1) Extra geld voor landelijke wegen: “Nog veel wegen die aangepakt moeten worden”
Cd&v Heuvelland is tevreden om te zien dat er eindelijk extra wordt geïnvesteerd in de landelijke wegen: “We vroegen de afgelopen jaren al meerdere keren bijkomend budget voor landelijke wegen. Vooral de wegen in het fietsnetwerk moeten dringend aangepakt worden want zorgen voor onveilige situaties”, aldus raadslid Geert Debergh.
Geert Debergh: “We vragen een vlotte opvolging van deze werken, een goeie communicatie naar de inwoners toe en mogelijkheid tot participatie. Op dit moment zijn de omwonenden nog niet geïnformeerd, noch gehoord. Dat is voor ons essentieel.”
Nu er verkiezingen zijn is er plots wel geld voor landelijke wegen
Volgens cd&v komt de timing van deze extra werken niet toevallig: “Nu er verkiezingen zijn, is er plots wel geld voor landelijke wegen. Dat is een goede zaak. Nu Heuvelland volop inzet op fiets- en wandeltoerisme verwachten we dat minstens die wegen in goede staat verkeren. We blijven vragen voor een langetermijnvisie van de gemeente, met meer zorg voor de staat van de landelijke wegen. Er zijn nog heel wat wegen die aangepakt moeten worden. Wij vragen versneld actie”, aldus Geert Debergh.
Worden aangepakt voor een geschat totaalbedrag van 837.000 EUR:
- Brulozestraat
- Smijterstraat
- Terrierstraat
- Kriekstraat (grens Ieper tot Nieuwstraat)
- Wulvergemstraat (vanaf Dorpstraat tot Kruisstraat)
2) Cd&v vraagt meer duidelijkheid rond Heuvellands strooibeleid: “Maak werk van een specifiek meldsysteem”
De winterprik in januari zorgde voor heel wat gladde wegen in de gemeente. “De strooidiensten hebben het beste van zichzelf gegeven, maar er kwamen toch veel opmerkingen van inwoners. We vragen voor de toekomst duidelijk beleid dat zoveel mogelijk wegen sneeuw- en ijsvrij maakt.”
“We begrijpen uiteraard dat bepaalde wegen prioritair moeten worden aangepakt en dat we niet het hele grondgebied kunnen strooien. Voor ons mag het toch iets meer zijn. Heel wat wegen werden niet aangepakt of veel te laat. Bovendien werden meldingen aan het adres van de gemeente onvoldoende snel opgevolgd”, zegt Nathan Duhayon van cd&v.
“We vragen een duidelijk en transparant beleid waarbij de gemeente bepaalde keuzes beter uitlegt. Volgens ons is er ook nood aan een specifiek meldsysteem wanneer men vriestemperaturen verwacht, zodat de strooidienste beter kunnen inspelen om meldingen vanuit de bevolking”, aldus Nathan Duhayon?
3) Cd&v keurt verkoop perceel Kemmel goed: “We doen dit enkel onder voorwaarde dat dit landbouwgrond kan blijven”
De Heuvellandse gemeenteraad keurde de verkoop van landbouwgrond in de Pingelarestraat te Kemmel aan Provincie West-Vlaanderen goed. “Dit gaat over 2,5ha waardevolle landbouwgrond met mogelijkheid tot recreatie. Wij keuren dit enkel goed onder voorwaarde dat dit landbouwgrond blijft ”, zegt Nathan Duhayon van cd&v.
Dit perceel grond ligt dichtbij de dorpskern van Kemmel. “Zowel in het gewestplan als in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Kemmel is dit ingekleurd als landbouwgrond met mogelijkheid tot recreatief gebruik”, weet Nathan Duhayon van cd&v. “Dit is eerst en vooral waardevolle grond voor onze landbouw. Bovendien zorgt de overdruk recreatie dat je als gemeente meerdere opties hebt voor verder ontwikkeling van dit terrein. We kunnen dit enkel goedkeuren omdat we te horen kregen dat de provincie West-Vlaanderen dit als landbouwgrond zal verpachten.”
Reeds veel gemeentelijke eigendommen verkocht
Cd&v heeft wel bedenkingen bij de verkoop. “Het gemeentebestuur heeft de afgelopen twaalf jaar al voor meer dan 4,7 miljoen euro aan gemeentelijk patrimonium verkocht, zowel gebouwen als gronden. We vinden dit geen doordacht beleid. Op de lange termijn maakt dit de gemeente alleen maar armer”, zegt Nathan Duhayon.