cd&v en Vooruit in kartel naar de verkiezingen in Zoersel

Publicatiedatum

Auteur

Gerlinde Hublin

Deel dit artikel

In Zoersel slaan cd&v en Vooruit de handen in mekaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024. Beide partijen gaven vanavond groen licht voor het kartel. “Met onze samenwerking willen we positieve krachten bundelen. We kozen dan ook bewust voor de naam cd&v+Vooruit”, klinkt het bij de nieuwe kartelpartners. 

Een jaar voor de verkiezingen van 13 oktober 2024 vormen in Zoersel twee partijen een alliantie: cd&v en Vooruit. Ze zullen als kartel opkomen onder de naam cd&v+Vooruit.

Momenteel heeft cd&v 8 zetels in de gemeenteraad. Na de verkiezingen van 2018 vormden N-VA, Groen en Open VLD een coalitie, maar die hield niet lang stand. Sedert oktober 2021 maakt cd&v opnieuw deel uit van de meerderheid. Vooruit behaalde bij de verkiezingen van 2018 geen zetel, maar heeft er vertrouwen in dat de partij terug in de lift zit.

“Uit gesprekken die we samen voerden, stelden we vast dat we op lokaal vlak veel beleidsdoelstellingen delen”, aldus voormalig burgemeester en huidig schepen voor cd&v Katrien Schryvers, “Zo vinden we het heel belangrijk dat een lokaal bestuur mensen bij mekaar brengt, ontmoetingskansen creëert en zorgt voor verbinding tussen mensen. Die verbinding willen wij met het kartel ook uitdragen en uitstralen. Burgers mogen van politici zelf ook verwachten dat ze zoeken naar samenwerking in plaats van vooral te belichten wat hen verdeelt.”

“Dat we mekaar ook vinden in een sterk sociaal beleid zal niet verbazen”, gaat Marc Somers, voormalig schepen en co-voorzitter van Vooruit Zoersel, verder, “Zoersel is de gemeente bij uitstek waar zorg een grote prioriteit heeft, en daar willen we samen verder op inzetten”, vult Vooruit co-voorzitter Els Opdenbergh aan.

De partijen wijzen er ook op dat ze in het verleden al op een goede manier hebben samengewerkt. “Die samenwerking maakt dat er al lang een vertrouwensband bestaat. Dat wederzijds vertrouwen is naast de inhoudelijke overeenstemming mee de basis van de keuze voor dit kartel”, vervolgt Stany Wens, voorzitter van cd&v Zoersel nog.

Ook de keuze van de kartelnaam is een bewuste keuze. “Tussen beide partijnamen zetten we bewust een +”, zo klinkt het nog bij beide partijen, “Hiermee willen we aangeven dat we positieve krachten willen bundelen, dat samen beter werkt dan apart en bovendien stellen we ons open voor mensen die zich niet tot één van de partijen bekennen, maar wel mee hun schouders willen zetten onder ons project voor Zoersel als bruisende, zorgzame en solidaire gemeente. Ons initiatief is een bewuste  keuze voor een positief beleid, gebaseerd op samenwerking en verbinding. Zo willen we ons onderscheiden van partijen die polariseren en verdelen. Maatschappelijk is polarisering en verdeling  een splijtzwam in het sociaal weefsel van een gemeenschap, terwijl sociale samenhang net de basis vormt van een zorgzame en actieve gemeente. Laat duidelijk zijn dat het dit laatste is waar wij 200% voor kiezen.”

In de nabije toekomst zullen cd&v en Vooruit in Zoersel werken aan een gemeenschappelijk verkiezingsprogramma en een kandidatenlijst.

Nieuws

Zoersel zet minder mobiele inwoners op de fiets

Tijdens de week van de vrijwilliger (2 tot 10 maart) wordt er in gemeente Zoersel een unieke samenwerking gelanceerd. Gemeente & ocmw Zoersel, drie zorgvoorzieningen, Fietsersbond Vlaanderen, Fietsersbond Voorkempen en AXI vzw, met de steun van Cera, slaan samen de handen in elkaar om minder mobiele inwoners meer beweging te geven … op de fiets!

Namen voor trage wegen definitief goedgekeurd

De namen die in oktober vorig jaar voorlopig werden toegekend aan vier trage wegen in onze gemeente, kregen vorige dinsdag, na het openbaar onderzoek daarover, de definitieve goedkeuring van de gemeenteraad. Zij het met een correctie in de spelling.

Eén duidelijk en vernieuwd reglement voor alle voordelen van de Z-pas

Sinds september 2014 hebben Zoerselaars met een beperkt inkomen recht op een Z-pas. Daarmee krijgen ze verschillende kortingen.