Blue-bike ook in Waregem in stijgende lijn

Publicatiedatum

Auteur

Margot Desmet

Deel dit artikel

Fietsdeelsysteem Blue-bike sloot 2023 af met een groei van 20 procent. Waregem deed zelfs nog beter dan de nationale trend van steeds meer (deel)fiets en minder auto, want het aantal uitleenbeurten steeg met maar liefst 30,74 procent.

In Waregem vind je al sinds midden 2011 Blue-bikes aan het station, sinds 2017 is er een bijkomende ‘hub’ op de parking aan Waregem Expo.

In 2023 zorgden 352 unieke gebruikers samen voor 2909 uitleenbeurten/fietsritten. Dat is een stijging van maar liefst 30,74 procent tegenover 2022 (2225 ritten). Deze ritten gebeurden uiteraard allemaal op een van de 22 beschikbare bekende blauwe fietsen. 

Heel wat gebruikers uit regio Gent

De grootste groep van gebruikers van de Waregemse Blue-bikes komt uit de regio Gent (1803 ritten, verspreid over de laatste drie jaar). Gebruikers uit onze eigen regio komen op plaats twee (870 ritten), gevolgd door regio Deinze op plaats drie (796 ritten). De regio’s Kortrijk en Antwerpen vervolledigen de top vijf. In de omgekeerde richting gebruiken Waregemnaren trouwens het meest een Blue-bike in het station van Deinze. Ze deden er maar liefst 2763 ritten op drie jaar tijd. 

Deelmobiliteit zit in de lift

Het groeiende aanbod van deelauto’s en de stijgende gebruikscijfers van de deelfietsen bewijzen dat blijvend inzetten op deelmobiliteit nodig is én werkt. Ook Vervoerregio Kortrijk breidde recent zijn aanbod deelfietsen uit, onder meer aan het Waregemse station.

Nieuws

Alle Groene Plekjes in Waregem op één kaart

Zes jaar na de eerste editie van de stadskaart Groene Plekjes is er nu een geactualiseerde versie. Deze week belandt de kaart in alle Waregemse brievenbussen. Meteen een ideale houvast om er deze zomer op uit te trekken in eigen stad.

Mural en groengevel aan stationsgebouw zorgen voor oase van kleur

Op zaterdag 6 juli werden de mural en groengevel aan het stationsgebouw van Waregem officieel ingehuldigd. Voortaan zullen zowel treinreizigers als passanten het station herkennen als een oase van kleur in plaats van een grijze plek. Met een totaalsom van 37 000 euro investeerde de stad stevig in de verfraaiing van de stationsomgeving.

Vernieuwde visvijvers helemaal klaar

In Desselgem zijn de vernieuwde Visvijvers officieel geopend. De Visvijvers vormden altijd al een uniek stukje natuur maar werden door ingrijpende werken nieuw leven ingeblazen. Dankzij nieuwe paden, boomgaarden, een mountainbikeroute en horecazaak Tegare vormen de Visvijvers nu een prachtige ontmoetingsplek voor jong en oud. De totale vernieuwing kostte ruim 800 000 euro.