Een toegankelijk station in Waregem, te hoog gegrepen?

Publicatiedatum

Auteur

Margot Desmet

Deel dit artikel

Het stadsbestuur was erg verbouwereerd dat het Waregemse treinstation geen plaats kreeg in het investeringsplan van de NMBS voor de komende 10 jaar. Of moeten we zeggen “opnieuw geen plaats kreeg”? Want ondanks al jarenlange beloftes van verhoogde perrons, betere algemene toegankelijkheid en een ruime personenlift zet de spoormaatschappij onze meer dan 2500 dagelijkse pendelaars/reizigers alweer voor het blok. Een toegankelijk station in Waregem is duidelijk te hoog gegrepen voor de NMBS.

Nog minstens 10 jaar wachten
In een roadshow stelde de NMBS hun investeringen voor de komende 10 jaar voor. Daarin is er nog maar eens geen plaats voor Waregem. Niettegenstaande de in de roadshow uitgesproken ambities over ‘autonome toegankelijkheid’ en de jarenlange beloftes in die zin naar onze stad blijft de NMBS Waregem stiefmoederlijk behandelen. Sinds het Waregemse station in december 2009 het statuut van IC-station kreeg, zijn vooral het aantal treinen en reizigers verhoogd, maar niet het comfort van de reizigers.
 
Een en ander betekent dat er in het Waregemse station voor 2032 nog steeds géén verhoogde perrons komen, géén algemeen verhoogde toegankelijkheid van het station en géén lift die geschikt is voor personen met een handicap of reizigers met een fiets of veel bagage. Dat de vele reizigers in Waregem en in het bijzonder mensen met een handicap daardoor opnieuw genegeerd worden, vindt het stadsbestuur erg verbazend. Ondanks een gemiddelde van 2576 reizigers per weekdag (cijfers uit 2022) blijken stations met lagere reizigerscijfers zoals Heist en Blankenberge meer prioritair voor de NMBS.
 
Veel beloftes in het verleden
Dat autonome toegankelijkheid voor het Waregemse station opnieuw op de lange baan (of in dit geval ‘spoor’) wordt geschoven, is onbegrijpelijk. Hieronder vindt u een niet-eindige lijst van loze beloftes uit de laatste 5 jaar. Maar de vraag naar een betere toegankelijkheid van ons station gaat eigenlijk al heel wat langer mee.
 
§  08/03/2018: de Federaal Minister van Mobiliteit bevestigt dat er 1 859 406 euro is voorzien voor de vernieuwing van de roltrappen én perrons van het Waregemse station in de meerjareninvesteringsplannen 2018-2020 van NMBS en Infrabel.
§  08/06/2020: Directeur Communicatie Jihane Annane laat per brief weten dat “de verhoging van de perrons en het installeren van liften inderdaad ingepland zijn” en dat die “starten in Q2 2022 en lopen tot midden 2023”. 
§  08/06/2021: de NMBS laat weten dat de grote opfrissingswerken van het station ingepland staan voor 2022. Het gaat om nieuwe liften die voldoende groot zijn om een fiets mee te nemen, een volledige vernieuwing van de perronuitrusting en aanpassingen aan het stationsgebouw voor autonome toegankelijkheid.
§  05/05/2022: Minister van Mobiliteit Gilkinet antwoordt op vraag van federaal volksvertegenwoordiger Jef Van den Bergh dat “de perronverhoging met nieuwe trappen en liften helaas is uitgesteld”, maar dat “de NMBS en Infrabel er alles aan doen om de werken zo snel mogelijk te hervatten”.
§  04/04/2023: Directeur Communicatie Jihane Annane bevestigt per brief aan burgemeester en Vlaams Volksvertegenwoordiger Kurt Vanryckeghem opnieuw de ambities van toegankelijkheid en voedt hiermee de hoop op de broodnodige aanpassingen aan het Waregemse station.
§  20/04/2023: De NMBS voorziet tot minstens 2032 geen toegankelijk station in Waregem.
 
Actie aan het station op 2 mei

Op dinsdag 2 mei voerde Waregem een protestactie aan het station. Samen met alle partijen uit de gemeenteraad kaartte het stadsbestuur het toegankelijkheidsprobleem publiekelijk aan. Daarmee vraagt de stad uitdrukkelijk aan Federaal Minister Gilbert Gilkinet en gedelegeerd bestuurder van de NMBS Sophie Dutordoir om de investeringsplannen te herzien, zodat alle reizigers in Waregem eindelijk krijgen waar ze recht op hebben: een station waar ze zorgeloos de trein kunnen nemen. In het licht van de totaal geplande investeringen binnen de NMBS, kan dit zeker niet te hoog gegrepen zijn.

Teken de petitie

Intussen tekenden al heel wat mensen de petitie om de actie voor een toegankelijk station in Waregem te steunen. Je kan dat nog steeds doen via www.waregem.be/petitie-station.

Nieuws

Sterrenregister is hart onder de riem voor ouders van sterrenkindjes

Ouders die een kind verliezen na een zwangerschap van minder dan 140 dagen, kunnen wettelijk geen aangifte doen van hun zoon of dochter. Daarom is er vanaf nu in Waregem ook een sterrenregister. Het register is er voor sterrenkindjes ongeacht de duur van de zwangerschap.

Claus Belevingsexpo brengt Hanengevecht digitaal tot leven

Met de steun van Toerisme Vlaanderen vormt de Claus Belevingsexpo vanaf vandaag de absolute blikvanger van het Clausjaar in de pittoreske kerk van Sint-Eloois-Vijve. Het befaamde meesterwerk ‘Hanengevecht’ komt er digitaal tot leven aan de hand van technologische hoogstandjes. Met behulp van een tablet duik je nog tot 22 september in de leefwereld van de personages op het schilderij uit 1882, alsof je er zelf bij was. Als hoogtepunt van het bezoek kom je oog in oog te staan met het enige echte ‘Hanengevecht’.

Buren vieren samen met de feestcheque en kiezen Frieda De Vos als Buur van het Jaar

De Europese Dag van de Buren brengt elk jaar vele duizenden buren samen, gewoon op straat of bij een lekkere barbecue. Een initiatief dat ook in Waregem veel succes kent, want dit jaar schreven zich maar liefst 64 buurten in voor het gratis promopakket. Dit keer werd Frieda De Vos verkozen als Buur van het Jaar. Zij werd uitgebreid in de bloemetjes gezet.