Verkiezingsprogramma

#TROTSOPDEINZE ; CD&V Deinze, het Land van Nevele

 

INLEIDING ; STERKE STAD, LEEFBARE DORPEN 

Dankzij en samen met de inzet van velen werd Deinze, het Land van Nevele de beste gerunde fusie van Vlaanderen. We konden veel investeren, de belastingen fors verlagen en mooie plannen maken voor de toekomst. Het leven is goed in onze stad en dat willen we houden.

We willen de stad versterken in de kern, zodat we onze dorpen minder kunnen verkavelen. Daarom willen we in het centrum dezelfde woonkwaliteit aanbieden als in de dorpen. We investeren in meer groen, en minder drukte. De grote uitdaging is hoe we met meer mensen op minder ruimte gaan samenwonen. We willen ook bijkomende diensten aanbieden in onze deelgemeenten, zodat niet iedereen naar Deinze of Nevele moet komen. 

Er wachten onze stad ook vele andere uitdagingen. Mobiliteit, diversiteit, betaalbaar wonen, klimaatuitdagingen, participatie en communicatie. We gaan ze niet uit de weg en zijn klaar met een mooie ploeg van CD&V om die problemen aan te pakken. 

We willen het mobiliteitsplan dat door de gemeenteraad in 2018 werd goedgekeurd verder uitvoeren. We willen het klimaatbeleidsplan verder uitvoeren en de doelstellingen uit het burgemeestersconvenant halen.

Deinze is een stad voor alle seizoenen, maar vooral een stad voor alle mensen. Senioren hebben recht op eigen en nieuwe ontmoetingshuizen, in onze deelgemeenten willen we nieuwe gemeenschapszalen. Gezinnen hebben nood aan voldoende kinderopvang. Bij ons telt iedereen. Een stad die goed is voor een kind van 8 en een senior van 80 is goed voor iedereen.  

 

HOOFDSTUK 1. VEILIGE STAD

Veiligheid moet de prioriteit zijn van elke overheid. Daarom stichtten eeuwen terug onze voorouders de steden en dorpen waarin we wonen.

 

We leven in één van de veiligste plekken van het land. Waar vroeger helaas vele kinderen en jongeren het slachtoffer werden van verkeersongevallen, lukte het ons om die trend te keren. Dat gaat niet vanzelf, en raakt u soms in uw gemak en comfort. Maar het is en blijft onze job om te zorgen voor het algemeen belang van de stad. Deinze werd de meest verkeersveilige stad van Vlaanderen (bron ; HLN) en nergens daalde het aantal ongevallen voor kinderen tussen 0-17 jaar meer dan in Deinze. We investeren ook in een Veiligheidspunt aan het station van Deinze.

 

We behouden onze twee brandweerposten in onze stad, Deinze en Nevele. We zorgen dat we via de Hulpverleningszone Centrum voldoende middelen ter beschikking krijgen, zodat de snelle adequate uitruk vanuit deze twee brandweerposten kan gebeuren. We investeren verder in het ondersteunen van onze vrijwilligers en vullen de werking met beroepsbrandweerlieden aan waar nodig.

 

  • Politie ; Beter Blauw!

We zorgen voor Beter Blauw. We willen een efficiënt politiekorps, dat aanwezig is wanneer het nodig is. We openen een bijkomend Veiligheidspunt aan het station in Deinze en we investeren in politie die nabij is.

Onze diensten beschikken over de meest moderne middelen om hun taken naar behoren te kunnen uitvoeren.

 

  • Ziekenhuis en Rode Kruis

Het ziekenhuis speelt een belangrijke rol in onze veiligheid. We zorgen dat de PIT-ziekenwagen in onze stad actief blijft en dat kinderen nog altijd kunnen worden geboren in onze stad. Born in Deinze!

Onze rode kruis-afdelingen blijven actief in Deinze en Nevele en worden ondersteund door de stad.

 

Onze stadswachten slaan de brug tussen alle veiligheidsdiensten en onze inwoners. Zij zijn het aanspreekpunt bij uitstek voor onze inwoners en helpen waar het kan en vermanen waar het moet.

 

 

HOOFDSTUK 2. BEREIKBARE STAD

  • Betere mobiliteit voor alle vervoersmodi.

