Emile Clausjaar 2024 op gang getrapt

Publicatiedatum

Auteur

Margot Desmet

Deel dit artikel

In 2024 is het 100 jaar geleden dat kunstschilder Emile Claus overleed. Om onze Vlaamse Meester gepast te eren, pakt de stad Waregem uit met een heus Emile Clausjaar. Met de steun van Toerisme Vlaanderen komt het Hanengevecht, een van zijn topwerken, digitaal tot leven tijdens de Belevingsexpo in de kerk van zijn geboortedorp Sint-Eloois-Vijve. Maar de eerste activiteit is een gezellige fietsroute, in samenwerking met de stad Deinze en Mudel, het Museum van Deinze en de Leiestreek.

Speciaal voor het Emile Clausjaar pakt het stadsbestuur uit met een gloednieuwe promotiecampagne. Meteen valt je oog op Claus’ typerende handtekening, die je steevast op zijn schilderijen ziet staan, en zijn getekend zelfportret. Zijn geboortedorp Sint-Eloois-Vijve aan de Leie en de Leielandschappen met het vlas waren dan weer een belangrijke inspiratiebron voor de kunstschilder. Dat keert terug in onze twee vaste huisstijlkleuren, namelijk goud (vlas) en blauw (de Leie). De vlasbloem, waarin de campagnebeelden staan, was tot slot een laatste speels element waarmee we het onderscheid van de verschillende initiatieven duidelijk kunnen maken. Aan dat alles hangt uiteraard ook een eigen website vast: www.waregem.be/emileclaus.

Op de fiets met Emile

Wil je kunst combineren met beweging en sport? Op de fiets met Emile is een gezellige fietstocht in samenwerking met de stad Deinze en Mudel, het Museum van Deinze en de Leiestreek. De route verbindt Claus’ geboortedorp Sint-Eloois-Vijve met zijn woonplaats Astene en Deurle. De tocht is 64 km lang, maar kan opgesplitst worden in een lus vanuit Waregem richting Machelen (34 km) en een lus vanuit Deinze richting Deurle (33 km). Bekijk de route op www.routeyou.com of surf naar www.waregem.be/fietsroutes.

Claus Belevingsexpo

Het Hanengevecht vormt de absolute blikvanger tijdens de unieke Belevingsexpo die de kerk van Sint-Eloois-Vijve verovert van 8 juni tot en met 22 september. Dat imposante schilderij beeldt een tafereel uit van een hanengevecht in een Waregemse herberg, met tientallen Waregemse figuren als toeschouwers. Het Hanengevecht lag jarenlang opgeborgen in het kasteel van Potegem in Waregem, maar het schilderij is nu in eigendom van Het Kunstuur en keert binnenkort dus speciaal terug naar Waregem.

Het Hanengevecht zal tijdens de Claus Belevingsexpo digitaal tot leven komen aan de hand van technologische hoogstandjes. Met behulp van een tablet duik je in de leefwereld van de personages op het schilderij uit 1882, alsof je er zelf bij was! Daarbij wordt augmented reality (AR) toegepast, waarbij een virtuele laag op de reële wereld wordt gelegd. Als hoogtepunt van het bezoek kom je oog in oog te staan met het enige echte Hanengevecht. Per uur kunnen tien personen de expo bezoeken. Vooraf jouw tijdslot boeken is verplicht. Meer info vind je op www.waregem.be/emileclaus.

Steun van Toerisme Vlaanderen

“Niet enkel James Ensor, maar ook andere moderne Vlaamse Meesters zetten we dit voorjaar in de kijker”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. “Een van deze meesters is Emile Claus, die dit jaar 100 jaar geleden gestorven is, wat in de Leiestreek  gemarkeerd wordt door een Clausjaar vol tentoonstellingen en aan Claus gelinkte evenementen. Zo ook de nieuwe digitale beleving in het pittoreske kerkje van Sint-Eloois-Vijve. Dankzij de steun van Toerisme Vlaanderen komt een van zijn topwerken, het Hanengevecht, weer helemaal tot leven. Het imposante schilderij beeldt een tafereel uit van een hanengevecht in een Waregemse herberg, met tientallen Waregemse notabelen als toeschouwers. Door de figuren op het schilderij tot leven te wekken en te laten vertellen, zal de bezoeker op een bijzondere manier Claus’ leefwereld kunnen ontdekken.”

Projectsubsidie

Dit jaar staan dus heel wat activiteiten gepland naar aanleiding van de herdenking van het 100-jarig overlijden van Emile Claus. Naast de eigen initiatieven geeft de stad een financiële impuls aan de ontwikkeling van projecten en evenementen door verenigingen, handelszaken of andere organisatoren. Zij kunnen een projectaanvraag indienen voor een lezingenreeks, fietstocht, tentoonstelling, wandeling, toneelstuk, Claustaart, paling op de wijze van Emile Claus, Emile Claus bloemenboeket

Nieuws

Alle Groene Plekjes in Waregem op één kaart

Zes jaar na de eerste editie van de stadskaart Groene Plekjes is er nu een geactualiseerde versie. Deze week belandt de kaart in alle Waregemse brievenbussen. Meteen een ideale houvast om er deze zomer op uit te trekken in eigen stad.

Mural en groengevel aan stationsgebouw zorgen voor oase van kleur

Op zaterdag 6 juli werden de mural en groengevel aan het stationsgebouw van Waregem officieel ingehuldigd. Voortaan zullen zowel treinreizigers als passanten het station herkennen als een oase van kleur in plaats van een grijze plek. Met een totaalsom van 37 000 euro investeerde de stad stevig in de verfraaiing van de stationsomgeving.

Vernieuwde visvijvers helemaal klaar

In Desselgem zijn de vernieuwde Visvijvers officieel geopend. De Visvijvers vormden altijd al een uniek stukje natuur maar werden door ingrijpende werken nieuw leven ingeblazen. Dankzij nieuwe paden, boomgaarden, een mountainbikeroute en horecazaak Tegare vormen de Visvijvers nu een prachtige ontmoetingsplek voor jong en oud. De totale vernieuwing kostte ruim 800 000 euro.