Nieuwe busregeling Heuvelland schiet duidelijk tekort: "Jongeren komen te laat en wachten in gietende regen"

Publicatiedatum

Auteur

Nathan Duhayon

Deel dit artikel

Bushokje op de foto (in Nieuwkerke) is niet meer in gebruik. 

Cd&v Heuvelland is niet te spreken over de nieuwe busregeling voor de schoolgaande jongeren en het gebrek aan bushokjes. “Jongeren komen te laat aan op school, moeten in de gietende regen wachten of de bussen zitten overvol waardoor ze niet (veilig) kunnen opstappen. Er is dringend bijsturing nodig door de Lijn én het gemeentebestuur”, klinkt het bij cd&v.

De Lijn heeft sinds dit schooljaar nieuwe trajecten en uurregelingen uitgewerkt voor Heuvelland met als doel jongeren meer en betere mogelijkheden aan te bieden. Dit gebeurde in overleg met het lokaal bestuur. Cd&v is misnoegd nu de eerste schooldagen erg chaotisch verliepen. “Nu de zomervakantie voorbij is en de jongeren opnieuw naar school gaan, stellen we vast dat het busverkeer allesbehalve vlot verloopt. Tijdens de eerste schooldagen kwamen tal van Heuvellandse jongeren te laat aan op school. Onder hen veel eerstejaars voor wie dit begrijpelijk voor veel extra stress zorgde. Ook bepaalde scholengroepen vragen om een aanpassing”, zegt Nathan Duhayon, gemeenteraadslid voor cd&v.

“Via een motie in de gemeenteraad vragen we de Lijn met aandrang om samen met het gemeentebestuur een haalbare busregeling op te stellen voor de jongeren uit Heuvelland die schoollopen in Poperinge of Ieper. Er is dringend bijsturing nodig zodat de jongeren vlot, veilig en tijdig op school kunnen geraken”, aldus Nathan Duhayon.

Geen bushokjes

Fractieleider Geert Debergh vult aan: “We stellen ook vast dat er een aantal opstappunten verplaatst zijn. Zo is de halte in Nieuwkerke niet langer op het marktplein naast de kiosk, maar nabij de Belfius bank. Ook in Kemmel en De Klijte zijn er nieuwe haltes. Op deze nieuwe locaties is geen halteaccomodatie voorhanden, waardoor de schoolgaande jongeren in de gietende regen of onder de blakende zon op de bus moeten wachten. Niet de Lijn, maar wel het het gemeentebestuur van Heuvelland is verantwoordelijk voor het uitblijven van de bushokjes. Onder meer in de Klijte is het bovendien absoluut geen veilige en gepaste plaats om op een bus te moeten wachten.”

“We zien ook niet in waarom in Nieuwkerke de vroegere halte op het marktplein naast de kiosk niet meer wordt gebruikt. Ze is veilig en goed uitgerust met een wachthokje en een fietsenstalling. De nieuwe halte naast de Belfius bank ligt op de drukke weg met veel zwaar vrachtverkeer en heeft helemaal geen accommodatie. Waarom zou de bus niet gewoon weer over het veilige marktplein kunnen rijden?”, aldus Geert Debergh.

 “We roepen de Lijn en het gemeentebestuur van Heuvelland op om in samenspraak veilige en passende halteaccomodatie te voorzien op deze nieuwe locaties of - onder meer in De Klijte en Nieuwkerke - de locaties te herzien, zodat de schoolgaande jeugd op een veilige manier kan wachten op de bus en tegelijk beschermd is tegen de weersomstandigheden”, besluit Geert Debergh.

Oplossing slechts na herfstvakantie

De burgemeester kondigde op de gemeenteraad aan dat de Lijn slechts op 6 november (na de herfstvakantie) met een oplossing over de brug komt. De bussen zouden vijf minuten vroeger vertrekken en er komt een bijkomende pendelbus tussen het station in Ieper en de markt. 

 

Helaas keurde Gemeentebelangen deze motie niet goed!

  • Motie ingediend door cd&v Heuvelland in de gemeenteraad:

Heuvelland heeft geen secundaire school. Daardoor gaan veel jongeren met de bus naar de scholen in Ieper en Poperinge. De Lijn heeft sinds dit schooljaar nieuwe trajecten en uurregelingen uitgewerkt voor Heuvelland met als doel jongeren meer en betere mogelijkheden aan te bieden. Dit gebeurde in overleg met het lokaal bestuur.

Nu de zomervakantie voorbij is en de jongeren opnieuw naar school gaan, stellen we vast dat het busverkeer allesbehalve vlot verloopt. Jongeren komen te laat aan op school, worden niet opgehaald of de bussen zitten overvol waardoor ze niet (veilig) kunnen opstappen. Onder hen veel eerstejaars voor wie dit begrijpelijk voor extra stress zorgde. Tijdens de eerste schooldagen kwamen tal van Heuvellandse jongeren te laat aan op school. Ook sommige scholengroepen zelf vragen om een aanpassing.

De gemeenteraad vraagt de Lijn met aandrang om een haalbare busregeling op te stellen voor de schoolgaande jongeren uit Heuvelland die schoollopen in Poperinge of Ieper. De huidige regeling dient op uiterst korte termijn te worden bijgestuurd zodat de jongeren vlot en tijdig op school kunnen geraken. We willen snel een oplossing voor deze problemen.

Verder stellen we vast dat er een aantal opstappunten verplaatst zijn. Zo is de halte in Nieuwkerke verplaatst van het marktplein naast de kiosk naar de Belfius bank (Markt 55), in Kemmel van de Kemmelstraat ter hoogte van huisnummer 40 naar de Wijtschatestraat en in De Klijte is er een nieuwe halte in de Reningelststraat nabij het rondpunt. Op deze nieuwe locaties is geen halteaccomodatie voorhanden, waardoor de schoolgaande jongeren in de regen op de bus moeten wachten. Onder meer in de Klijte is dit bovendien absoluut geen veilige en gepaste plaats om op een bus te moeten wachten.

We zien ook niet in waarom in Nieuwkerke de vroegere halte op het marktplein naast de kiosk niet meer wordt gebruikt. Ze is veilig en goed uitgerust met een wachthokje en een fietsenstalling. De nieuwe halte naast de Belfius bank ligt op de drukke weg met veel zwaar vrachtverkeer en heeft helemaal geen accommodatie. Waarom zou de bus niet gewoon weer over het veilige marktplein kunnen rijden?

De gemeenteraad roept de Lijn en het gemeentebestuur van Heuvelland op om in samenspraak veilige en passende halteaccomodatie te voorzien op deze nieuwe locaties of - onder meer in De Klijte en Nieuwkerke - de locaties te herzien, zodat de schoolgaande jeugd op een veilige manier kan wachten op de bus en tegelijk beschermd is tegen de weersomstandigheden.

 

 

Nieuws

Volle lijst voor cd&v: "Veel ervaring naast zeven sterke nieuwkomers en een gedreven kopman"

Vier Heuvellandse scholen moeten voortaan zelf buitenschoolse kinderopvang organiseren

Huis-aan-huisblad juni 2024: zeven straffe kandidaten voor Heuvelland