Samen kunnen we zorgen voor een betere mobiliteit, door de juiste keuzes te maken. Dat is vaak de fiets, soms de auto. We moeten meer stappen en onze korte afstanden moeten zoveel mogelijk per fiets.

Wie echt de wagen nodig heeft blijft welkom. Er is een verschil tussen autovrij en autoluw! Wij kiezen voor autoluw. De wagen moet echt niet weg uit de stad. Wie de wagen nodig heeft blijft welkom. 

De busbaan zorgt straks voor betere doorstroming van het verkeer. We blijven stap voor stap werken aan een ringweg. Deinze moet bereikbaar, maar ook gezond en leefbaar blijven. We blijven actieve mobiliteit, stappen en trappen,  promoten. 

 

  • PARKEREN 

We houden het parkeren op de stadsparkings gratis. Geen enkele andere stad doet dit. Op die manier blijft u welkom in Deinze en haar deelgemeenten en helpt u zorgen voor een aangename stad. 

Het parkeren in de binnenstad blijft gratis voor wie parkeert met een gehandicaptenkaart en wordt duurder voor wie deze niet heeft.

Zorgparkeren. We geven de zorgverstrekkers parkeerplaatsen waar het nodig is.

Kortparkeren. Voor specifieke handelaars blijven we Stop&Go-parkeerplaatsen uitrollen.

 

  • STOMP!

We rollen een mobiliteit uit volgens het Stomp-principe! Stappen, trappen, Openbaar vervoer, Mobility as a service (=deelmobiliteit) personenwagens. In die volgorde van belangrijkheid.

Een deelauto bespaart onze gezinnen een pak geld.

We subsidiëren verder busvervoer, deelmobiliteit, fietsen en zitscooters voor wie hierdoor zijn mobiliteit verbetert.

 

  • Openbaar vervoer!

We willen meer treinen in onze stations, meer bussen aan onze bushaltes. We laten de vervoerregio hierin haar rol spelen.

Enkele concrete actiepunten.

  • Fietspad vaart links
  • Fietspad F6
  • Fietspad spoor Deinze-Tielt
  • Fietspaden langs gewestwegen n466, n437, n35
  • Overname gewestweg hansbeke, merendree n461
  • Fietstunnel volhardingslaan
  • Fietspad Landegemstraat, Vosselarestraat
  • Verkeers- enwijkmobiliteitsplannen voor o.a. Landegem, Merendree, Astene
  • De Stadsboulevard wordt aangelegd, met maximale flankerende maatregelen om de woonkwaliteit van de wijk te beschermen.
  • Zachte doorsteken verbeteren op de as Bachte – Merendree
  • Fietspad Oudenaardsesteenweg en Fietspad Nazaretsesteenweg realiseren
  • Sluipverkeer proberen vermijden: wegen gebruiken waarvoor ze dienen
  • Hertekenen Veldestraat
  • Slimme camera’s die bewoners meer rechten geven dan andere weggebruikers.

 

 

HOOFDSTUK 3. DYNAMISCHE STAD

De Tolpoortstraat loopt stilaan weer vol, een verdienste van de huidige bestuursploeg. Dat beleid willen we verder zetten, ook in de handelskernen van onze dorpen, waar we de lokale handel willen blijven ondersteunen.

 

  • Ondernemende stad.

We faciliteren het ondernemen in onze stad. De afgelopen tien jaar kwamen er meer dan 1000 nieuwe ondernemingen en starters bij in onze stad. We zoeken ruimte waar mogelijk om onze ondernemers kansen te geven.

We zorgen voor aangename en veilige industriezones.

 

  • Bruisende, belevende stad.

We zorgen voor voldoende evenementen om de stad aantrekkelijk te maken voor bewoners en bezoekers. We zorgen dat er in het winkelcentrum altijd iets te beleven valt. Een sterke kern is ook goed voor de hele stad. Ook in de winkelkernen in de dorpen doen we meer acties.

 

 

HOOFDSTUK 4. FINANCIEEL GEZONDE STAD

We zorgen voor lage taksen en een financieel gezonde stad. Dat is op vandaag het geval.

