Onweer boven Zwijndrechtse financiën

Publicatiedatum

Auteur

Willy Schevernels

Deel dit artikel

De voorbije periode luidden we als CD&V al meermaals de alarmbellen als het over onze gemeentelijke financiën ging. Een klein sprankeltje hoop bij de positieve afsluiting van de rekening 2022 sloeg al snel om in donderwolken toen Arlanxeo op 20 juni zijn sluiting aankondigde.

Arlanxeo sluit de deuren

Dit is in eerste instantie erg voor de getroffen werknemers en hun gezinnen, maar ook voor onze gemeente-inkomsten is dit een streep door de rekening.

In 2022 was Arlanxeo nog goed voor 1,5 miljoen euro inkomsten (1,2 miljoen euro belasting op drijfkracht, 100.000 euro tanks- en vergaarbakken en 200.000 euro onroerende voorheffing). We weten nu al dat we in 2023 550.000 euro minder zullen ontvangen uit hun belasting op drijfkracht. Voor 2024 zal dat nog minder zijn.

Werking Nippon Shokubai gedeeltelijk stil en 3M bouwt activiteiten af

Daarnaast heeft ook Nippon Shokubai laten weten dat ze motoren om economische reden verlengd stilleggen. En zoals we allemaal weten worden in 2025 de activiteiten van 3M afgebouwd. 3M is momenteel nog goed voor 1 miljoen euro inkomsten per jaar. Ook daardoor zullen we dus minder inkomsten uit drijfkracht kunnen halen.

Hoe compenseren we deze verliezen?

Onze financieel directeur heeft bij de laatste opmaak van het meerjarenplan reeds rekening gehouden met minder inkomsten, maar dit overtreft toch alle verwachtingen. Waar gaan we die verliezen compenseren, als onze uitgaven voor dienstverlening en personeel alleen maar blijven stijgen? En hoe gaan we twintig politieagenten (+1,3 miljoen euro) betalen die ons korps dringend nodig heeft?

Het wordt een stormachtig najaar als het budget voor 2024 en de aanpassing van het meerjarenplan op tafel komen. Vorig jaar werden er al heel wat investeringen geschrapt en verschoven. De volgende legislatuur is ondertussen ook al belast met 8 miljoen bijkomende schulden. Wat nu?

Nieuws

‘WIJ, SAMEN STERK’: een nieuw verbindend project

‘WIJ, SAMEN STERK’: een nieuw verbindend project voor Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht

Toekomstvisie fusievorming

2023 is afgesloten en het nieuwe jaar 2024 vraagt intussen onze volle aandacht.

"Wij samen sterk"

Marc Van de Vijver aangeduid als lijsttrekker van ‘Wij, Samen Sterk’