Digidak Zoersel blaast 15 digitale kaarsjes uit

Publicatiedatum

Auteur

Gerlinde Hublin

Deel dit artikel

Onder de naam Digidak werden 15 jaar geleden in Zoersel – in de hoofdbibliotheek en het administratief centrum – de eerste laagdrempelige computerlessen gegeven. Iedereen die zijn weg niet vindt in de digitale wereld kan hier nog steeds terecht. Op 15 jaar tijd groeiden het aanbod en het aantal deelnemers aanzienlijk, waardoor deze waardevolle lessen niet meer weg te denken zijn in de gemeente. Recent werd het aanbod zelfs nog uitgebreid met een Digidak-locatie in de bib in Halle. Digidak werd ontwikkeld door Blenders vzw uit Turnhout. Zij ondersteunen nog steeds het project.

“Digidak staat klaar voor iedereen die zich wil verdiepen in de digitale wereld, ook voor mensen die nog nooit met een computer, smartphone of tablet gewerkt hebben”, vertelt Erik Breuls, bibliothecaris. “Digidak bestaat uit twee onderdelen. Er worden klassikale lessen gegeven over bepaalde thema’s. Maar tijdens vrije inloopmomenten kunnen inwoners er ook op afspraak terecht met individuele vragen en problemen”, zegt Erik.

Digitale inclusie

Met de steun van Vlaanderen zet de gemeente vanaf dit jaar breder in op e-inclusie. Want dienstverlening van overheden en bedrijven verloopt steeds meer digitaal. “Met het project ‘Iedereen digitaal’ wil Vlaanderen ervoor zorgen dat alle burgers vlot aan de slag kunnen in die digitale wereld”, vertelt Katrien Schryvers, schepen voor gelijke kansen en integratie. “Daarnaast zorgt het project ‘Digibanken’ ervoor dat inwoners met een beperkt inkomen en een digitale nood gratis een laptop kunnen lenen en aangepaste computerlessen kunnen volgen. Het is een enorme uitdaging om iedereen digitaal mee te hebben. Met de hulp van Beego, een team van informaticastudenten, is hier ook computerhulp aan huis mogelijk”, aldus de schepen.

Van twee naar drie locaties

“Iedereen wordt tegenwoordig bijna verplicht om een smartphone of tablet te gebruiken of online te bankieren. Beroep doen op bepaalde diensten is bijna onmogelijk als je niet digitaal mee bent,” vertelt schepen voor ict en bibliotheek, Roel Van Elsacker. “Daarom doen veel mensen beroep op Digidak. Op 15 jaar tijd organiseerde de gemeente meer dan 1.000 cursussen, gevolgd door meer dan 5.000 cursisten. Er zijn momenteel 1.873 inwoners lid van Digidak. De lessen gingen tot voor kort enkel door in Zoersel en Sint-Antonius. Dankzij de Vlaamse steun grepen we de kans om ook cursussen te organiseren in Halle. Sinds deze maand kunnen inwoners op donderdagvoormiddag ook daar terecht”, vertelt Roel. “En wat een succes. De cursussen waren op korte tijd volgeboekt. De deelnemers gaven aan dat ze al een tijdje op deze mogelijkheid zaten te wachten. Op elke Digidak-locatie stellen we computers ter beschikking die iedereen gratis kan gebruiken.”

Onmogelijk zonder vrijwilligers

“Het kloppende hart van Digidak is zonder twijfel het 17-koppige team van vrijwilligers”, vertelt burgemeester, Liesbeth Verstreken. “Zij verzorgen met veel passie en engagement alle cursussen en vrije inloopmomenten. Sommigen zijn er al bij van bij de opstart in 2008. We zijn hen enorm dankbaar. Zonder hen geen Digidak. We willen hen dan ook uitdrukkelijk bedanken en feliciteren met hun 15-jarig bestaan.”

Om deze verjaardag te vieren heffen alle vrijwilligers op 26 oktober 2023 samen offline het glas. Want niet alles hoeft altijd digitaal te zijn.

Nieuws

Zoersel zet minder mobiele inwoners op de fiets

Tijdens de week van de vrijwilliger (2 tot 10 maart) wordt er in gemeente Zoersel een unieke samenwerking gelanceerd. Gemeente & ocmw Zoersel, drie zorgvoorzieningen, Fietsersbond Vlaanderen, Fietsersbond Voorkempen en AXI vzw, met de steun van Cera, slaan samen de handen in elkaar om minder mobiele inwoners meer beweging te geven … op de fiets!

Namen voor trage wegen definitief goedgekeurd

De namen die in oktober vorig jaar voorlopig werden toegekend aan vier trage wegen in onze gemeente, kregen vorige dinsdag, na het openbaar onderzoek daarover, de definitieve goedkeuring van de gemeenteraad. Zij het met een correctie in de spelling.

Eén duidelijk en vernieuwd reglement voor alle voordelen van de Z-pas

Sinds september 2014 hebben Zoerselaars met een beperkt inkomen recht op een Z-pas. Daarmee krijgen ze verschillende kortingen.