Sport & vrije tijd
Een stad in beweging
Investeren in vrije tijd betekent investeren in ons welzijn. Vrije tijd biedt de ruimte voor ontspanning, persoonlijke groei en maatschappelijke betrokkenheid. We streven naar een rijk verenigingsleven en een breed scala aan vrijetijdsactiviteiten voor iedereen in Lokeren en Moerbeke, met aandacht voor toegankelijkheid, duurzaamheid en gezondheid.
1. Ondersteuning van verenigingen en clubs
- Subsidies voor verenigingen: Verruiming van het Infrastructuurfonds vrije tijd en meer financiële middelen voor lokale verenigingen en scholen.
- Vermindering administratieve lasten: Wegwerken van overbodige administratie en regellast voor verenigingen.
- Overleg met sportclubs: Structureel en periodiek overleg met sportclubs om verdere ambities op sport-, sociaal maatschappelijk-, economisch- en ruimtelijk vlak te verkennen en ondersteunen.
2. Sportfaciliteiten en infrastructuur
- Verduurzaming sportcomplexen: Ondergrondse waterbuffers onder speelvelden aanleggen tijdens onderhoud of vervanging.
- Kunstgrasvelden: Minstens een kunstgrasveld op elke voetbalsite.
- Gevechtssporthal: Vernieuwing of herlocatie van de gevechtssporthal in de Kazernestraat.
- Sporthal Eksaarde: Voorzien van nieuwe toegangsdeuren, ramen en een automatisch toegangssysteem.
- Bijkomende sportvloer: Nieuwe sportvloer in onder andere het centrum van de stad (op te leggen last site oude brandweerkazerne). De groei van de sportinfrastructuur moet de groei van de stadsbevolking (waaronder heel wat kinderen en jongeren) volgen.
- Investeringssubsidies voor sportclubs die gebruik maken van private infrastructuur: dragen verder bij tot het ontwikkelen van sportsites. Jaarlijks doen we een open oproep, inclusief aandacht voor de toegankelijkheid en de energienormen.
- Innovatief ruimtegebruik: zoeken naar opportuniteiten zoals het benutten van dakoppervlakten, het inzetten van bedrijfsgebouwen voor overdekte sportprikkels en urban sport, ...
- Sportinfrastructuur van de scholen: verder maximaal inzetten voor de buurt en voor sportclubs. Dit moet ook extra kansen creëren voor sociaal-sportieve en wijkgerichte projecten.
3. Sportaanbod en evenementen
- Uitbreiding sportkampen: Groter aanbod van sportkampen tijdens schoolvakanties.
-
G-sportwerking: Investeren in maximaal toegankelijk sportaanbod voor personen met een
handicap. - Topsportevenementen: Minimaal een keer per jaar een topsportevenement van bovenlokale schaal naar Lokeren halen.
- Buitenzwemmogelijkheden: Creëren van zwemzones in de buitenlucht/open water.
4. Bewegen en recreatie in de buitenlucht
- Stimuleren wandelen en fietsen: Aanbieden van stedelijke wandel- en fietsroutes.
- Bewegen in de buitenlucht: Stimuleren van beweegtuinen, skatebanen, wandelparken, fietsroutes, hardlooproutes, bootcamp terreinen, free-run accommodaties, speel- en klimbossen, en sportieve schoolpleinen.