Forse investeringen nodig in speelpleintjes en speelpleinwerking

Publicatiedatum

Auteur

Nathan Duhayon

Deel dit artikel

Cd&v merkt op dat de kwaliteit van de speelpleintjes in Heuvelland erop achteruitgaat: “We vragen bijkomende investeringen voor de speelpleintjes en de speelpleinwerking in de dorpen. Ondanks de inzet van vele vrijwilligers, was de kwaliteit van de werking deze zomer ruim onvoldoende. Dit moet beter”, aldus raadsleden Geert Debergh en Nathan Duhayon van cd&v Heuvelland.  

Onlangs werd de speelpleinwerking van de zomer van 2023 geëvalueerd. “Heel wat jonge mensen zetten zich hier vrijwillig voor in, maar we moeten een eerlijke analyse durven maken”, zegt Nathan Duhayon van cd&v. “Die analyse is dat de speelpleinwerking afgelopen zomer onvoldoende was. Er zijn een aantal incidenten geweest en er werd ook plots beslist om alles te centraliseren in Wijtschate wat tot onverwachte problemen leidde voor vele ouders.”

We zien dat er bepaalde dagen slechts één animator was voor 18 kinderen met een uitschieter tot 22 kinderen op één dag.

Eén probleempunt springt er sterk uit in de evaluatie. “De normen van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk schrijven voor om maximaal acht kinderen te hebben per animator”, weet Nathan Duhayon. “Als we de cijfers van Heuvelland bekijken zien we dat er bepaalde dagen slechts één animator was voor 18 kinderen met een uitschieter tot 22 kinderen op één dag. Dit komt de kwaliteit van de speelpleinwerking absoluut niet ten goede. We vragen een bijkomende investering in de werking, die voor heel wat ouders onmisbaar is tijdens de zomermaanden. Het gaat over keuzes maken. Als het bestuur vier miljoen euro kan vrijmaken om de kerk van Kemmel om te bouwen tot ontmoetingscentrum, dan moet het ook in staat zijn om fors te investeren in de speelpleinwerking”, aldus Nathan Duhayon.

Raadslid Geert Debergh vraagt extra investeringen in de speelpleintjes: “Eerder al vroeg ik met klem aandacht voor de veiligheid op de speelpleinen van Wulvergem en De Klijte, maar ook in andere dorpen moet het beter. Verschillende speeltuigen zijn kapot en moeten hersteld worden, anderen zijn onvoldoende veilig. Ook de zandbakken zijn vaak allesbehalve proper. Extra investeringen in de speelpleinen zijn nodig om de kwaliteit en de veiligheid van alle toestellen te garanderen”, aldus Geert Debergh.

Extra investeringen in de speelpleinen zijn nodig om de kwaliteit en de veiligheid van alle toestellen te garanderen 

 

Nieuws

Drie sterke nieuwkomers voor de lokale verkiezingen: Frédéric, Bart en Dries

Oud-Schepen Dominique Dehaene kandidaat voor cd&v in Heuvelland: “Positief aan politiek doen”

"Betrek inwoners in zoektocht naar nieuwe functie voor oud gemeentehuis Wijtschate"