De laatste maanden hebben vele Lummenaren genoten van een wandeling doorheen onze mooie natuur. Echter de aanwezigheid van zwerfvuil en sluikstorten ontsieren deze mooie natuur. Gelukkig mogen wij rekenen op 54 Lummense vrijwilligers , onze mooimakers , die zich engageren om het zwerfvuil op te ruimen.
Wie sluikstort heeft geen respect voor de gemeente Lummen en zijn inwoners. En de cijfers liegen er niet om. In 2020 werd er weer heel wat gesluikstort in onze gemeente. Ondanks alle inspanningen om te sensibiliseren en repressief op te treden , is er helaas geen dalende trend in de cijfers. In 2020 werden in totaal 259 GAS boetes uitgeschreven voor sluikstorten.
Cijfers in stijgende lijn
Een analyse van de cijfers over de afgelopen jaren toont aan dat het aantal overtredingen voor sluikstorten sinds 2018 in stijgende lijn gaat. In 2018, bij de ingebruikname van de mobiele camera’s, werden 199 sluikstorters betrapt. In 2019 werden 208 GAS-boetes uitgeschreven en in 2020 steeg dat aantal naar 259 sluikstorters.
Burgemeester Luc Wouters: “De strijd tegen sluikstorten is een absolute prioriteit voor het gemeentebestuur en we blijven ons inzetten om het probleem bij de wortel aan te pakken. Met het gericht inzetten mobiele camera’s, wordt de pakkans voor sluikstorters bovendien gevoelig vergroot.” Om ook overtreders ‘s nachts aan te pakken, wordt sinds december 2020 een infraroodcamera ingezet. “Sluikstorters kunnen op die manier ook ‘s nachts tegen de lamp lopen.” aldus burgemeester Wouters.
Ook positieve evolutie
Toch is er ook een positieve evolutie op te merken in de cijfers. Volgens de burgemeester is het aantal Lummenaren t.o.v. alle overtreders die beboet worden, gevoelig gedaald in de afgelopen jaren: “In 2018 maakten de Lummenaren nog 36 procent van het totaal aantal overtreders uit. Vandaag is dat nog slechts 20 procent. Sensibiliseren speelt dus ook een grote rol in het tegengaan van overlast.” zo besluit de burgemeester.