Persmoment: Gezocht huisartsen

Publicatiedatum

Auteur

Jenz Cools

Deel dit artikel

Burgemeester Persoons, het schepencollege  en hun partijbestuur ondersteunden het 7 punten plan van cd&v nationaal. 

 

Ongeveer 3 op 4 Vlaamse gemeenten is huisartsarm, wat wilt zeggen dat zij kampen met een tekort aan huisartsen. Ongeveer 6 op 10 praktijken heeft een vorm van patiëntenstop. De gevolgen voor patiënten laten zich elke dag voelen: lang wachten op een afspraak, patiëntenstops, geen huisarts meer in de gemeente, wachtposten die op een verre afstand liggen.

cd&v geeft aan dat er voor het heikel punt van het tekort aan huisartsen dringend een oplossing dient geboden te worden en schuift nu 7 voorstellen naar voren.

  1. Weg met de beperking op het aantal studenten dat aan de opleiding van arts mag beginnen
  2. Reserveren van plaatsen in de opleiding arts voor studenten die zich engageren om in de meest huisartsarme zones van Vlaanderen aan de slag te gaan als huisarts
  3. Hier komen studeren als arts is hier ook werken als arts. Beperken van het aantal buitenlandse studenten die in België de studie van arts mogen starten én hen verplichten minstens 3 jaar als huisarts in België te blijven werken
  4. Invoeren van een buurtpremie wat neerkomt op een premie voor huisartsenpraktijken in huisartsarme gemeenten en op een hogere vergoeding door de ziekenfondsen voor een huisarts gevestigd in de meest huisartsarme zones in Vlaanderen
  5. Uitbouwen van satellietpraktijken in landelijke gemeenten waar er 2 à 3 dagen per week een huisarts aanwezig is uit een grote groepspraktijk uit een naburige gemeente.
  6. Meer arts en patiënt, minder boekhouder. Minder regelneverij en meer administratieve vereenvoudiging voor patiënten en artsen. Zorgen dat je minder bij de huisarts moet voor paperassen.
  7. Voorkomen is beter dan genezen: nu al kijken waar in Vlaanderen veel huisartsen op pensioen gaan en proactief tekorten vermijden door een permanente monitoring.

Burgemeester Persoons: “ In onze gemeente tellen wij op dit moment nog 6 huisartsen. In sé is dat in vergelijking met onze buurgemeenten nog veel. Wel dient er aan te worden toegevoegd dat twee onder hen de pensioenleeftijd al ruimschots hebben overschreden en voor wie er dusver geen opvolging staat te wachten. Waar onze besturen vooral mee geconfronteerd worden zijn problemen die ervaren worden door de oudere bevolking die naast de gezondheidsproblemen ook te kampen heeft met mobiliteitsproblemen. Ook een aanzienlijk aantal mensen die aan de alarmbel trekken zijn de nieuwe inwoners. Zij botsen op een ‘patiëntenstop’, een situatie waar zij in sé niet om gevraagd hebben maar waar zij wel de dupe van zijn. Het is belangrijk dat iedereen in Vlaanderen toegang heeft tot goede gezondheidszorg en de huisarts is daarbij van essentieel belang. Wanneer mensen geen huisarts vinden houdt dit risico’s in voor hun gezondheid en daar moet absoluut een oplossing voor gevonden worden”.

Uit cijfers blijkt dat de regio van het Pajottenland, en bij de uitbreiding de hele regio Halle-Vilvoorde, één van de meest huisartsarme regio’s van Vlaanderen is. Daarom de keuze van cd&v nationaal om dit plan voor te stellen in het Pajottenland, meer bepaald in de gemeente Galmaarden.

 

Ons plan kan je hier vinden.

In de pers:

De Klaroen

Persinfo 

RingTV

Het nieuwsblad 

De Tijd 

In de pers

Paaseierenraap 2024 was opnieuw een groot succes

cd&v Galmaarden organiseerde traditiegetrouw haar paaseierenraap op paaszondag. 

 

Opening Collectief DagOpvang (CDO)

Een tevreden schepen Kurt Penninck kijkt uit naar de toekomstige werking van het CDO in de Akkerwinde (Vollezele). 

Sterrenregister als steun aan ouders en families van sterrenkindjes

Galmaarden opent sterrenregister als steun aan ouders en families van sterrenkindjes