Programma

Partijprogramma cd&v voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024

Sint-Niklaas: veilig, bruisend en zorgzaam!

“Tien om te doen”

Kies zekerheid. Het afgelopen jaar bevroeg cd&v de inwoners met een oranje caravan. Wij hebben een plan om van Sint-Niklaas en de deelgemeenten terug een veilige, bruisende en zorgzame stad te maken waar mensen, gezinnen (hoe deze er ook uitzien) en verenigingen centraal staan. We gaan actief samenwerken met iedereen van goede wil en schuiven volgende 10 prioriteiten naar voor die we absoluut willen realiseren samen met u:

1. Veilig: verbonden & veilige buurten


1.1. We pakken het stationsplein aan met meer sociale controle, een groenere heraanleg, een politiepost en safe space in het station. We steunen ons politiecorps: criminaliteit pakken we hard aan. We maken een alomvattend plan tegen straatintimidatie met dadergerichte maatregelen en bescherming voor potentiële slachtoffers.


1.2. We kiezen voor een volwaardig diversiteitsbeleid dat integratie stimuleert o.a. met de vierde pijler zoals anderstalige vrijwilligers inzetten bij Sint-Niklase diensten. We betrekken de bevolking, (ook levensbeschouwelijke) verenigingen en de stadsdiensten op een tweejaarlijks intercultureel forum. Nederlands is de sleutel tot integratie.

1.3. We versterken de dienstverlening van de stad in alle deelgemeenten. We behouden minstens één bankautomaat, postpunt en andere basisvoorzieningen in Sinaai, Nieuwkerken, Belsele en Puivelde.

1.4. We ontwikkelen buurt- en straathoekwerk op maat van wijken en gebruiken hiervoor de buurtbarometer en een omgevingsanalyse. Er wordt preventief ingezet op armoede, talentontwikkeling van kinderen en jongeren. We versterken de sociale buurtcohesie. Dit wordt opgevolgd door een schepen van buurtgericht werken.

1.5. We maken van politie uw vriend door o.a. jeugdinspecteurs in te zetten in wijken met veel jongeren, voldoende aanwezige en aanspreekbare wijkagenten om tendensen te bespeuren, sleutelfiguren te betrekken en zo de kloof tussen burger en agent te verkleinen. We zetten in op snelle dienstverlening met vlotte communicatie.

2. Veilig: hoffelijk & veilig op straat

2.1. We onderhouden voet- en fietspaden voor iedereen: voor zowel buggy’s als rollators. We moedigen stappen en trappen verder aan. We versnellen de toegankelijkheid voor mensen die minder mobiel zijn met onder andere aangepaste bushaltes of openbare gebouwen, maar voorzien ook verzorgingsplaatsen voor mensen met een beperking.

2.2. We kiezen voor voldoende zit- en rustplaatsen. Voor weinig afgelegen plekjes voorzien we milieuvriendelijke straatverlichting.

2.3. We zijn tegen overdreven pestboetes voor kleine vergissingen, maar kiezen voor een gesprek wanneer dit mogelijk is. Voor jongeren die na herhaaldelijke overtreding beboet worden, zijn we voorstander van een werkstraf en herstelbemiddeling.

2.4. We willen mobiliteit die in beweging blijft en een bereikbaar stadscentrum met goede communicatie en werken die op elkaar afgesteld zijn. Geen onnodige “knips” in het verkeer als die leiden tot stilstand en kilometers omrijden.

2.5. We wensen opnieuw meer en betere busverbindingen en focussen op de deelgemeenten, de afgelegen wijken en de begraafplaats.

3. Veilig: propere & duurzame stad en deelgemeenten

3.1. We maken van de strijd tegen sluikstorten een topprioriteit met meer controles en hogere pakkans. We zorgen voor een goed onderhouden openbaar domein.

3.2. We zoeken actief naar extra groene oases in het stadscentrum die we in overleg met de eigenaars, openbaar maken of aankopen. Bossen planten we aan in de voorziene 75 ha boszone op de gewestplannen is waar nu nog geen bomen zijn aangeplant zoals in Puitvoet, 't Ster, Puivelde... Uiteraard in overleg met de eigenaars en na aankoop.

3.3. We maken een duidelijke visie over het ganse grondgebied van de stad en haar deelgemeenten over waar open ruimte en landbouwgrond wordt gevrijwaard of gecreëerd en waar bebouwing en economische activiteit is toegelaten. Ruimtelijke uitvoeringsplannen en verordeningen moeten hiervoor de nodige rechtszekerheid geven.