Deinze en Nevele moeten ook blijven investeren. We moeten slim en duurzaam investeren. We worden de tweede stad van Oost-Vlaanderen en mogen daar trots op zijn. De belastingen worden fors verminderd naar 6,9% personenbelasting en slechts 693 opc. Doe gerust de vergelijking met andere steden en gemeenten in de regio.  

 

 

HOOFDSTUK 5. ZORGZAME STAD

  • Zorgzame warme stad Deinze

De helft van de Vlamingen kampt met eenzaamheid . We gaan dit probleem verder aanpakken door een sterke buurtwerking op te bouwen in de vorm van een Burenhulpproject . Zorg voor elkaar en inspraak in je buurt zijn de 2 pijlers van het project.

Mantelzorg is hier de hoeksteen, we moedigen mensen aan voor elkaar te zorgen. Dit kan door kleine gebaren zoals een praatje slaan, een lamp vervangen, een brood halen of de vuilnis buiten zetten. Participatie is de basis waarop we bouwen.

 

Buurtbewoners signaleren eenzaamheid en mensen met een zorgbehoefte die de zorg krijgen die ze nodig hebben.

 

Mantelzorgbeleid : Verder werk maken van een sterk mantelzorgbeleid

1 op de 3 Vlamingen zijn mantelzorgers, wat betekent dat ze zorgen voor iemand met een zorgvraag in hun omgeving. Als stad willen we het goede voorbeeld geven door een mantelzorgbeleid verder uit te bouwen binnen onze stad en diensten. Enerzijds willen we de medewerkers bewust maken wat mantelzorg is. Anderzijds begrijpen we dat mantelzorg van maatschappelijk belang is. Daarom willen we de mantelzorgers binnen onze diensten en hun afdelingshoofden sensibiliseren om goede afspraken te maken binnen een kader waarin mantelzorgers faciliteiten krijgen om hen te ondersteunen in hun zorgtaken

 

Dit zijn 2 projecten binnen LDC 17 dorpen en Stad Deinze , ondersteund door de 6 mantelzorgverenigingen en tal van lokale actoren .

 

  • Senioren

Deinze gaat voor een leeftijdsvriendelijke stad. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle ouderen een goed leven hebben in onze stad nu en later ?

Senioren verdienen respect en hebben recht op de nodige zorg!

Voor de actieve senioren :

- door ze digitaal te  blijven ondersteunen

- door ze te  laten blijven bewegen en sporten om fysiek en mentaal gezond ouder te worden

- door te zorgen voor aantrekkelijke rustplekken en groen binnen onze stad

- door het introduceren van generatietuin in Donzapark en aan het WZC Ter Leenen waar  jong en oud elkaar kunnen ontmoeten

- door het waarderen en blijven ondersteunen van de seniorenverenigingen. Ze versterken het sociale weefsel en zorgen voor menselijke warmte .  Voorkomen eenzaamheid.

 - door het vrijwilligerswerk toegankelijk en aantrekkelijk te maken

  -door het aanbieden van een gevarieerd aanbod van betaalbare activiteiten

 

Voor de zorgbehoevende senioren:   

  • - levenslang thuis wonen door een goed uitgebalanceerde thuiszorg en aangepaste woonvormen .
  • Het begeleiden van kwetsbare ouderen in het zelfstandig wonen en in hun zoektocht naar een aangepaste woning;
  • - Mantelzorgers blijven soigneren en ondersteunen
  • -Aandacht voor dementie / jongdementie Bouw van een nachtopvang voor personen met dementie

-renovatie van het WZC Ter Leenen ( afdeling de Bron ) in samenwerking met ZBM

  • -inzetten op innovaties in de zorg. Technologie kan helpen om valincidenten te voorkomen of snel te detecteren
  • -hitteplan op stadsniveau . Door de klimaatverandering zullen we de komende jaren meer en meer geconfronteerd worden met hittegolven en warme dagen . Daarom zal er op stadsniveau een hitteplan worden opgemaakt

 

Gezondheid

  • Inzetten op preventieve en vroegtijdige detectie van diabetes type 2

Er is nood aan een beter diabetesbeleid . 1 op 5 van de 65-plussers lijdt aan diabetes

  • Inzetten op valpreventie : opstarten van groepstrajecten ter preventie van valincidenten.

Gezonde voeding en maaltijden

Verder inzetten op bewegen en 10000 stappenplan

               -      Samen werken met de ELZ Schelde en Leie

                      Beleidsplannen afstemmen met ELZ in kader van preventie

                      . met verder inzetten op  mondgezondheid

(o.a. poetsen van jongs af aan , tutjesboom, aanbieden van mondhygiëne aan kansarmen,..)

. Buurtgerichte zorg, inzetten op valpreventie, dementie kompas en ZOORO traject, BOV coach,….

 

 

HOOFDSTUK 6. PATRIMONIUM – FACILITY MANAGEMENT

We renoveren het oud stadhuis tot een hotel met ruimte voor familiefeesten en brunchruimte in de oude raadzaal/

Bouwen nieuwe bib molens

Een nieuw zwembad voor Deinze, liefst 51 meter lang!

De Brielpoort wordt een moderne evenementenhall.

We renoveren het gemeentehuis te Nevele

We renoveren de Oude jongensschool te Hansbeke met een deel ruimte voor (sociale) woningen.

 

We centraliseren de Technische Uitvoeringsdienst op één gezamenlijke locatie.

We bouwen met alle partijen samen een Toekomstvisie uit voor de RAC (Vredegerecht)

 

We nemen als stad de kansen te baat om plekken te renoveren en beter te maken. Dit doen we bij voorkeur in de buurt van stadspatrimonium of op plekken waar het private initiatief faalt.

 

 

HOOFDSTUK 7. STAD- EN DORPSKERNVERNIEUWING

We investeren in de Zachte stad:  dat is een stad op ooghoogte, een stad waar de zintuigen geprikkeld worden – je ruikt het brood van de bakker vanaf de stoep -, waar mensen elkaar gemakkelijk kunnen ontmoeten, waar de auto of gebouwen niet domineren maar waar de mens centraal staat.

 

We zorgen in elke deelgemeente voor een Dorpsweide/dorpshuis

 

We zorgen voor de verdere aanpak stationsvernieuwing te Deinze en de vernieuwing van het station te Landegem, met aanvullend een nieuwe dienstencentrum in Landegem.

 

We zetten verder in op de vernieuwing van de oude binnenstad  te Deinze en Petegem.

 

We maken werk van de dorpskernvernieuwing Nevelemarkt.

 

We willen een Hotel realiseren in Deinze, met een private partner.

We willen ons Bouwkundig erfgoed behouden en subsidiëren.

Blijvend actieve rol spelen in bouwprojecten. Regierol opnemen om kwaliteit te garanderen

Meer groene longen in de dorpskernen en stadskern

 

Masterplan Astene zone rond Ten Hove tussen Parijsestraat, stadsbos, Pontstraat, Achterstraat

 

Aanleggen Graanlei. We verbinden het stadscentrum voor de zachte weggebruiker met de site rond AD Delhaize.

 

We ondernemen acties om de assen met historische rijen arbeiderswoningen te behouden in Deinze. We ondersteunen eigenaars ervan.

 

We maken een Streefbeeld op van de Kortrijkse- en Gentsesteenweg Petegem-Deinze-Astene. In Astene willen we de historische rijen Kastanjebomen terug die Emile Claus bejubelde.

 

We nemen een ondersteunende rol op in de ontwikkeling van De Ceder. We gaan voor een toegankelijk cafetaria en zwembad.

 

Ondersteunend beleid lokale economie in de dorpen door waarborgregeling. Een jonge bakker of beenhouwer die een zaak wil overnemen of opstarten kan rekenen op stadssteun in onze dorpen.

 

 

HOOFDSTUK 8. RUIMTE IN DE STAD

We zorgen voor een Onthardingsplan (oude wegen, verkavelingen, pleinen …), we stellen een tegelwipper aan.

Ook doorheen de centra van onze stads – en dorpscentra zorgen we voor voldoende speelweefsel voor kinderen, zoals aan de Brielpoort in Deinze.

 

Trage wegen blijven we goed (en beter) onderhouden.

 

We rollen ons zitbankenplan verder uit in onze wijken en dorpen

 

We realiseren ons vuilbakkenplan

 

We willen de Open ruimte behouden en bouwen ons Open Ruimtefonds verder uit.

