Stikstofakkoord biedt toekomstperspectief aan natuur en economie

Publicatiedatum

Auteur

Sebastien Bollen

Deel dit artikel

Het onmogelijke bleek mogelijk te zijn: er is een stikstofakkoord, of voluit de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). ‘Een evenwichtig akkoord dat voldoende perspectief biedt aan de natuur, aan economie en aan de landbouwsector’, zeggen onze ministers Jo Brouns, Hilde Crevits en Benjamin Dalle. Vanaf 2025 zal een gelijkwaardige behandeling in het toekomstige vergunningenkader verzekerd worden en zullen bedrijven gebruik kunnen maken van extern salderen. Er is een toekomst voor jonge boeren.

‘De voorbije weken zijn moeilijk geweest,’ zo begint Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns zijn toespraak tijdens een gezamenlijke persconferentie van de Vlaamse Regering. ‘Maar ik heb in die periode telkens opnieuw aangegeven dat ik, en mijn partij, een duidelijk kompas voor ogen hadden: niet raken aan de stikstofdoelen, maar wél een akkoord sluiten dat voldoende toekomstperspectief biedt aan jonge boeren.’ Met dit akkoord kan dat toekomstperspectief gegarandeerd worden.

Alle ondernemingen binnen de landbouwsector krijgen de zekerheid dat huidige vergunningen geldig zullen blijven tot 2025. Vanaf 2025 zullen bedrijven ook gebruik kunnen maken van extern salderen. Daarin hebben de regeringspartners elkaar gevonden en een evenwichtige balans gevonden.

Daarnaast zal vanaf 2025 een gelijkwaardige behandeling in het toekomstige vergunningenkader verzekerd worden. De landbouwsector zal via een passende beoordeling een nieuwe vergunning kunnen aanvragen, net zoals voor andere sectoren.

Het extern salderen, het samenvoegen van ondernemingen en de mogelijkheid tot individuele passende beoordelingen zorgen voor een toekomstperspectief voor jonge boeren. ‘Een toekomstperspectief geven, daar hebben zowel boeren als bedrijven recht op,’ zegt Vlaams viceminister-president Hilde Crevits. ‘Met dit akkoord bieden we kansen voor individuele bedrijfsontwikkeling en een correcte behandeling voor alle sectoren, er is van discriminatie geen sprake meer,’ concludeert minister Dalle.

Voor deze beide cruciale elementen, zullen de komende maanden nog de nodige stappen worden gezet, zodat ze op een juridisch robuuste manier kunnen worden ingezet. Tot 2025 zullen landbouwers in hun huidige vergunning kunnen verder werken. Daarvoor zullen de nodige decretale initiatieven genomen worden.

Voorzitter Sammy Mahdi is tevreden met de deal en trots op zijn ministers Hilde, Jo en Benjamin: "We hebben zowel de moed van de overtuiging als de kracht van het compromis getoond. We blijven strijden voor het landelijke Vlaanderen.”

Nieuws

Ook een frisse wind in Gingelom op 13 oktober?

Naar het schijnt zou Magnette al vollebak Nederlands aan het leren zijn. Volgens mij heeft hij plannen om in Gingelom te komen wonen. Ligt dan ook niet al te ver van zijn dierbaar Wallonië dat hij zo om zeep geholpen heeft. Maar de frisse wind is er nu eindelijk in het o zo mooie Wallonië nu. Wat een verademing daar. Het kan dus wel. Hopelijk op 13 oktober ook in het mooie Gingelom! 😉😊

Nieuwjaarsreceptie cd&v-Gingelom

Om op het nieuwe jaar te klinken, 🥳
komen we samen om een glaasje te drinken! 🥂

"Nieuwjaarsdrink CD&V-Gingelom."

Graag nodigen we jullie uit op een knabbel en een babbel.
Wanneer: Woensdag 31 januari 2024 om 20 uur.
Waar: Zaal Lindehof, Zoutstraat 24, 3890 Niel-bij-Sint-Truiden.
Graag een seintje voor maandag 29 januari zodat we weten wat we moeten voorzien!
Gunther Craninx: GSM: 0460/94 12 69/Email: [email protected]
Wij kijken er naar uit! Jullie ook?

Oppositie wil zaal Elckerlyc behouden.

𝐒𝐥𝐮𝐢𝐭 𝐣𝐞 𝐚𝐚𝐧 𝐞𝐧 𝐭𝐞𝐤𝐞𝐧 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐭𝐢𝐭𝐢𝐞! 😊
✅Teken de petitie: https://graag-gingelom.be/
Vandaag in Het Belang van Limburg! 💪
Graag is voor het behoud van de Elckerlyc! 🛠️✨"Wij willen dat deze prachtige locatie helemaal en definitief gerenoveerd wordt. De zaal is van onschatbare waarde voor de gemeente."
✅ Lees het artikel: http://tinyurl.com/mpm2e8km
Oppositie wil zaal Elckerlyc definitief behouden in de plaats van nieuw masterplan: “Het is een zot plan dat veel geld gaat kosten”
Oppositiepartijen LEEF, CD&V en N-VA, die met één lijst naar de gemeenteraadsverkiezingen trekken onder de naam ‘Graag’, verzetten zich tegen de geplande afbraak van zaal Elckerlyc. Graag wil dat de iconische feestzaal pal in het centrum van Gingelom volledig gerenoveerd wordt en organiseert een petitie bij de inwoners.