3.4. We zorgen na jarenlang stilstand voor een gedragen ontwikkeling van de achterkant van het station: we pleiten voor een wijkpark, wonen en kantoren. We onderzoeken of we bovenlokale administraties kunnen aantrekken als katalysator voor de omgeving en om de uitstraling van Sint-Niklaas als hoofdstad van het Waasland kracht bij te zetten. We vergroenen het Stationsplein.

3.5. We geven een nieuwe kwalitatieve invulling op de gronden van de Moerlandsite waar het ziekenhuis nu nog is. In samenspraak met de eigenaar neemt de stad hierin tijdig een regierol op bij de opmaak van een masterplan en ruimtelijk uitvoeringsplan.

4. Bruisend: engagement & ontmoeting stimuleren

4.1. We geven jongeren terug een stem: de afgeschafte jeugdraad brengen we opnieuw samen met zowel de leerlingenraden als jongeren in de straat. We zorgen voor een kind- en jeugdvriendelijke stad, met meer en goed onderhouden speel- en chillruimte voor klein en groter. Met inspraak van jeugd uit de buurt, die worden opgeleid, aangesteld en opgevolgd als buurtpatrons. We stimuleren initiatieven om meer verbondenheid te creëren tussen jeugdverenigingen en jongeren.

4.2. We verhogen de subsidies voor sport- en cultuur verenigingen en buurtcomités met minstens +20%. We geven hun tweemaal per jaar een cheque om een vergaderlokaal gratis te kunnen gebruiken. We erkennen de expertise van verenigingen door hen te bevragen bij onderwerpen waar ze expertise in hebben. Bijvoorbeeld vrouwenverenigingen over straatintimidatie, jeugdverenigingen over mentaal welzijn jongeren, etc.

4.3. We organiseren om de twee jaar een grootschalig Feest voor de vrijwilligers: we verenigen en bedankten onze duizenden vrijwilligers zoals zwerfvuilrapers, mensen die bijspringen in de zorg of het onderwijs. We promoten hun werking.

4.4. We voorzien extra sportinfrastrucuur en stimuleren het openstellen van de sporthallen van scholen buiten de lesuren. We stimuleren samenwerking met andere organisaties uit de buurt.

4.5. We laten de deelgemeenten hun eigen plan maken voor de komende zes jaar en voorzien hier een stevig budget voor.

5. Bruisend: ruimte & ambitie voor cultuur

5.1. We breken de bibliotheek op het H. Heymanplein niet af, maar renoveren het dak en de technieken. We plannen op termijn een nieuwe bibliotheek op de cultuursite van de stadsschouwburg en de academies.

5.2. We laten alle inwoners van Sint-Niklaas gratis naar de lokale musea gaan.

5.3. We maken van de Zwijgershoeksite een cultureel baken. Met een grotere parking die we ondergronds brengen waarna we het parkje uitbreiden. We versterken het museum dat focust op onze inclusieve Sint-Niklase en Wase identiteit.

5.4. We reiken een constructieve hand uit als het gaat over de herbestemming van kerken waar gemeenschapsverbinding en respect centraal staan.

5.5. We hebben een brede visie over cultuur in onze stad en stimuleren samenwerking tussen de verschillende culturele initiatieven, en ook met andere verenigingen (jeugd, sport, welzijn,...). Met zowel minder bekende als activiteiten die veel publiek aantrekken als uithangbord voor Sint-Niklaas cultuurstad.

6. Bruisend: zinvol & nabij werk

6.1. We zetten in op extra werkgelegenheid: we maken werk van de reeds ingekleurde bedrijventerreinen met focus op SVK, met respect voor de asbestslachtoffers. Ondernemers en jobzoekers brengen we samen op jobbeurzen.

6.2. We gaan voor een vlotter vergunningsbeleid voor bedrijven waar men samen proactief zoekt naar wat mogelijk is, maar altijd met respect voor de omgeving en de buurt. Dat betekent haalbare en redelijke vergunningsvoorwaarden die strikt dienen nageleefd te worden.

6.3. We ontwikkelen onze industrieterreinen verder en zorgen voor een goede mobiliteit in de omgeving.

6.4. We ondersteunen leefbare horeca en winkels met subsidies waar de nood het hoogste is.

6.5. We gaan voor een ambitieus banenplan. Hiervoor gaan we in permanent overleg met VDAB, VOKA, UNIZO, Embuild, Bepasin, Interwaas en anderen.