 

HOOFDSTUK 9. LANDBOUW

Oprichten grondenbank om landbouwgrond te beschermen

Landbouwgrond blijft maximaal landbouwgrond. We vermijden het bebossen van landbouwgronden die actief worden gebruikt door landbouwers.

We willen dat onze traditionele landbouw actief kan blijven op bedrijven waar de huidige landbouwers een opvolger hebben.

We stellen een landbouwambtenaar aan en doen een landbouwtoets

We ondersteunen landbouwbedrijven in hun energieproductie om de eigen energiebehoefte in te vullen. Waar mogelijk zetten we in op collectieve energievoorzieningen binnen de landbouwsector.

We zorgen voor goed onderhoud van de waterlopen en landelijke wegen. De Poekebeek is hierbij een aandachtspunt.

We zorgen dat landbouwers hun landerijen en velden op een gemakkelijke manier kunnen bereiken.

We blijven landbouwfolie gratis ophalen.

 

 

HOOFDSTUK 10. NATUUR

We willen een meer en beter toegankelijke natuur. We zorgen dat zwemmen in open water kan in onze stad, ook op andere plaatsen dan de Oude Leie.

We werken een visplan uit voor onze stad. We zorgen dat vissers gemakkelijk hun visplaats kunnen bereiken. We werken met visstewards om stroperij tegen te gaan.

Het bomenbeleidsplan wordt verder uitgerold. We plaatsen bomen op plaatsen die minder hinder veroorzaken.

We verbinden de Brielmeersen met natuurdomein Oude Leie te Grammene via een hangende  voetgangersbrug.

We zorgen voor Klimaatrobuuste stad en rollen ons Klimaatbeleidsplan verder uit.

 

 

 

HOOFDSTUK 11. Vrije Tijd, sport, jeugd en  cultuur

  • JEUGD

We zorgen voor een nieuw lokaal voor KSA Vinkt in een reconversie met de site oude jongensschool/ Sint-Pieterslaan. Grondruil met Dimensa.

We willen een nieuw lokaal voor KSA Astene, al dan niet in reconversie met het dorp van Astene.

We zetten in op de renovatie van de lokalen CHIRO Landegem

Uitbouw van een skatepark in Nevele

Uitbouw van waterreceatie in het centrum van de stad, eventueel met een tijdelijke ligweide in de zomer

Uitbouw speelpleinen en accent op inclusieve speelterreinen

Uitbouw vrije sportfaciliteiten in de deelgemeentes

 

  • CULTUUR

We gaan voor de Realisatie van een nieuwe bibliotheek op de site van De Molens van Deinze. We zorgen voor een nieuwe evenementenhal, eventueel in combinatie met een nieuw zwembad. We hebben nood aan een Masterplan gemeenschapszalen 2035. We zorgen voor een renovatie-en vernieuwingspad voor al onze gemeenschapszalen tegen 2035

We blijven onze verenigingen ondersteunen en zorgen voor nieuwe incentives voor wijkcomités, dorpsraden en wijkcomités.

In Wontergem en Astene realiseren we een nieuwe gemeenschapszaal.

 

  • SPORT

We ondersteunen onze verenigingen verder en voorzien hen van de nodige infrastructuur.
We zorgen dat het sporten ook in recreatief verband kan worden beleefd in onze stad. We investeren in buitensporten, streetsports en inclusieve sportterreinen. We trekken de nodige sportevenementen aan. We eren onze sporthelden op een gepaste wijze. De Tour de France zien we eerder als eerbetoon aan Lucien Buysse (winnaar 1926) dan als evenement op zich. Wie zijn helden niet eert, is ze als stad niet waard!

 

  • TOERISME

We zetten verder in op onze rol als fietsparel aan de Leie. Het fietstoerisme in Deinze is toonaangevend in Europa, vooral inzake dagtoeristen die we aantrekken naar onze stad. Wist je dat het fietstoerisme in Europa meer omzet genereert voor onze handel dan cruisetoerisme?

