Première film Lucky Lady II

Publicatiedatum

Auteur

Michelle Gils

Deel dit artikel

Première film Lucky Lady II
Amerikaanse bommenwerper stortte op 30 juli 1943 neer in Tielrode
Vrijdag 7 juni, 20 u., Sint-Pieterskerk Tielrode

De neerstorting van de Amerikaanse bommenwerper Lucky Lady II op 30 juli 1943 leeft voort in het collectieve geheugen van Tielrode. Na meerdere herdenkingen, publicaties (boek, brochures…), expo’s e.a. is nu ook een film gerealiseerd. Rudy Bredael (Waaslandse Videoclub Temse) is de cineast van de 48' durende prent, die de geschiedenis van het toestel omvat: van bij zijn opstijgen in Norfolk (Engeland) tot en met de meest recente herdenking op 30 juli 2023. De film gaat in première op vrijdag 7 juni20 u., in de Sint-Pieterskerk van Tielrode. De vertoning wordt voorafgegaan door een selectie filmpjes (20') uit de Oude Doos m.b.t. Tielrode. Ter plekke kan ingeschreven worden voor de usb-stick die de film én de digitale versie van het boek omvat. Kostprijs: 20 euro.

Iedereen is welkom! De toegang is gratis.

Lucky Lady II

Op 30 juli 1943 stijgen Lucky Lady II en een 40-tal Amerikaanse B-17 bommenwerpers (zgn. vliegende forten) op vanop het vliegveld van het Britse Norfolk voor een missie naar de Fieselerfabrieken (waar oorlogsvliegtuigen worden gemaakt) in het Duitse Kassel. Na tweemaal door Duits luchtafweergeschut te zijn getroffen, wordt het toestel boven Tielrode door Duitse jagers neergehaald. Vijf bemanningsleden komen om, 5 worden krijgsgevangen genomen. Het gebeuren drukt een blijvende stempel op de Durmegemeente.

 

Op initiatief van Laurent Saegeman (1926-2020), getuige van het drama, herdenkt het gemeentebestuur van in 1989 het gebeuren geregeld, aanvankelijk in aanwezigheid van 2 overlevende Amerikaanse bemanningsleden. L. Saegeman publiceert de historiek in brochurevorm (1989) en vindt later een bondgenoot in Luc Hemelaer om het onderwerp mede verder uit te diepen. Het resultaat van hun studie wordt in 2003 door de Culturele Vereniging Spirit in boekvorm uitgegeven. 

 

De jongste herdenking (2023) omvatte meerdere initiatieven, o.m. de publicatie van een brochure met geactualiseerde info en de plaatsing van een memoriaal op de locatie waar het toestel neerstortte. Ook werd beslist een film te maken van de geschiedenis van het toestel. Rudy Bredael realiseerde de prent naar een scenario van Luc De Ryck.

Nieuws

Rechtstreekse lijn met de burgemeester: Werken polikliniek gestart op 16 mei

Verwelkomende groene oase bij Welzijnsvereniging Sleutelzorg in Temse

Welzijnsvereniging Sleutelzorg Temse opent officieel het plein en kunstwerk

Rechtstreekse lijn met de burgemeester: In memoriam Cyriel De Beule, Tielrodes laatste dorpsfiguur