Tom Vandenkendelaere

Europees Parlementslid en Gemeenteraadslid

Europees Parlementslid en gemeenteraadslid 

 

Tom is een Roeselarenaar in hart en nieren en overtuigd van het sterke merk 'made in Roeselare' en draagt het uit waar hij komt. Roeselarenaars zitten overal verspreid in de wereld,

Tom probeerde zijn steentje in Europa bij te dragen. Als CD&V ondervoorzitter werkt Tom mee aan de verjonging van de Roeselaarse CD&V. Sinds 1 januari 2019 is hij ook gemeenteraadslid in Roeselare.

Levensloop :
Na lagere school te hebben gelopen in de Sint-Jozefsschool, studeerde hij Latijn-Moderne Talen aan het Instituut Klein Seminarie. Nadien trok hij naar Brussel om er vertaler-tolk Engels-Duits te worden aan het Franstalige Institut Libre Marie Haps.

Echt proeven van Europa kon hij in 2004 toen hij als Erasmusstudent in Magdeburg, Duitsland studeerde en nadien ook op de Belgische Ambassade in Berlijn stage liep. In 2007 behaalde Tom aan de Universiteit van Kent een Master in Internationale Relaties.

In 2014 promoveerde Tom aan diezelfde universiteit als doctor in de Internationale Relaties, met een proefschrift over de invloed van de toetreding van Polen tot de EU op de Duits-Poolse politieke relaties. Tijdens het schrijven van dat doctoraat gaf hij les rond de Politiek van de Europese Unie en was hij tevens gast-onderzoeker aan het Otto Suhr Instituut voor Politieke Wetenschappen in Berlijn en aan het Instituut voor Internationale Relaties aan de Universiteit van Warschau.

Naast zijn studies werkte Tom als attaché bij de F.O.D. Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking, en was hij voornamelijk betrokken in de voorbereiding van de ASEM 8 Top van Aziatische en Europese landen die plaatsvond in Brussel in oktober 2010. Nadien werd hij verantwoordelijk voor de opvolging van de politieke en economische bilaterale relaties van ons land met Vietnam en de Filippijnen, en de voorbereiding van de Economische Zendingen van toenmalig Prins Filip.
In 2012 werd Tom verkozen tot nationaal voorzitter van JONGCD&V voor de termijn 2013-2015.

Aan dat mandaat kwam een einde toen hij op 6 november Europees Commissaris Marianne Thyssen opvolgde in het Europees Parlement. In zijn eerste mandaat was Tom lid van de commissies economie & financiën, werk en sociale zaken en landbouw. Hij specialiseerde zich op landbouw en agrovoeding, Brexit en internationale handel.

In 2019 werd Tom schepen in Roeselare van stadsontwikkeling, patrimonium en onderwijs, ter vervanging van toenmalig federaal minister Nathalie Muylle.

Tom is sinds 2021 opnieuw lid van het Europees Parlement, als opvolger van Kris Peeters, die werd benoemd tot vicevoorzitter van de Europese investeringsbank. In het nieuwe mandaat is Tom voorzitter van de delegatie voor betrekkingen met de Parlementaire Vergadering van de NAVO en is hij lid van de commissies voor interne markt en consumentenbescherming, buitenlandse zaken & veiligheid burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken, landbouw en het subcomité defensie.

Tom is bovendien voorzitter van de Europese Beweging in België, alsook secretaris van de Royal Belgian Benevolent Society in Londen. Hij is ook lid van het managementcomité van het KU Leuven Wilfried Martens Fonds en is zowel lid van de Raad van Bestuur van het AZ Delta Ziekenhuis, namens de Gemeenteraad van Roeselare, als van de Raad van Bestuur voor Knack Roeselare Volleybal Club.

In zijn vrije tijd geniet Tom van volleybal, fietsen, rally en een goede keuken. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen.