Samenwerkingsovereenkomst met NMBS over stationsomgeving Noordzijde

Publicatiedatum

Deel dit artikel

De gemeente gaat een samenwerkingsverband aan met NMBS over de herinrichting en vergroening van de Noordzijde van de Stationsomgeving. 

Het ontwerp is voorzien in 2024 en de uitvoering in 2025.

NMBS wil hierbij 50 extra fietsenstallingen voorzien langs de Noordzijde en 50 extra fietsenstallingen aan de Zuidzijde. Zo zullen er in het totaal 300 overdekte fietsenstallingen zijn. Er komen ook 4 autoplaatsen voor kiss & ride langs de Noordzijde op het Paul van Malderenplein en 2 parkeerplaatsen voor mensen met een beperking op het Paul Van Malderenplein.

De gemeente Buggenhout wil hierbij de bestaande parkeerplaatsen bestendigen voor onder meer de kerkhofbezoekers en mensen die komen winkelen of de trein nemen. Ook dient ontmoeting gestimuleerd te worden op het Paul Van Malderenplein met extra groen en ontharding waarbij geschikte bomen zeker aan bod zullen komen. De parkeerplaatsen zullen ook waterdoorlatend zijn waardoor het groene karakter verstevigd wordt. Verder gebeurt er een aanpassing van de verkeersafwikkeling opdat de aansluiting op het nieuwe fietspad in de Kerkhofstraat optimaal verloopt. Ook wordt er plaats gemaakt voor een Hoppinpunt. Een Hoppinpunt is een visueel verzamelpunt waar verschillende vervoersmogelijkheden zijn: in dit geval een stopplaats voor de trein, een bushalte, fietsenstallingen en parkeergelegenheid voor auto’s.

Deze herinrichting en vergroening aan de Noordzijde op het Paul Van Malderenplein zal deze omgeving aangenaam maken waarbij ontmoeting en veiligheid centraal staan.

Voor deze herinrichting betaalt de gemeente 30 % en NMBS 70 %, zijnde 232100 euro voor de gemeente en 539900 euro voor NMBS exclusief BTW.

Nieuws

Uitbreiding zonnepanelen

Momenteel zijn er zonnepanelen op de daken van de sporthal, gemeenschapscentrum De Pit, het zwembad, het schoolgebouw in de Hanenstraat en een gedeelte op de daken van het OCMW (dienstencentrum).

 

Onze lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen is compleet.

Op maandag 22 april 2024 werd tijdens de ledenpoll de kandidatenlijst van CD&V Buggenhout voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 door de leden goedgekeurd.