadverbinding langs de Leie tussen Sint-Eloois-Vijve en Zulte. Dat is nodig om het project van De Vlaamse Waterweg, dat voorziet in twee bruggen en een jaagpad, te kunnen uitvoeren. Het zal niet alleen de zachte mobiliteit langs de Leie verbeteren, maar ook de recreatie langs de rivier nog meer stimuleren.

Bouwheer en opdrachtgever De Vlaamse Waterweg nv liet vorig jaar onderzoeken welke het beste scenario is om de stuw in Sint-Eloois-Vijve te verbinden met de jachthaven in Zulte. De uitkomst van de studie stelde een jaagpad voor langs de oude Leiearm aan de kant van eiland D’Hooie (Wielsbeke). Hiervoor zijn ook twee fiets- en wandelbruggen nodig: één aan de stuw in Sint-Eloois-Vijve en één ter hoogte van de Zultse jachthaven. Hiermee zal de wandel- en fietsverbinding in het jaagpadennetwerk langs de rechteroever de Leie compleet zijn.

Voor dit mooie grensoverschrijdende project moeten alle betrokken lokale besturen hun goedkeuring geven: Waregem, Wielsbeke en Zulte. De gemeenteraad van Waregem keurde op dinsdag 7 mei de intentieovereenkomst hiervoor goed.

Na alle goedkeuringen werkt De Vlaamse Waterweg het voorkeurstracé technisch verder uit. De verdere planning is om in 2025 een vergunning aan te vragen en te starten met de werken in 2026. De kostprijs van de werken wordt verdeeld over de Vlaamse Waterweg en de besturen van Waregem, Zulte en Wielsbeke. Het project maakt deel uit van het internationale binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen en geniet steun van de Europese Unie.

Nieuws

Claus Belevingsexpo brengt Hanengevecht digitaal tot leven

Met de steun van Toerisme Vlaanderen vormt de Claus Belevingsexpo vanaf vandaag de absolute blikvanger van het Clausjaar in de pittoreske kerk van Sint-Eloois-Vijve. Het befaamde meesterwerk ‘Hanengevecht’ komt er digitaal tot leven aan de hand van technologische hoogstandjes. Met behulp van een tablet duik je nog tot 22 september in de leefwereld van de personages op het schilderij uit 1882, alsof je er zelf bij was. Als hoogtepunt van het bezoek kom je oog in oog te staan met het enige echte ‘Hanengevecht’.

Buren vieren samen met de feestcheque en kiezen Frieda De Vos als Buur van het Jaar

De Europese Dag van de Buren brengt elk jaar vele duizenden buren samen, gewoon op straat of bij een lekkere barbecue. Een initiatief dat ook in Waregem veel succes kent, want dit jaar schreven zich maar liefst 64 buurten in voor het gratis promopakket. Dit keer werd Frieda De Vos verkozen als Buur van het Jaar. Zij werd uitgebreid in de bloemetjes gezet.

Gaverbeek wordt nog zichtbaarder in de stad

De nieuwe poort tot de hippodroom in Waregem zet letterlijk en figuurlijk de deuren open

voor de verdere opwaardering van de Gaverbeek. Anderhalf jaar na deze realisatie kan deel

twee van dit regionale project zijn beloop nemen. De Gaverbeek wordt tussen de Zuiderlaan

en de hippodroom zo’n 180 meter open gelegd. Later volgen ook een wandeltraject en een

aantal beleefplekken langs die nieuwe loop. De werken zullen na Waregem Koerse volgend

jaar van start gaan.