Claus Belevingsexpo brengt Hanengevecht digitaal tot leven

Publicatiedatum

Auteur

Margot Desmet

Deel dit artikel

Met de steun van Toerisme Vlaanderen vormt de Claus Belevingsexpo vanaf vandaag de absolute blikvanger van het Clausjaar in de pittoreske kerk van Sint-Eloois-Vijve. Het befaamde meesterwerk ‘Hanengevecht’ komt er digitaal tot leven aan de hand van technologische hoogstandjes. Met behulp van een tablet duik je nog tot 22 september in de leefwereld van de personages op het schilderij uit 1882, alsof je er zelf bij was. Als hoogtepunt van het bezoek kom je oog in oog te staan met het enige echte ‘Hanengevecht’.

Het Hanengevecht lag jarenlang opgeborgen in het kasteel van Potegem in Waregem en is nu eigendom van het Kunstuur. Voor de Belevingsexpo keert het meesterwerk speciaal terug naar Sint-Eloois-Vijve. Het is een historische hereniging met het geboortedorp van Emile Claus, de Vlaamse Meester die precies 100 jaar geleden overleed. Het schilderij vormt de rode draad doorheen de hele expo en doet heel wat figuren en verhalen van toen herleven.

Een artistieke tijdreis naar 1882

Al snel vergeet je het idee dat je een expo bezoekt in de kerk van Sint-Eloois-Vijve, het is immers Emile Claus zelf die je verwelkomt in zijn schildersatelier en er gepassioneerd vertelt over zijn leven en werk. Op die manier ben je meteen mee in het verhaal en maak je een indrukwekkende tijdreis naar 1882. Op het Hanengevecht worden een 30-tal Waregemse figuren uit de 19eeeuw afgebeeld en enkelen van hen worden tijdens de expo uitgelicht.

Denk maar aan notaris Leo Du Faux die in zijn bureau vertelt over de Waregemse politiek en het sociaal leven in Waregem anno 1882. Meester Henri Hoornaert onderwijst je in de klas over de felle schoolstrijd in onze regio. De gezapige cafébazin Marie Vullers vertelt je in haar herberg een dorstlessend verhaal over het caféleven in onze dorpen, waar de alcohol rijkelijk vloeide. Een vlashandelaar mag natuurlijk niet ontbreken in die tijd: Pierre Vullers vertelt over de bloeiende vlasnijverheid in onze idyllische Leiestreek. Je reist ook nog door naar het station van Sint-Eloois-Vijve, waar spoorlegger Leo Verbeke een deskundige uiteenzetting doet over de spoorlijnen in die tijd.

Deze sleutelfiguren komen allemaal samen in het volkse café De Groene Lanteern, waar ze een hanengevecht bijwonen. Het is uiteindelijk Emile Claus zelf die de historiek achter zijn meesterwerk uit de doeken doet en je richting de ultieme apotheose leidt: het moment waarop je oog in oog komt te staan met het imposante Hanengevecht. Een afspraak met de geschiedenis die je niet mag missen.

Steun van Toerisme Vlaanderen

“De Claus Belevingsexpo is een eerbetoon aan het rijke erfgoed van Emile Claus, een kunstenaar die de ziel van de Leie in zijn penseelstreken ving”, zegt Zuhal Demir, Vlaamse minister van Toerisme. “Bezoekers worden met behulp van de nieuwste technologieën ondergedompeld in de wereld van een van de belangrijkste Vlaamse impressionisten. Ze maken niet alleen kennis met zijn schilderkunst, maar ook met de lokale geschiedenis van Waregem. Het schilderij Hanengevecht uit 1882, waar Waregemse notabelen getuige zijn van een levendig schouwspel in een herberg, wordt op een unieke manier tot leven gewekt. Met de steun van Toerisme Vlaanderen wordt dit culturele erfgoed op een toegankelijke en boeiende wijze gepresenteerd en zal het ongetwijfeld bijdragen aan de culturele dynamiek van de regio.”

Nieuws

Alle Groene Plekjes in Waregem op één kaart

Zes jaar na de eerste editie van de stadskaart Groene Plekjes is er nu een geactualiseerde versie. Deze week belandt de kaart in alle Waregemse brievenbussen. Meteen een ideale houvast om er deze zomer op uit te trekken in eigen stad.

Mural en groengevel aan stationsgebouw zorgen voor oase van kleur

Op zaterdag 6 juli werden de mural en groengevel aan het stationsgebouw van Waregem officieel ingehuldigd. Voortaan zullen zowel treinreizigers als passanten het station herkennen als een oase van kleur in plaats van een grijze plek. Met een totaalsom van 37 000 euro investeerde de stad stevig in de verfraaiing van de stationsomgeving.

Vernieuwde visvijvers helemaal klaar

In Desselgem zijn de vernieuwde Visvijvers officieel geopend. De Visvijvers vormden altijd al een uniek stukje natuur maar werden door ingrijpende werken nieuw leven ingeblazen. Dankzij nieuwe paden, boomgaarden, een mountainbikeroute en horecazaak Tegare vormen de Visvijvers nu een prachtige ontmoetingsplek voor jong en oud. De totale vernieuwing kostte ruim 800 000 euro.