Van de Dorpstraat naar de Wetstraat: Stage Federaal Parlement

Publicatiedatum

Auteur

Chelsea Nshuti

Deel dit artikel

In februari startte Chelsea Nshuti haar stage bij Federaal Parlementslid Nawal Farih (CD&V) in het kader van haar opleiding Politieke Wetenschappen (KU Leuven). Het doel van de stage is om te leren hoe het er in politiek achter de schermen aan toe gaat. "Wij zijn vrij in de keuze van de stageplaats en daarom twijfelde ik niet om mij aan te melden bij Kamerlid Farih."

 

Maar waarom van gemeentelijke politiek naar politiek op het hoogste niveau in België? Wel heel simpel: in Brussel worden er beslissingen gemaakt die later vertaald worden naar wetgeving die impact hebben op ons dagelijks leven in de Dorpstraat.

"Vanuit het wetgevend werk waar Nawal Farih achter zit, krijg ik zicht op hoe iets van Brussel tot in Limburg komt. Nawal is iemand die die terugkoppeling perfect weet te maken. "

Hoewel Brussel een ver-van-mijn-bed-show kan lijken voor ons, zie ik nu hoe Nawals initiatieven doorwerking krijgen tot in de kleinste gemeenten. Zo pleitte zij voor gespecialiseerde zorg voor jonge kankerpatiënten (16-35 jaar), genaamd AYA-zorg. Hierbij staat er een expertenteam klaar om de specifieke noden van jongvolwassenen tegemoet te komen. Het Jessa ziekenhuis van Hasselt heeft dan ook als eerste ziekenhuis in Limburg de AYA-zorg aangeboden. Deze week nog kregen wij er een rondleiding van het team dat nauw samenwerkt met jonge patiënten op de afdeling Oncologie.

Verder krijgt mijn stage een brede invulling, niet alleen word ik in het team Farih opgenomen als een volwaardig lid, maar ook krijg ik de juiste verantwoordelijkheden om zo veel mogelijk bij te leren. Zelf de pen in kruipen om initiatieven uit te schrijven, mee denken over de Limburgse noden, voorbereidingen van debatten of interview... noem maar op.

Daarom is het niet onlogisch dat mijn stagepaper zal gaan over de impact van een Kamerlid op wetgeving dat doorvloeit naar het lokaal niveau. Daarvoor zit ik bij de juiste persoon. Studenten die twijfelen over een stage, het Federaal Parlement is een aanrader!

En wees gerust, Lummense politiek komt nog steeds op de eerst plaats!

Je kan me altijd bereiken voor vragen of meer uitleg.

Chelsea Nshuti

Gemeenteraadslid

Fractievoorzitter (CD&V)

Nieuws

Nieuwe jeugdlokalen KLJ Linkhout: werken gestart!

CD&V Lummen neemt deel aan Zwerfvuilactie 2024 van Straat.net

Bib elke dag open van 8u tot 22u