We nemen onze rol als Culturele Hoofdstad van de Leiestreek ernstig. We zetten de kunst en cultuur beter in de kijker, zoals we dit succesvol deden met Emile Claus. We zijn dankbaar voor de rol die de kunstgeschiedenis ons heeft toebedeeld en investeren in onze grote cultuurnamen.

Daarom willen we ook absoluut verblijfstoerisme in onze stad. We willen een of meerdere hotels naar Deinze halen, waaronder een klein hotel in het oud stadhuis.

 

 

HOOFDSTUK 12. EEN STAD VAN KANSEN

BETAALBARE STAD.

  • Betaalbaar Wonen:

Onze stad telt meer dan 45.000 inwoners. We moeten zorgen voor kwaliteitsvolle woningen. Daarom zorgen we voor de uitrol van comformiteitsattesten voor onze huurwoningen. Op die manier bewaken we de zorg voor onze woningen.

We stappen in het Noodkoopfonds. Dat helpt eigenaars met een laag inkomen om hun woning, gezond, veilig en energiezuinig te maken.

We stimuleren actief geconventioneerde huurwoningen, zodat ook private verhuurders een rol kunnen spelen in de verhuur van goedkope woningen.

 

  • Deelstad

Delen wordt het nieuwe hebben. We rollen deelinitiatieven zoals “Op Wielekes” verder uit in onze stad. Onze deelmobiliteit is een koploper en trendsetter voor Vlaanderen. Toch zijn er nog vele sociale opdrachten waarin we mensen moeten helpen delen.

 

  • Sociale stad

Als lokaal bestuur dragen we de verantwoordelijkheid om toegankelijke sociale hulp- en dienstverlening te garanderen. We moeten ervoor zorgen dat elke inwoner de voordelen ontvangt waar hij of zij recht op heeft. Daarom wil CD&V blijven streven naar een nog betere en toegankelijkere sociale dienstverlening.

Samen met lokale partners, zoals armoedeverenigingen, een integraal armoedebeleidsplan opstellen. Uit onze omgevingsanalyse blijkt dat de aanpak van kinderarmoede een blijvend aandachtspunt moet zijn in de komende legislatuur. Ieder kind verdient de kans om op te groeien in een gezonde, veilige en zorgeloze omgeving, met alle kansen om zich te ontwikkelen tot gelukkige en veerkrachtige jongvolwassenen. Preventie is hierbij cruciaal, daarom willen we (aanstaande) ouders proactief benaderen en informeren over de financiële en andere ondersteuning die wij en onze partners kunnen bieden.

Dakloosheid brengt mensen vaak in een neerwaartse spiraal, waarbij het verlies van hun huis ook vaak leidt tot verlies van werk of de zoektocht naar een job of een nieuwe woning bemoeilijkt. Door een proactieve en outreachende aanpak willen we de kans op uithuiszetting verkleinen.

Omdat werk of zinvolle tijdsbesteding de beste manier blijft om kansarmoede te bestrijden, willen we ons activeringsbeleid verder uitbreiden. Dit doen we door tewerkstellingsmogelijkheden te bieden binnen onze eigen diensten en bij privébedrijven, en via individuele begeleiding en maatwerk een aangepast activeringstraject te voorzien voor elke leefloner.

We zien dat nog niet iedereen de weg naar het Sociaal Huis vindt. Daarom willen we tegen midden 2025 een nieuw, eigentijds dienstverleningsconcept ontwikkelen voor het Sociaal Huis, met de focus op toegankelijkheid en klantgerichtheid.

Deinze verder uitbouwen tot een inclusieve stad, waar iedereen zich welkom voelt , door een inclusieambtenaar aan te stellen, die het aanspreekpunt wordt voor vragen rond toegankelijkheid en zich richt op de belangen van mensen met beperkte mobiliteit. Ook moeten evenementen in onze stad toegankelijk zijn voor personen met een beperking, door bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijke toiletten en doventolken te voorzien.

Deinze is een stad waarin we iedereen mee willen. Dat maakt ons #TrotsopDeinze

 

 

HOOFDSTUK 13. PARTICIPATIE

De beste participatie is de deelname aan verkiezingen. Maar Deinze werkt via platformen als Goedgezegd en Hoplr. Op die manier werden tijdens corona vele stadsgenoten met elkaar in contact gebracht.

