Maak kennis met onze plannen voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Antwoord op vragen gekregen van HLN:
Wat kon beter in het beleid de afgelopen jaren?
Op vlak van inspraak en fietspaden krijgt het bestuur van ons een onvoldoende. In 2018 beloofde Gemeentebelangen vier fietspaden aan te leggen, van De Klijte naar Dikkebus, van Westouter naar Poperinge, van Kemmel naar Wijtschate en van Nieuwkerke over Dranouter naar Loker. Daarvan is er na zes jaar nog geen meter aangelegd. Ook de aangekondigde investering begin dit jaar van 1 miljoen euro in landelijke wegen en de aanleg van een groenzone in de Meersstraat in Westouter zijn niet uitgevoerd. Daarnaast heeft Gemeentebelangen alle klassieke inspraakraden vervangen door een participatieraad, die na amper drie bijeenkomsten stilviel. Wat een middel moest zijn om inspraak te versterken, is door een gebrek aan opvolging en inzet van het gemeentebestuur op een sisser uitgedraaid. Het resultaat is dat er in Heuvelland geen plaats meer is voor structureel overleg en inspraak van onderuit.
Wat is uw absolute topprioriteit voor de volgende bestuursperiode, als u mee kan besturen?
Met het dorpenplan willen we elk van de acht dorpen toekomstklaar maken. Dit plan vormt de basis voor een langetermijnvisie waarbij we inzetten op aangenaam wonen, voldoende parking, vlotte mobiliteit en meer veiligheid. We creëren gezellige groene zones en zorgen voor voldoende winkels en voorzieningen om het dorpsleven levendig en comfortabel te houden voor iedereen. Investeringen in speelpleinen, meer straatverlichting ‘s nachts en nieuwe fietspaden moeten de veiligheid verhogen, een opwaardering van de sportzone en de OCs legt de focus op sport, jeugd, cultuur en verenigingen. Door evenementen beter te spreiden over de dorpen en doorheen het jaar beperken we de impact van toerisme op onze inwoners: de toerist is te gast, de inwoner is thuis. We starten met inspraakraden voor cultuur, sport, landbouw, milieu en ondernemen. Ook landbouwers kunnen op onze blijvende steun rekenen. Dat alles doen we met een warm zorgbeleid en een duurzaam financieel beleid.
Welk project of realisatie van de voorbije zes jaar vindt u wel geslaagd?
Wat goed is mag benoemd worden. Voor mij was het project dat de wijken in Westouter verduurzaamde erg geslaagd. De wijken werden opgefrist met meer groen, meer ontharding en mooi afgewerkte parkeerplaatsen. We hebben dat met cd&v ook altijd gesteund. Voor mij mag dit project zeker als voorbeeld dienen voor de vele andere wijken in Heuvelland de komende jaren. Ik denk spontaan aan de wijken in Dranouter, De Klijte en Wijtschate, maar er zijn er zeker nog.
Hoeveel zetels behaalt u op 13 oktober? Wie is uw favoriete coalitiepartner en met wie gaat u liever niet in zee?
Na twaalf jaar oppositie zijn we klaar om mee te besturen. De afgelopen zes jaar hebben we hard gewerkt als actieve oppositie, onze ploeg versterkt en veel contacten gelegd met tal van doelgroepen. We gaan volop voor extra zetels en willen de komende jaren onze stempel drukken met een transparant, open en professioneel bestuur dat teruggaat naar de basis: luisteren naar de inwoners en met hen in dialoog gaan. Elke coalitiepartner die dit samen met ons wil doen, mag mij op 13 oktober bellen. Al durf ik als enige lijsttrekker wel duidelijk zeggen dat de maatschappijvisie van het Vlaams Belang helemaal anders is dan de mijne.
Wat zijn de plannen voor Heuvelland?
Inspraak en overleg zijn de kern van ons beleid. We starten inspraakraden voor landbouw, milieu, ondernemers, sport en cultuur, en blijven de senioren- en jeugdraad steunen. In dorpen waar het werkt, richten we dorpsraden op. De komende zes jaar organiseren we twee algemene bevragingen, zodat iedere inwoner zijn wensen en bezorgdheden kan delen. Proactieve en transparante informatie via de officiële kanalen zijn hierbij essentieel.
