Ons lid Peggy Wullaert mocht tijdens het toetredingscongres het woord nemen. Hierbij haar toespraak:
Als alleenstaande is het niet eenvoudig om alle ballen in de lucht te houden: kinderen opvoeden, werken, huishouden regelen en alle rekeningen betalen. Dit
laatste is een zware noot om te kraken want als alleenstaande heb je niemand om de kosten te delen. Dus daarom niet 100x dank maar 1000x dank dat cd&v opgekomen is voor de 30% alleenstaanden in België: eindelijk krijgen de alleenstaanden een eerlijke fiscaliteit EN worden ze niet langer benadeeld. DANK U! DANK U!
Als preventieadviseur ben ik bezorgd over onze hectische maatschappij waar de werkdruk zeer hoog is. En blijkbaar is men toch verbaasd dat er veel zieken en mensen in burn-out zijn. Bedankt dat er in de regeringsnota meer aandacht naar preventie gaat. Ik wil er echter op wijzen dat er veel gaten in het huidig systeem zijn. Bijvoorbeeld: Mensen die 4/5 werken, krijgen een takenpakket van een fulltime. Als werknemers bv. op pensioen gaan worden ze niet altijd vervangen.
Anderzijds als een werknemer signaleert dat hij/zij het takenpakket niet meer verwerkt krijgt, is er niet altijd begrip. Zelfs als deze bij de werkgever herhaaldelijk signaleert dat er iets moet veranderen want dat er ondertussen lichamelijke/psychische klachten ontstaan zijn, verandert er niks. De werkgever grijpt niet in en dan valt de werknemer ziek. Deze moet bv. rusten en langzaam herstellen. Als de (herstellende) werknemer terug aan de slag wil, is deze bovendien afhankelijk van de werkgever: Is deze bereid om nu wel aangepast werk aan te bieden? Krijgt de werknemer een haalbaar reïntegratieplan? Indien niet dan zal het voor de werknemer helaas eindigen met medisch ontslag. De werknemer wordt dan, zelfs met vele jaren anciënniteit, met 0 euro buitengezet. Dit is de realiteit want helaas zijn niet alle werkgevers begripvol!!!
Vervolgens begint de strijd om als herstellende zieke nieuw werk te vinden. Zodra deze vertelt dat men ziek geweest is en bij voorkeur deeltijds wil opstarten, gaan vele deuren dicht. De premie die een nieuwe werkgever krijgt om een langdurig zieke aan te werven, weegt blijkbaar niet op tegen het risico. Kortom (herstellende) zieken die terug aan het werk willen worden op de arbeidsmarkt zwaar gediscrimineerd. En ondertussen voelt de herstellende zieke de constante druk van de zorgkas die de zieke zo snel mogelijk terug aan het werk wil. Deze druk is trouwens niet bevorderlijk voor het herstel.
Daarom vraag ik met aandrang aan cd&v om oplossingen te zoeken (zoals bv de werkgevers verplichten om haalbare reïntegratieplannen en deeltijds werk aan te bieden), de gaten in het systeem dicht te rijden en vooral de discriminatie aan te pakken. Herstellende zieken moeten wel kansen krijgen op de arbeidsmarkt!
Tot slot. Ik ben enorm tevreden dat cd&v haar stem heeft laten gelden in de regeernota van Bart De Wever. cd&v heeft prachtig werk geleverd, zet dit dan ook in de kijker als u in de media komt. Laat aub de andere partijen niet met jullie pluimen lopen. Jullie mogen fier zijn op wat jullie bereikt hebben tijdens de
onderhandelingen.
Peggy Wullaert
Actief cd&v lid, lid van Vrouw & Maatschappij
Kandidaat gemeenteraadsverkiezingen Sint-Niklaas 2024
Alleenstaande moeder en preventieadviseur
Het filmpje: https://youtu.be/eY6WlCvhAvo