Bezoek Biostoom Beringen

Publicatiedatum

Auteur

Chelsea Nshuti

Deel dit artikel

Gisterenavond mochten de leden van de algemene vergadering van Limburg.net een bezoek brengen aan Biostoom Beringen waar de nieuwe Optimo-sorteerinstallatie gevestigd is, die vanaf begin dit jaar in werking is getreden.

Optimo doet bij jullie wellicht allemaal een belletje rinkelen, want het heeft impact gehad op alle Lummenaren. Het is een systeem waarbij 5 afvalsoorten, gesorteerd in de bijhorende gekleurde afvalzakken, in één keer worden opgehaald. Het is ook de reden waarom we moesten overstappen van PMD zakken met zwarte lintjes naar PMD zakken met witte lintjes. Niet omwille van de kleur, maar omwille van het materiaal en stevigheid van de zak.


De stevigheid van de zak is van belang voor het proces dat plaatsvindt in de sorteerinstallatie. Alle zakken worden afgeleverd en gesorteerd per kleur. Het kan al eens zijn dat door dit proces er een zak scheurt, waardoor het van groot belang is dat de zakken de nodige stevigheid bevatten. De gesorteerde fracties worden vanuit Beringen verder vervoerd naar de plaats van verwerking, die specifiek is voor de afvalsoort.


Door het bezoek aan de installatie is het duidelijk geworden waarom deze nieuwe vorm van sorteren zo belangrijk is. Uiteraard wordt het afval beter gesorteerd waardoor het beter gerecycleerd kan worden, maar daarnaast wordt de CO₂ uitstoot vermindered met 40 % door het ophalen van alle zakken met één ophaalwagen.
Een tip aan alle inwoners om het verloop in de installatie te optimaliseren: zorg ervoor dat de zakken zeker goed dichtgebonden zijn om verlies van afval op de transportbanden te verminderen! 


Indien u meer wil weten over dit unieke Optimo-systeem kan u terecht op de website van Limburg.net. In oktober zal het ook mogelijk zijn om de installatie zelf te bezoeken op de open bedrijvendag. Zeker de moeite waard!

 

 

Nieuws

Week van de korte keten in Lummen: De kortste weg tussen boeren en burgers

Nieuwe jeugdlokalen KLJ Linkhout: werken gestart!

CD&V Lummen neemt deel aan Zwerfvuilactie 2024 van Straat.net