Cd&v wil oplichtende snelheidsborden bij het binnenrijden van elk dorp

Publicatiedatum

Auteur

Nathan Duhayon

Deel dit artikel

Op de jongste gemeenteraad werd beslist om in alle Heuvellandse dorpen zone 30 in te voeren. Cd&v had eerder twijfels bij dit initiatief. Daarom vragen we nu bijkomende actie. Raadslid Nathan Duhayon: “We moeten eerst en vooral zorgen dat de 50 km/u wordt gerespecteerd. Enkel een bord van zone 30 plaatsen, zal niet werken. Om de effectieve snelheid naar omlaag te brengen, vragen we bij het binnenrijden van elk dorp oplichtende verkeersborden die de snelheid weergeven.”

Cd&v lanceert nu een concreet voorstel dat de verkeersveiligheid moet vergroten. Raadslid Nathan Duhayon: “Zet bij het binnenrijden van elke dorp via de hoofdwegen een oplichtend bord dat aangeeft hoe snel je rijdt. Op die manier worden chauffeurs herinnerd aan de maximale toegelaten snelheid en gaan ze automatisch hun snelheid wat milderen. We beseffen ook dat dit voor de echte snelheidsduivels weinig verschil zal maken. Voor hen blijven we voldoende en doordachte snelheidscontroles vragen in en rond Heuvelland.”

Cd&v reageert verder op de invoer van de zone 30: “Eerst en vooral zijn we inderdaad voorstander om in de meeste woonwijken duidelijk te maken dat er maximaal 30 gereden kan worden. Dit lijkt ons evident en een goede zaak om dit expliciet in te voeren. Op bepaalde (beperkte) stroken zijn we zeker voorstander van zone 30. Toch zijn er voor de veiligheid vooral bijkomende maatregelen nodig die de effectieve snelheid omlaag brengen. Een bord van 30 plaatsen zonder bijkomende maatregelen heeft weinig effect. In sommige dorpen, zoals Nieuwkerke en Wulvergem is er bijvoorbeeld vooral nood aan een doordacht beleid dat het zwaar verkeer uit de dorpskernen houdt. In Loker geldt reeds gedeeltelijk zone 30, maar bleek uit onze enquête in 2019 toch dat passanten veel te snel rijden. Vele inwoners vragen vooral dat de 50 km/h effectief gehandhaafd wordt wat nu vaak niet het geval is.”

Nieuws

Volle lijst voor cd&v: "Veel ervaring naast zeven sterke nieuwkomers en een gedreven kopman"

Vier Heuvellandse scholen moeten voortaan zelf buitenschoolse kinderopvang organiseren

Huis-aan-huisblad juni 2024: zeven straffe kandidaten voor Heuvelland