Financiën gemeente Heuvelland: genuanceerder dan meerderheid laat uitschijnen

Publicatiedatum

Auteur

Nathan Duhayon

Deel dit artikel

Gemeentebelangen klopt zich op de borst met het financieel beleid van de gemeente en vindt het daarbij nodig om te verwijzen naar zogezegde ‘historische cd&v-schulden’. We reageerden om het volledige plaatje te geven, maar dit bericht werd - net als dit van N-VA Heuvelland - meteen verwijderd. De inwoner heeft nochtans recht op alle informatie. Vandaar via deze weg wat nuanceringen.

  1. We vinden het eerst en vooral positief dat de openstaande schuld in Heuvelland daalt. De schulden werden indertijd aangegaan om Heuvelland te maken tot wat het nu is: met in elk dorp een handig ontmoetingscentrum, talrijke diensten zoals het het woon-en zorgcentrum St-Medard, de aankoop van de Warande als gemeentehuis en enkele vernieuwde dorpskernen. Daarvan plukken we tot op vandaag de vruchten. Om grote bedragen subsidies binnen te halen, moest de gemeente ook zelf een deel financieren. Dat deed ze door te lenen. De cijfers waarmee wordt gegoocheld zijn niet correct: de schulden beliepen geen 20 miljoen zoals verkeerdelijk wordt beweerd, maar wel 16 miljoen (verdeeld over gemeente en OCMW). Tot op vandaag moet daarvan een deel terugbetaald worden. Vandaar: knap dat de openstaande schuld daalt.
  2. Helaas daalt het geld in kas van de gemeente van 11,5 miljoen in 2020 naar 55.000 in 2025. Lees: de geldpot wordt tot op de bodem geledigd. De gemeente zit de komende jaren zonder buffer voor onvoorzienbare omstandigheden. Om dit bedrag bovendien niet onder nul te laten gaan, schrijft het bestuur in het meerjarenplan nog steeds 400.000 euro subsidie om de kerk van kemmel om te bouwen tot ontmoetingscentrum, goed wetende dat ze er slechts in slaagt om 240.000 euro binnen te halen? Gevaarlijk spel. Daarnaast werden recent nog tal van premies afgeschaft en retributies verhoogd. De inwoner betaalt.
  3. Als we dan de jaarrekening van 2022 er bij halen, zien we vooral dat er weinig is gerealiseerd. In de begroting (meerjarenplan) werd meer dan 10 miljoen euro voorzien voor investeringen in 2022, maar werd slechts 1,4 miljoen gerealiseerd. Omgerekend geeft dat een realisatiegraad in 2022 van nog geen 15%. Tegen het einde van de legislatuur nog bergen werk te verzetten dus. We hopen samen met de inwoners dat het lukt!

Laat ons samen focussen op de uitdagingen waar Heuvelland vandaag voor staat in plaats van zich steeds te verschuilen achter het verleden.

Nieuws

Lees hier ons nieuwste huis-aan-huisblad voorjaar 2024

Beloofde fietspaden in Heuvelland blijven aanslepen: “We zijn het wachten beu”

Katrijn De Ruddere nieuw gezicht bij cd&v: “Jonge gezinnen aantrekken”