Sammy Mahdi

Nationaal Voorzitter

Mezelf wat voorstellen? Dat doe ik graag met deze 7 vragen:1) Wie was de kleine Sammy?


“Geboren in een warm gezin in 1988. Een groot voetbaltalent, of dat dacht ik toch van mezelf toen ik een jaar of twaalf was. Vooral een goedlachse jongen die in heel wat sport- en jeugdverenigingen heeft gezeten.”


2) Wat heb jij gestudeerd?


“Op het middelbaar deed ik niets liever dan wetenschappen. Maar mijn maatschappelijk engagement zorgde er voor dat ik de samenleving beter wou begrijpen, om de wereld hopelijk ook te kunnen verbeteren! Het werd politieke wetenschappen en internationaal recht.”3) Wat doe jij ganser dagen?


“Wel, ik ben de nationale voorzitter van JONGCD&V. Mijn taak bestaat er in om de eigen partij op nationaal niveau af en toe terug op het juiste spoor te trekken en jongerenthema’s onder de aandacht te brengen.
Daarnaast ben ik ook columnist bij De Morgen. Eén donderdag op twee kan je een stuk van me lezen in de krant.”4) Waarom zit jij in de politiek?


“Omdat ik het klagen beu was. Er kan zowel in Vilvoorde als in de rest van het land nog heel wat beter. Ik was het beu om aan de zijlijn te staan en hoop in de politiek daar verandering in te brengen. Verder hoop ik de politiek zelf ook wat te actualiseren. Het gaat allemaal veel te traag en met te weinig inbreng van de bevolking.”5) Wat zijn de plannen voor Vilvoorde?


“Dat kan ik in twee woorden samenvatten: levendigheid en leefbaarheid. Er lopen heel wat jonge gezinnen rond, ouderen die niets liever willen dan een winkel in de buurt en jongeren die zich willen amuseren in hun stad. Hoog tijd om Vilvoorde uit een lange winterslaap te halen. Leefbaarheid is niet minder belangrijk. We leven in één van de meest vervuilde steden van het land. De stad moet groener en ook toegankelijker zijn. En leefbaarheid, dat betekent ook dat we er op toezien dat de stad proper blijft en iedereen zich veilig voelt.”6) Die familienaam… Mahdi… vertel?


“Ik heb een Vlaamse moeder en een Irakese vader van wie ik mijn exotische familienaam heb. Mijn vader is in de jaren ‘70 uit Irak gevlucht en heeft zich hier heel snel geïntegreerd. Die twee culturen hebben me altijd verrijkt. Mijn vader heeft niet dezelfde kansen gehad als ik. Dat heeft me geholpen heel trots te zijn op de kansen die ik heb gekregen en soms ook streng te zijn voor jongeren die hun kansen bewust verschieten. “Mahdi” betekent de verlosser, dus ik hoop dat ik Vilvoorde mee kan verlossen van de negatieve sfeer die de laatste jaren veel te aanwezig was.”7) Laatste vraag: Als je Vilvoorde zou moeten samenvatten in één woord? En waarom?


“Potentieel. Deze stad heeft verdomme GI-GAN-TISCH veel potentieel. Jonge gezinnen, ondernemers met goesting, bereikbaar, de juiste mix tussen stad en platteland, … . Maar als je wilt dat de mayonaise pakt, dan moet je vooral voldoende zien te kloppen. Als je wilt dat Vilvoorde de bruisende stad is waar iedereen zich kan amuseren, veilig voelt en dat mensen meer met elkaar spreken, dan moet er vanuit de politiek keihard aan gewerkt worden. En dat wil ik heel graag doen voor Vilvoorde: keihard werken voor een goede mayonaise!”