Blue-bike ook in Waregem in stijgende lijn

Publicatiedatum

Auteur

Margot Desmet

Deel dit artikel

Fietsdeelsysteem Blue-bike sloot 2023 af met een groei van 20 procent. Waregem deed zelfs nog beter dan de nationale trend van steeds meer (deel)fiets en minder auto, want het aantal uitleenbeurten steeg met maar liefst 30,74 procent.

In Waregem vind je al sinds midden 2011 Blue-bikes aan het station, sinds 2017 is er een bijkomende ‘hub’ op de parking aan Waregem Expo.

In 2023 zorgden 352 unieke gebruikers samen voor 2909 uitleenbeurten/fietsritten. Dat is een stijging van maar liefst 30,74 procent tegenover 2022 (2225 ritten). Deze ritten gebeurden uiteraard allemaal op een van de 22 beschikbare bekende blauwe fietsen. 

Heel wat gebruikers uit regio Gent

De grootste groep van gebruikers van de Waregemse Blue-bikes komt uit de regio Gent (1803 ritten, verspreid over de laatste drie jaar). Gebruikers uit onze eigen regio komen op plaats twee (870 ritten), gevolgd door regio Deinze op plaats drie (796 ritten). De regio’s Kortrijk en Antwerpen vervolledigen de top vijf. In de omgekeerde richting gebruiken Waregemnaren trouwens het meest een Blue-bike in het station van Deinze. Ze deden er maar liefst 2763 ritten op drie jaar tijd. 

Deelmobiliteit zit in de lift

Het groeiende aanbod van deelauto’s en de stijgende gebruikscijfers van de deelfietsen bewijzen dat blijvend inzetten op deelmobiliteit nodig is én werkt. Ook Vervoerregio Kortrijk breidde recent zijn aanbod deelfietsen uit, onder meer aan het Waregemse station.

Nieuws

Buren vieren samen met de feestcheque en kiezen opnieuw hun Buur van het Jaar

De Europese Dag van de Buren – dit jaar op vrijdag 31 mei – brengt opnieuw duizenden buren samen. Ook in Waregem wordt dat in tientallen buurten gevierd, gewoon op straat of met een lekkere barbecue. Feestende buurten kunnen met een feestcheque van de stad rekenen op een financieel duwtje in de rug. We gaan dit jaar ook opnieuw op zoek naar de Buur van het Jaar.

Algemeen directeur Guido De Langhe met pensioen, Frederik Verdonck is opvolger

De gemeenteraad aanvaardde in de zitting van dinsdag 2 april het ontslag van algemeen directeur Guido De Langhe. De directeur gaat immers met pensioen op 1 juli. Ondertussen is met huidig financieel adviseur Frederik Verdonck ook zijn opvolger bekend.

Vanaf 1 mei half uur gratis parkeren in rode zone en uitbreiding blauwe zone

De gemeenteraad heeft op dinsdag 2 april het aangepast belastingreglement op het parkeren 2020-2025 goedgekeurd. De wijzigingen houden in dat je vanaf 1 mei het eerste half uur gratis kan parkeren in de rode zone en dat de blauwe zone wordt uitgebreid in de stationsomgeving. Dat nieuwe reglement is van kracht vanaf 1 mei 2024.