Voor elk groot project bevragen we onze inwoners. We doen ook de volgende legislatuur een nieuwe ronde van de dorpen. Waar er interesse is richten we nieuwe dorpsraden op, of ondersteunen we bestaande initiatieven.

Participatie betekent ook beslist beleid uitvoeren, en permanent zoeken naar draagvlak, of dit draagvlak verhogen. Een stadsbestuur neemt moeilijke beslissingen waar het moet, zolang dit strookt met het algemeen belang en uitgewerkte beleidsplannen.

De stad werkt verder de burgerbudgetten uit. Op die manier kunnen nieuwe initiatieven ontstaan die in het reguliere beleid geen plaats hebben.

 

 

HOOFDSTUK 14. TOEGANKELIJKE STAD

Toegankelijkheid is voor ons een breed begrip. We willen vooral een Leeftijdsvriendelijke gemeente, waarin we voor ieder wat wils te bieden hebben.

  • Fysieke toegankelijkheid van de stad.

We gaan voor  voldoende (groene) rustplekken en zitbankenplan, openbare toegankelijke toiletten, veilige wandel- en fietspaden, leesbare weginrichting, veilige oversteekplaatsen, het laagdrempelig bereiken van winkels en diensten, continue verplaatsingsketens, comfortabele (be)leefstad

  1. Principe van nabijheid: waar nodig decentralisatie van dienstverlening op basis van behoeftenstudie.
  2. We investeren in laagdrempelig en toegankelijk vrijwilligerswerk, zodat iedereen kansen krijgt
  3. Dementievriendelijke omgeving: veilig en stimulerend, aandacht voor mantelzorgers
  4. We hebben aandacht voor G-sportbeleid, toegankelijke sportactiviteiten
  5. We stimuleren de Uitpas voor inclusie
  6. We gebruiken eenvoudige taal/communicatie bij dienstverlening
  7. Een levensloopbestendige woonvisie: betaalbaar, kwalitatief en aangepast wonen – diverse woonmix – universal design (toegang voor iedereen)
  8. We heten wie hier is welkom: integratiebeleid voor nieuwkomers, vb. Plan Samenleven: JobPas en oefenkansen Nederland
  9. Toegankelijke evenementen voor verschillende doelgroepen: doventolk, ruimte voor rolstoelen en co, prikkelarme zones
  10. We bieden voldoende kansen voor inclusieve tewerkstelling, vb. sociale economie

 

 

HOOFDSTUK 15. SLIMME STAD

We willen als wijze onderwijsstad graag een tandje bijsteken. Onze Academies zijn een unieke troef voor onze stad.

We willen in onze kleuter- en lagere scholen kwaliteitsvol onderwijs. We werken aan immersie-onderwijs, waarin kinderen heel snel een tweede taal aanleren.

We zorgen voor een digitaal inclusieve samenleving (digicoach en digiworkshops) voor jong en oud, en op maat van iedereen.

We promoten onderwijs op maat van onze bedrijven en we werken nauw samen met onze scholen.

We willen hoger onderwijs naar onze stad halen, en we willen meer samenwerken als stad met de Universiteiten en Hoge Scholen van ons land op zoek naar oplossingen voor onze stad en haar 17 mooie dorpen.

 

 

HOOFDSTUK 16. ENERGIE

We gaan voor een duurzame stad, met duurzame energie.

We zoeken samen met de energiesector naar de beste plekken om onze windmolens te plaatsen. Grote windmolens zien we liever in off-shore parken. We maken wel ruimte voor kleinere windmolens voor onze lokale energiebehoeften.

We maken werk van een warmtenet op plaatsen waar veel warmte verloren gaat. We worden een stad met zonnepanelen op onze gebouwen. We onderzoeken hoe we in bepaalde stadsdelen off-grid kunnen gaan.

We onderzoeken hoe we energie kunnen opwekken uit de Leie, uit mest en uit afval.

 

 

HOOFDSTUK 17. EEN TROOSTENDE STAD

We moeten helaas ook vaak afscheid nemen in onze stad. Soms onverwacht, soms minder onverwacht. We helpen onze inwoners met verdriet en geven hen troostende plekken en ondersteunen helende initiatieven .