Witte lintjes actie vraagt aandacht voor deepnudes.

Publicatiedatum

Auteur

Stephanie Davidts

Deel dit artikel

Zoals ieder jaar trekt V&M ten strijde tegen geweld tegen vrouwen. Vrouw & Maatschappij Roeselare hield op 24 november een witte lintjesactie op De Munt, waarbij ze aandacht vragen voor 'deepnudes', een vorm van seksueel misbruik.

Dit jaar wil de actie een bewustmaking creëren over deepnudes, een nieuwe vorm van online seksueel geweld tegen vrouwen. Met behulp van artificiële intelligentie kan immers elke onschuldige foto of video omgevormd worden tot een naaktbeeld. Die beelden zijn dan ook zeer moeilijk te onderscheiden als fake. Met deze verontrustende trend kan dus iedereen slachtoffer worden van online seksueel geweld. 

Vrouw & Maatschappij ging met jong en oud het gesprek aan over de gevaren van deepnudes. Omdat de beelden niet ‘echt’ zouden zijn, denkt men immers dat het maken en verspreiden van dergelijke foto’s of video’s niet strafbaar is. Nochtans hangt overtreders een gevangenisstraf tot 5 jaar boven het hoofd. Bovendien is het voor slachtoffers niet van belang of de beelden echt of fake zijn. De impact is in beide gevallen verwoestend en de gevolgen kunnen bijzonder ver gaan. Slachtoffers worden overmand door een gevoel van schaamte. In uiterste gevallen groeit dat uit tot depressie en zelfmoord.

Vrouw & Maatschappij Roeselare hoopt met hun krachtig beeld te sensibiliseren. Want deepnudes zijn geen kunst, wel misbruik. 

Witte lintjesactie vraagt aandacht voor 'deepnudes'.