Veilige en toegankelijke dorpen
We verhogen de veiligheid in de gemeente met stevige investeringen in veilige speelpleinen, verbeterde speelpleinwerking, landelijke wegen, toegankelijke voetpaden en extra straatverlichting ’s nachts. Na jaren wachten leggen we nu eindelijk nieuwe fietspaden aan. We herbekijken de verkeersveiligheid na de dorpskernvernieuwing in Wijtschate en overleggen met bedrijven zoals Clarebout Potatoes om zwaar verkeer in de dorpskernen te verminderen.
De inwoner staat centraal
De toerist is gast, de inwoner is thuis. We blijven gastvrij, maar spreiden de evenementen beter over de dorpen en doorheen het jaar. Een actieplan trekt ondernemers aan voor meer winkels en voorzieningen ten dienste van de inwoners. We bieden een warm zorgbeleid met steun voor mantelzorgers, kinderopvang en investeringen in het WZC. Sport en cultuur krijgen extra aandacht met een masterplan voor de sportzone in Wijtschate en een mobiele evenementenset.
Andere stijl van besturen
Naast inhoudelijke vernieuwingen, verandert ook de stijl van besturen. We kiezen resoluut voor transparantie, heldere communicatie en een open dialoog met de inwoners. We willen luisteren naar de mensen, hen betrekken bij beslissingen, en zo bouwen aan een gedragen beleid. Verbinding en professionaliteit staan voorop. Het is tijd om andere keuzes te durven maken en samen met de inwoners Heuvelland naar een hoger niveau te tillen.
Wat vindt de partij over 3 hottopics in Heuvelland?
Parkeermogelijkheden in de dorpen
Duidelijk aangegeven en voldoende grote randparkings blijven hard nodig in veel dorpen, maar er is te weinig op ingezet. Het nieuwe OC in Kemmel zal de parkeerdruk op de Dries vergroten, waar nu al te weinig plaatsen zijn. Het is ook niet toegankelijk voor minder mobiele mensen en ouderen. Ook in Dranouter zijn er door de werken minder parkeerplekken op het dorpsplein. Door nieuwe, niet-lokaal verankerde evenementen beter te spreiden over dorpen en tijd, willen we die druk verlichten.
Verkeersveiligheid
We zullen eindelijk werk maken van de aanleg van de fietspaden tussen Westouter-Poperinge, Kemmel-Wijtschate en Loker-Dranouter om de fietsveiligheid te verbeteren. De dorpskernvernieuwing in Wijtschate heeft onveilige knelpunten gecreëerd die het bestuur weigert aan te pakken. We willen intensiever samenwerken met brandweer en politie, zorgen voor meer verlichting ’s nachts en investeren in oplichtende snelheidsmeters. Daarnaast zetten we fors in op het aanpakken van landelijke wegen, grachten en bermen, die de afgelopen jaren verwaarloosd zijn.
Herinrichting van de dorpen
De afgelopen jaren is er in De Klijte veel half werk geleverd. Het dorp verdient een grondige vernieuwing, samen met een fietspad naar Dikkebus. Bij dorpsherinrichtingen zullen we inzetten op voldoende parkeerplaatsen, meer groen, ontharding en betere verkeersveiligheid. In Wijtschate is de veiligheid juist verslechterd, wat niet de bedoeling kan zijn van een dorpskernvernieuwing van heel wat miljoenen euro’s. Daarnaast willen we investeren in het verfraaien van wijken zoals in De Klijte, Dranouter en Wijtschate.
Bekijk hier ons volledig programma
Onze 19 gedreven kandidaten
Om dit plan in de toekomst te verwezenlijken, gaan wij de verkiezingen tegemoet met een sterke ploeg die bestaat uit 19 kandidaten met elk hun eigen expertise en ervaringen uit de acht Heuvellandse dorpen. Onze ploeg is kwalitatief erg sterk en staat gedreven klaar om binnenkort mee te besturen.
- Nathan Duhayon
- Isabel Lemahieu
- Evelyne Gaudissabois
- Sameer Pattyn
- Sarah Vandelanotte
- Bart Vandenbussche
- Dries Delaplace
- Frédéric Berville
- Marianne Fournier
- Sylvie Knockaert
- Katrijn De Ruddere
- Xavier Haspeslagh
- Raymond Six
- Anitza Ghillemijn
- Johan Deryckere
- Françoise Vanraes
- Dominique Dehaene
- Carla Cardinael
- Geert Debergh