Snelle bijsturing vervoersplannen De Lijn nodig

Publicatiedatum

Auteur

Thijs Smeyers

Deel dit artikel

Herents schepen van Mobiliteit Maarten Forceville wil dat de vervoersplannen van busmaatschappij De Lijn worden bijgestuurd. Volgens de schepen heeft De Lijn de herhaaldelijke vraag vanuit het gemeentebestuur om lijn 652 te behouden niet opgevolgd. Die lijn is een noodzakelijke verbinding tussen de deelgemeenten. Intussen stelt schepen Liesbeth Van Hemelrijck vast dat in het bijzonder kwetsbare inwoners getroffen zijn.


Inwoners van de Herentse deelgemeenten ondervinden veel hinder door het schrappen van lijn 652. Dat is de verbinding tussen Leuven en Zaventem-Luchthaven. Belangrijker is dat dit verbinding vormt tussen Herent en deelgemeenten Veltem en Winksele. Het schrappen van deze lijn stelt Herentse inwoners voor uitdagingen.

“Het is onthutsend om vast te stellen dat cliënten van de Voedselbank op dit moment nauwelijks tot daar raken”, opent Liesbeth Van Hemelrijck (CD&V+), schepen van Sociale Zaken. “De dichtstbijzijnde bushalte is niet meer op een redelijke afstand. Mensen die gepakt zijn met boodschappen raken daar niet meer. Net veel van onze cliënten komen met de bus. Het gevolg is dat er sinds de nieuwe vervoersplannen veel minder mensen langskomen.”

Het raadslid ziet ook andere problemen voor mensen in een sociaal kwetsbare situatie. “Mensen die slechter te been zijn kunnen nu eenmaal niet zo makkelijk enkele honderden meters verder gaan”, aldus Van Hemelrijck. “Door het doorknippen van de link tussen de deelgemeenten en Herent, raken ze niet meer in De Kouter of De Wildeman. Wie geen andere mogelijkheid heeft moet langs Leuven rond om op het gemeentehuis langs te komen.”

Volgens Herents schepen van mobiliteit, Maarten Forceville (CD&V+), werden deze argumenten in het overleg met de vervoersmaatschappij herhaaldelijk aangebracht. “We hebben van bij de start van de gesprekken geijverd voor behoud van de lijn 652 naar Zaventem-Luchthaven”, zo zegt Forceville. “Wat nu gebeurt is onwerkelijk. Alle inwoners moeten zich vlot kunnen bewegen tussen de Herentse deelgemeenten. Het is de opdracht van De Lijn om dat mogelijk te maken. Op dit moment verzaken zij aan hun kernopdracht.”

De schepen wil dan ook snel met De Lijn rond de tafel te gaan zitten. “We gaan zowel vanuit de gemeente als binnen de vervoersregio onze vraag om lijn 652 te handhaven opnieuw op tafel leggen. We nemen geen genoegen met het schrappen van de lijn. Er moet minstens een aanbod zijn dat onze inwoners in staat stelt om zich in de eigen gemeente vlot te kunnen bewegen. Voor minder gaan we niet.”

Daarnaast zal schepen Forceville ook Vlaams Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) contacteren. Ook zij heeft, volgens de schepen, de opdracht om de basismobiliteit van elke inwoner van Herent te waarborgen.

Nieuws

Pieter Taccoen kiest voor CD&V+

Pieter Taccoen (41) wordt de lijsttrekker voor cdenv+. Katleen D'Haese volgt Taccoen op plaats twee. Maarten Forceville vervolledigt de top drie.

Welkom Katleen

Katleen D'Haese zal in oktober 2024 kandidaat zijn voor cdenv+. Het nieuwe en open project van onze partij sprak haar sterk aan, zo laat ze weten.

Dellepark krijgt make-over

De Herentse buurtspeelpleintjes kregen de voorbije jaren een stevige update. Dat werk is nog niet klaar, maar met de aanpak van het Dellepark wordt het speelweefsel in Herent verder versterkt.