Politiezorg is basisdienstverlening voor gemeente

Publicatiedatum

Auteur

Willy Schevernels

Deel dit artikel

De huidige agenten in ons korps doen hun uiterste best. Dat verdient een welgemeende dankjewel! Met steeds minder mensen blijven ze zorgen voor onze veiligheid, blijven ze aanspreekbaar voor vragen en zorgen ze ervoor dat onze evenementen kunnen blijven doorgaan.

Verhoogde werkdruk en weinig carrièremogelijkheden

De roep van onze korpschef klinkt steeds luider: “Ons politiekorps loopt leeg. We zijn dringend op zoek naar politieagenten, maar er melden zich amper kandidaten. Help!” De korpschef gaf tijdens de gemeenteraad een oorzaak voor het tekort aan kandidaten:

  • In een klein korps zijn er minder doorstromingsmogelijkheden
  • In een grotere organisatie is er meer kans tot specialisatie en carrièremogelijkheden

En het gaat van kwaad naar erger: steeds meer politiemensen willen weg uit het politiekorps van Zwijndrecht. Waar we in 2020 tien vacatures hadden, liep dit vorig jaar op tot vijftien en nu zelfs twintig niet ingevulde plaatsen (43.83/64.53 ingevuld op 1/3/2023). Dit is dus geen tijdelijk probleem maar is structureel en vraagt om een duurzame oplossing.

Ondertussen is de werkdruk bij de blijvers zeer groot. Het voorbije jaar kon men niet anders dan de dienstverlening afbouwen: minder openingsuren, werken op afspraak, minder aanwezig aan de scholen…

Samenwerking politiezone Waasland-Noord

Waar we tot juni 2023 een samenwerking met de politiezone Antwerpen hadden, werd deze vervangen door een samenwerking met de zone Waasland-Noord (Beveren, Sint-Gillis en Stekene). De politiezone WANO geeft momenteel ondersteuning door per 24 uur drie politiemensen in te zetten in Zwijndrecht om er op die manier voor te zorgen dat er permanent een interventieploeg in Zwijndrecht op de baan is. Deze samenwerking kan pas echt zijn meerwaarde bewijzen als er een politiefusie komt, daar is iedereen het over eens: een groter korps is flexibeler, kan rationeler en efficiënter werken.

Vanuit de politiezone WANO is men duidelijk:  “Zonder een politiefusie kunnen wij deze samenwerking niet langer aanhouden omdat dit te veel beslag legt op onze eigen werking. Indien er geen politiefusie komt met onze zone zal er naar een andere structurele oplossing gezocht dienen te worden, eventueel richting Antwerpen.” In de overeenkomst staat dat als er geen fusie komt, de samenwerking eind dit jaar afloopt.

Politiefusie enkel mogelijk door gemeentefusie

Een politiefusie kan binnen de huidige wetgeving enkel door een gemeentefusie. Zwijndrecht behoort namelijk tot een andere provincie en dus ook een ander gerechtelijk arrondissement dan Beveren. In de toekomst wil minister Verlinden zeker naar grotere politiezones, maar om dat te kunnen realiseren is er heel wat voorbereidend werk nodig. Een wetswijziging is niet meer voor deze legislatuur. Zonder die wetswijziging kan er nu geen politiefusie komen tussen beide zones, tenzij er een gemeentefusie komt met Beveren en Kruibeke waardoor Zwijndrecht automatisch Oost-Vlaanderen wordt en alle problemen om tot een politiefusie te komen zijn opgelost.

Politiezorg is een basisdienstverlening voor een gemeente. In het belang van de veiligheid van de bevolking van Zwijndrecht is het noodzakelijk dat er dringend een duurzame oplossing komt voor de onderbemanning van het politiekorps Zwijndrecht. Misschien wordt dit wel de belangrijkste reden  voor een fusie, niet als opportuniteit maar uit noodzaak.

Nieuws

‘WIJ, SAMEN STERK’: een nieuw verbindend project

‘WIJ, SAMEN STERK’: een nieuw verbindend project voor Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht

Toekomstvisie fusievorming

2023 is afgesloten en het nieuwe jaar 2024 vraagt intussen onze volle aandacht.

"Wij samen sterk"

Marc Van de Vijver aangeduid als lijsttrekker van ‘Wij, Samen Sterk’