CD&V Herzele zet sterk in op duurzaamheid en milieubehoud. De partij streeft naar een ambitieus klimaat- en energiebeleid, waarbij onder andere gemeentelijke gebouwen energiezuinig worden gemaakt en er meer premies komen voor groene investeringen. Daarnaast ligt de focus op het behoud van open ruimte, meer openbaar groen en de aanpak van zwerfvuil. We willen dat iedereen in een gezonde omgeving kan leven, met voldoende groen en een goede luchtkwaliteit.
- Stimuleren van betaalbare huisvesting voor alle inwoners, met bijzondere aandacht voor jonge gezinnen, senioren, alleenstaanden en innovatieve woonvormen zoals cohousing
- Inbreiding in bestaande woonkernen waarbij doordacht en zorgvuldig wordt omgegaan met de beschikbare ruimte en het karakteristieke van de dorpskern en waarbij de nadruk ligt op het benutten van bestaande bebouwde ruimte in plaats van uitbreiding naar open ruimte. En dit allemaal zonder een wildgroei van appartementen. Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan is aan herziening toe. We moeten werken met een haalbaarheidsstudie per dorp om een concrete visie te maken. Dan kunnen we criteria vastleggen waaraan invulling van ruimte moet voldoen. bv. voor deelgemeenten max. 3 bouwlagen.
- Creëren van publieke ontmoetingsplekken en recreatiemogelijkheden in alle deelgemeentes, met groene oases, speeltuinen en ontspanningsruimtes, waar mensen kunnen genieten en sociale contacten kunnen leggen.
Bv. in doormansvallei rustplekken voorzien (ook inclusief – zitbanken op verschillende hoogtes)
Bv. door via trage wegen die er al zijn te kijken waar je rustpunten/natuurspeelzones, picknickplaatsen kan – is ook goed voor sociale cohesie.
- Vrijwaren van onze kostbare open ruimte, waarbij landbouwgrond bestemd en beschermd blijft voor agrarisch gebruik, en waar natuur en landbouw hand in hand gaan om het landelijke karakter en de ecologische diversiteit van Herzele te behouden.
- Subsidies voor erosiebestrijding en groenbedekking behouden en stimuleren.
-
Energiezuinige gemeentelijke gebouwen: Alle gemeentelijke gebouwen energiezuinig maken, met zonnepanelen, isolatie, en energie-efficiënte systemen. Dit wordt niet gezien als een kost, maar als een investering die op lange termijn geld bespaart.
-
Boomplantacties en meer groen in de gemeente: Voortzetten van boomplantacties en het aanleggen van meer openbaar groen in dorpskernen
- Zwerfvuil: project "Mooimakers" meer in de spotlights zetten, sensibiliseren (campagnes om de inwoners bewust te maken van de negatieve effecten van zwerfvuil op het milieu, dieren ...)