7. Zorgzaam: betaalbaar & kwaliteitsvol wonen

7.1. We stimuleren het energiezuinig maken van bestaande woningen voor wie het nodig heeft. Het is tijd voor vlottere vergunningen voor eigenaars die hun woning willen verbouwen.

7.2. We verdubbelen de oplevering van sociale woningen tegenover de vorige bestuursperiode: in de nieuwe legislatuur moeten er 400 extra sociale wooneenheden bijkomen. Hier is een grote rol voor de sociale huisvestingsmaatschappij. We voorzien woningen en woonvormen voor alle gezinsvormen en alleenstaanden.

7.3. We gaan voor praktijktesten op de woonmarkt: niet de afkomst, maar het gedrag telt. We zijn voor inclusie en tolereren geen discriminatie op de huurmarkt. Om de krapte op de woningmarkt op te lossen zien we ook een rol voor verhuurders die zekerheid nodig hebben. Anderzijds voorzien we begeleiding van verhuurders, indien gewenst.

7.4. We kiezen voor een binnenstad die mogelijkheid biedt voor kwaliteitsvolle projectontwikkelingen met voldoende groene ontmoetingsplaatsen zodat het stadscentrum opnieuw aantrekkelijk wordt voor beroepsactieve gezinnen met kinderen, kleinkinderen en senioren. Naast speeltuinen voorzien we ook stilteplekken.

7.5. We zorgen voor een goede maatschappelijke mix in de wijken zodat de samenleving van binnenuit versterkt en verbonden wordt.

8. Zorgzaam: nabije kinderopvang, sterke thuiszorg & warme woonzorg

8.1. We gaan voor minstens 200 bijkomende kinderopvang plaatsen in privé en overheid tegen het einde van de legislatuur om het structureel tekort aan kinderopvang te keren.

8.2. We maken van opvang na de school en tijdens de vakantie, een prioriteit.

8.3. We zijn vooruitziend en bouwen een bijkomend woonzorgcentrum in de Clementwijk, in combinatie met een uitbreiding van de thuiszorg.

8.4. We stimuleren zorgkundige studenten om hun stages in de zorgcentra in onze stad te doen en gaan voor nauwe samenwerking tussen de verschillende (hoge)scholen en de WZC’s.

8.5. We maken van Sint-Niklaas een singelvriendelijke stad: we verlagen de onredelijke financiële lasten waar mogelijk en voeren een singeltoets uit.

9. Zorgzaam: sterk armoedebeleid & kansen voor kinderen en senioren

9.1. We pakken armoede breed aan door het aanstellen van een kinderarmoedecoördinator om de vele bestaande organisaties beter te laten samenwerken.

9.2. We werken volgens het 'één gezin, één plan' principe, waarbij alle diensten samenwerken om gezinnen te ondersteunen en op te volgen op maat.

9.3. We stimuleren scholen in kansarme buurten om hun deuren open te zetten voor de buurt en zich te organiseren als ‘brede school’, met ook vlinderleerkrachten met focus op kwetsbare jeugd.

9.4. We geven erkenning aan armoedeorganisaties en horen de stem van hun ervaringsdeskundigen. We spelen preventief in op tendensen en ondersteunen opleiding en vorming waar nodig

9.5. We maken van mentaal welzijn een prioriteit: zowel op vlak van preventie als voor meer overleg met de verschillende partners in onze stad.

10. In een financieel gezonde & klantvriendelijke stad

10.1. We besparen 30% op externe studiebureaus en gebruiken dit geld om het talent en de kracht van het eigen stadspersoneel te versterken.

10.2. We zorgen dat elke burger centraal staat wanneer ze diensten van de stad nodig hebben. Met een vlotte bediening, een begrijpbaar taalgebruik en de wil om samen oplossingen te vinden. Met meer contactmogelijkheden voor mensen die niet digitaal met de stad kunnen communiceren.

10.3. We gaan voor een stad die luistert naar de bevolking, verenigingen en adviesraden. Een stad die kiest voor echte samenwerking met iedereen. Echte participatie moet vaker georganiseerd worden om de Sint-Niklazenaar meer inspraak te geven.

10.4. We willen een financieel gezonde stad. Dit betekent minder aangekondigde prestigeprojecten dan de afgelopen zes jaar, maar meer kleine projecten die een directe impact op het leven van de mensen hebben.

10.5. We hebben respect voor de centen van de mensen. Met cd&v komt er geen verhoging van de gemeentebelastingen en de prijs voor het gebruik van stadsdiensten houden we zo laag mogelijk.